Filme aktorės Anne Hathaway veikėjos rankos primena žmonių, turinčių ektrodakilijos sutrikimą, galūnes – tokie delnai ar pėdos turi ne visus pirštus.

Britų parolimpinė plaukikė Amy Marren viena iš pirmųjų paskambino į kino studiją.

Už neįgalių žmonių teises kovojanti Shannon Crossland parašė instagrame, kad filme pasirinktas toks personažų įvaizdis toli gražu neatspindi Roaldo Dahlo romano, pagal kurį kurtas filmas.

„Ar tokią žinią norime skleisti būsimoms kartoms, kad trys pirštai yra raganos atributas? Tai be galo žalingas vaizdavimas. Neįgalumas NEturi asocijuotis su blogiu, nenormalumu, pasibjaurėjimu, baime ar pabaisomis“, – pareiškė ji.

Reaguodami į žinutes ir į neįgaliųjų bendruomenės atstovų pastabas, „Warner Bros“ atstovai spaudai sakė leidiniui „Deadline“, kad „be galo liūdna, jei mūsų sukurta išgalvotų veikėjų išvaizda filme „Raganos“ supykdė negalią turinčius žmones“ ir kad kino studija apgailestauja, jei kažką įžeidė.

„Adaptuodami originalų pasakojimą bendradarbiavome su dizaineriais ir su menininkais, kad sukurtume naują knygoje aprašytų kačių nagų interpretaciją, – rašoma studijos pranešime. – Tikrai nenorėjome, kad žiūrovai pamanytų, kad fantastinės, nežmogiškos būtybės skirtos jiems įkūnyti.“

1983 m. išleistame R. Dahlo romane rašoma, kad raganų pėdos kvadratinės, be pirštų, o vietoje pirštų nagų jos turi žvėrių nagus. Tiesa, pirmo leidimo viršelyje jos nupieštos su penkiais pirštais.

Tviteryje pranešimą išpublikavo ir Parolimpinių žaidynių organizatoriai.

Šiais metais sukurto ir neseniai kino teatruose pasirodžiusio filmo „Raganos“ režisierius – Robertas Zemeckis, vienas iš scenarijaus autorių – Guillermo del Toro. Tai antra Roaldo Dahlo knygos ekranizacija. Pirmoji – 1990 m. sukurtas to paties pavadinimo režisieriaus Nicolaso Roego filmas.

Kino studijos „Warner Bros“ pranešime rašoma:

„Mes, filmo kūrėjai, „Warner Bros. Pictures“ [studija] giliai liūdime, sužinoję, kad išgalvoti veikėjai [filme] „Raganos“ supykdė negalią turinčius žmones, ir atsiprašome, jei ką nors įžeidėme. <...> Šis filmas – apie gerumo ir draugystės galią. Mes tikimės, kad šeimoms ir vaikams patiks šis filmas ir kad juos sujaudins jo paveiki, meilės kupina tema.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)