Įspūdinga literatūros klasikos istorija nuo pat kino atsiradimo pradžios buvo ekranizuojama bene viso pasaulio kino kūrėjų – pirmieji šią istoriją 1910 metais pristatė vokiečiai, netrukus savąją filmo versiją Lietuvoje filmuoti pradės italai, diriguojami kanadiečio režisieriaus Christiano Duguay, o jau vasario 8 dieną Lietuvoje iš anapus ekrano spinduliuos Joe Wrighto režisuotos Keiros Knightley, Jude Law ir Aarono Tayloro Johnsono aistros.

Atsižvelgdamas į savo režisuoto kūrinio estetiką ir tematiką, režisierius J. Wrightas šį filmą vadina pačiu asmeniškiausiu savo karjeroje. Girdėdamas kino kritikų ir apžvalgininkų pastabas, apie jo filmo alsavimą teatrališkumu, vyras prisipažįsta, jog tai – lėlių teatro, kuriam vadovavo jo tėvai, įtaka ir užsimena, jog būtent taip įsivaizdavo galutinę filmo versiją. „Nuo pat pradžių neketinau imtis tradicinių kūrinio ekranizavimo žingsnių ir nusprendžiau filmą apie Aną Kareniną paversti teatralizuotu spektakliu, kupinu dekoracijų ir detalių“, - savo planus atskleidė vyras.

Vedinas didelių ambicijų bei siekdamas autentiškumo iš pradžių „Aną Kareniną“ režisierius ketino filmuoti Rusijoje – ten, kur iš tiesų vystėsi filmo veiksmas, tačiau netikėtai persigalvojo ir filmavimo darbus perkėlė atgal į Angliją. Kaip pasakoja pagrindinį vaidmenį filme atlikusi aktorė Keira Knightley, filmavimo komanda ruošėsi vykti į Maskvą, kuomet vieną dieną jai paskambino kaimynystėje gyvenantis režisierius J. Wrightas ir pristatė naują filmo idėją. „Tą vakarą jis man pasakė, jog atšaukė visus su Maskva susijusius planus ir nusprendė juostą filmuoti teatre!“, - prisiminė tą akimirką nuostabos neslėpusi aktorė.

Joe Wrighto užmojai iš tiesų žadinantys smalsumą – vyras legendinį Levo Tolstojaus romaną ekranizavo tarsi teatro spektaklį, scenarijaus kūrimo darbus perdavęs teatro dramaturgui Tomui Stopardui. Filmavimams naudotas teatras buvo pastatytas Londono priemiestyje esančios Šeperton studijos (Shepperton Studios) paviljone. Šioje studijoje buvo kuriami filmai apie burtininką Harį Poterį, juosta „2001: Kosminė odisėja“ bei daugelis kitų garsių filmų. Dvylikai savaičių teatru virtusioje filmavimo studijoje savo vietą rado ir paauksuoti krištoliniai sietynai, prabangūs kilimai ir autentiški to meto baldai bei knygos. 100 skirtingų lokacijų filmavimams parengę juostos kūrėjai Šeperton studijoje sukūrė tikrą čiuožyklą, arklides, prabangių kambarių virtines ir dar daugelį, iš pirmo žvilgsnio, nedidelėje studijoje neįgyvendinamų dalykų. Vienintele filmo scena, filmuota ne teatro scenoje, o natūralioje aplinkoje tapo scena traukinių stotyje, dėl iškilusių sunkumų ją įgyvendinti po filmavimo paviljono stogu.

Nelaimingoje santuokoje gyvenanti Ana (akt. Keira Knightley) puoselėja viltį savo laimę ir meilę rasti naujojo pažįstamo Vronskio (akt. Aaron Taylor Johnson) glėbyje. Stačia galva puolusi į netikėtai įsiplieskusį aistringą romaną moteris atsiduria jos gyvenimą komplikavusioje aklavietėje. Kuomet ant kortos pastatyta garbė ir ateitis, o išsvajota meilė tampa prakeiksmu, regis, belieka tik viena išeitis...

Dramatiška rusų klasiko Levo Tolstojaus romano „Ana Karenina“ ekranizacija Lietuvą pasieks vasario 8 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją