Tarp trofėjų, kuriuos iškovojo Sero Samo Mendeso režisuota juosta – apdovanojimas už geriausią filmą, geriausią britų filmą, geriausią režisierių ir kinematografiją.

Filmas „Džokeris“ (Joker) laimėjo tris apdovanojimus, tarp kurių – geriausio aktoriaus statulėlė Joaquinui Phoenixui, o aktorę ir dainininkę Judy Garland dramoje „Judy“ įkūnijusi Renee Zellweger tapo geriausia aktore.

Pietų Korėjos filmas „Parazitas“ (Parasite) laimėjo dvi statulėles – jis buvo įvertintas už scenarijų ir tapo geriausiu filmu užsienio kalba.

Šiemet BAFTA apsiėjo be didelių netikėtumų ir nusivylimų – renginyje neabejotinai dominavo „1917“.

„Negalėčiau būti dar labiau pradžiugintas. Jaučiu asmeninį pasigėrėjimą matydamas, kaip man ir mano šeimai labai artima istorija gali būti vystoma ir plėtojama. Tačiau ypač pradžiugino didžiulis filmą pamačiusių žiūrovų skaičius“, – renginio užkulisiuose BBC sakė režisierius S. Mendesas.

„Niekas nežinojo, ar filmas sudomins žiūrovus – tai buvo absoliučiai neaišku. Filmas sutapo su apdovanojimų laikotarpiu, o Jungtinėje Karalystėje po keturių savaičių demonstravimo jis tebėra pirmoje vietoje. Apdovanojimai tarsi priminė žmonėms, kad filmas rodomas – taip nutinka retai“, – pridūrė režisierius.

Seras S. Mendesas tapo pirmuoju britu, apdovanotu BAFTA statulėle už geriausią režisieriaus darbą nuo 2009-ųjų, kai už „Lūšnynų milijonierių“ (Slumdog Millionaire) buvo įvertintas Danny Boyle‘as.

Bradas Pittas už savo vaidmenį Quentino Tarantino filme „Vieną kartą Holivude“ (Once Upon A Time In Hollywood) laimėjo geriausio antrojo plano aktoriaus apdovanojimą. B. Pittas ceremonijoje nedalyvavo, tad apdovanojimą už jį atsiėmė filme drauge vaidinusi kolegė Margot Robbie. Ji perskaitė B. Pitto perduotą padėkos kalbą, prasidedančią juokeliu apie „Brexit“.

„Ei, Britanija, girdėjau, kad tapai vieniša – sveika prisijungusi prie klubo! Linkiu paties geriausio derinant skyrybų susitarimą“, – perskaitė aktorė.

Ji pridūrė: „Jis sakosi ketinantis pavadinti savo apdovanojimą Harry‘iu, nes išties džiūgauja, kad gali jį drauge su savimi parsivežti į Jungtines Valstijas. Tai jo žodžiai, ne mano“.

Geriausios antrojo plano aktorės apdovanojimą už skyrybų advokatės vaidmenį filme „Santuokos istorija“ (Marriage Story) gavo Laura Dern.

„Ačiū, BAFTA, ačiū, kad įtraukėte mane į šias nepaprastų aktorių gretas – mes pasakojame istorijas ir dirbame mylimą darbą“, – atsiimdama apdovanojimą sakė aktorė.

Tai pirmas kartas nuo 1977-ųjų, kai visus keturis BAFTA apdovanojimus už vaidybą susišlavė amerikiečiai.

Atsiimdama geriausios aktorės apdovanojimą už vaidmenį filme „Judy“, R. Zellweger sakė: „Tai pagarbą rodantis sprendimas. „Judy Garland, Londono miestas, kurį visada taip smarkiai mylėjote, vis dar atsako į jūsų meilę. Šis apdovanojimas skirtas jums“.

R. Zellweger, J. Phoenixas, L. Dern ir B. Pittas buvo apdovanoti kol kas visuose šį sezoną vykusiuose apdovanojimuose: už geriausią vaidybą jie įvertinti ne tik BAFTA, bet ir „Auksinių gaublių“, Ekrano aktorių gildijos ir Kritikų pasirinkimo apdovanojimuose. Labai tikėtina, kad visi keturi triumfuos ir kitą sekmadienį vyksiančiuose „Oskarų“ apdovanojimuose.

„Džokeris“ ir kompozitorė Hildur Gudnadottir buvo apdovanoti už geriausią filmui sukurtą muziką. Juosta taip pat apdovanota naujojoje geriausios aktorių atrankos kategorijoje – statulėlė atiteko Shaynai Markowitz.

Savo padėkos kalboje J. Phoenixas sukritikavo kino industrijoje vyraujančius „sisteminį rasizmą“ ir „priespaudą“.

„Jaučiuosi labai pagerbtas ir privilegijuotas... Tačiau taip pat privalau pasakyti, kad jaučiuosi prieštaringai, nes daugybė apdovanojimo nusipelniusių mano kolegų aktorių tokios pat privilegijos neturi“, – sakė aktorius.

„Manau, ne baltųjų rasės žmonėms siunčiame labai aiškią žinutę, kad jie čia nėra priimtini. Mano manymu, tokią žinutę mes siunčiame tiems žmonėms, kurie tiek daug prisidėjo prie mūsų aplinkos ir mūsų industrijos – mes jaučiame jų indėlio naudą“, – pridūrė J. Phoenixas.

Jo komentarai papildė diskusijas apie įvairovės stoką šių metų BAFTA nominacijose. Visi 20 nominuotų aktorių – baltaodžiai, o jau septintus metus iš eilės už geriausią režisūrą nebuvo nominuota nė viena moteris.

Kembridžo kunigaikštis, BAFTA prezidentas, ceremonijoje taip pat prašneko apie pokyčių poreikį.

„2020-aisiais, jau nebe pirmą kartą per pastaruosius kelerius metus, ir vėl kalbame apie poreikį labiau stengtis siekiant užtikrinti įvairovę šioje srityje ir apdovanojimų procese – šiais laikais tai paprasčiausiai nebegali būti priimtina. BAFTA tokią problemą vertina rimtai ir, remiantis šių metų nominacijomis, pradėta išsami ir nuodugni viso apdovanojimų proceso peržiūra, siekiant užtikrinti, kad visi turėtų vienodas galimybes“, – kalbėjo princas Williamas.

Apdovanojimą už geriausią animacinį filmą gavo kalėdinis „Netflix“ kūrinys „Klausas“ (Klaus), įveikęs tokius rimtus varžovus kaip „Žaislų istorija 4“ (Toy Story 4) ir „Ledo šalis 2“ (Frozen 2).

Filmas „Skandalas“ (Bombshell), pasakojantis apie 2016-aisiais televizijos kanale „Fox News“ kilusį seksualinio priekabiavimo skandalą, įvertintas už geriausią grimą.

Geriausio trumpametražio animacinio filmo apdovanojimas atiteko „Granddad Was A Romantic“, o apdovanojimas už geriausius kostiumus – naujajai „Mažosios moterys“ (Little Women) versijai, režisuotai Gretos Gerwig.

Geriausio adaptuoto scenarijaus statulėlė už „Zuikį Džodžo“ atiteko Taika Waititi.

Specialusis kylančios žvaigždės apdovanojimas skirtas Michealui Wardui, vaidinusiam „Top Boy“ ir „Blue Story“.

„Jei ne filmas „Blue Story“, dabar čia nebūčiau. Namuose apdovanojimus stebintiems ir į mane žvelgiantiems žmonėms noriu pasakyti: gyvenimas neprivalo būti blogas – įžvelkite galimybes, matykite viziją“, – sakė aktorius.

Apie jaunos moters patirtį Sirijos pilietinio karo metu pasakojantis filmas „Mano dukrai Samai“ (For Sama) gavo geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą.

Sirijos režisierė Waad Al-Kateab su savimi ant scenos atsivedė keturmetę dukterį Samą, kuriai dedikuotas šis filmas. Londono Karališkojoje Alberto salėje susirinkusiems žiūrovams režisierė tarė: „Norėjau paskirti šį filmą puikiesiems Sirijos žmonėms, kurie šiandien tebekenčia, taip pat slaugytojams, gydytojams ir savanoriams – skiriu jį jums, tebūna išgirstas jūsų balsas“.

Apdovanojimą už nuopelnus kinui, kurį įteikė seras Ianas McKellenas, gavo Andy Serkisas.

Nors pagrindinis geriausio filmo apdovanojimas atiteko „1917“, filmo sėkmė nebūtinai reiškia, kad jis nuskins laurus ir „Oskarų“ apdovanojimuose.

Pastaruosius penkerius metus BAFTA geriausio filmo statulėlę gavę filmai „Oskaru“ toje pačioje kategorijoje įvertinti nebuvo.

Dėl to, kam atiteks dauguma BAFTA apdovanojimų, balsuoja 6700 akademijos narių – kino industrijos profesionalų ir kūrėjų iš viso pasaulio.

Neįprastas aprangos kodas svečiams

Šiemet svečiams organizatoriai nurodė itin neįprastą aprangos kodą. Dėl to teko pasisrengti ir vienai garbingiausių BAFTA viešnių - Kate Middleton.

Princo Williamo žmona išskirtinio dėmesio sulaukė dėl savo pasirinktos suknelės - kartą ji ją jau vilkėjo 2012 metais.

Britiškaisiais „Oskarais“ vadinamo renginio organizatoriai šiemet pateikė svečiams siurprizą. Vietoje dizainerių kurtų prašmatnių naujų aprėdų, žvaigždžių buvo prašoma puoštis „tvariai“, tausoti gamtą ir puoštis jau dėvėtais, perpirktais iš vintažinių krautuvėlių arba iš perdirbtų medžiagų pasiūtais rūbais.

Apie tokį neįprastą reikalavimą pranešė Londono mados koledžas.

„Šiemet BAFTA daro daugiau nei bet kada, kad pakeistų ceremonijose įprastą aprangos kodą ir paskatintų svečius atsižvelgti į tvarią madą“, – buvo rašoma pranešime.

Žvaigždžių buvo prašoma tapti pokyčių iniciatoriais: nesisiūti bei nepirkti naujų drabužių, o geriau išsinuomoti, skolintis ar puoštis jau dėvėtu rūbu. Jei vis tiek svečiai norės rūbus pirktis, tokiu atveju jiems pasiūlytas tvarumą viešai deklaruojančių prekinių ženklų sąrašas.

Šios gairės yra dalis akademijos planų šiemet surengti pirmuosius apdovanojimus, draugiškus aplinkai.

„Tvarumas yra labai svarbu BAFTA organizatoriams, todėl mes labai stengiamės daryti viską, kad mažiau terštume gamtą. Šie apdovanojimai bus pirmieji, kurie stengsis dėl šio tikslo visais įmanomais aspektais: nuo logistikos iki maisto, renginiui naudojamų medžiagų ir panašiai“, – „Harpers Bazaar“ dar prieš apdovanojimus sakė atstovas.

Tiesa, tai ne pirmasis kartas, kai apdovanojimų svečiams nurodomas su aktualijomis susijęs aprangos kodas. 2018 metais žvaigždžių buvo prašoma apsirengti juodai, taip paremiant judėjimą prieš seksualinį priekabiavimą „Time’s Up“.

Tuomet taip pat tarp svečių buvusi K. Middleton pasirinko žalsvą suknelę, tačiau prie jos priderino aprangos kodą atitinkančius aksesuarus – juodą diržą bei delninukę.

Renginio akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)