Toliausiai nuo Festivalio rūmų atrinktus debiutinius filmus rodanti paralelinė programa "Kino kritikų savaitė" ketvirtadienio vakarą Grand-Prix apdovanojo kriminalinę dramą "Salvo" apie Sicilijos mafijos samdomo žudiko pažintį su akla mergina, kuri stebuklingai praregėjo brolio egzekucijos akimirką.

Tikra meilė tik tarp merginų

2007 m. Venecijos kino festivalyje Abdelatifo Kechiche drama "Grūdo paslaptis" (The Secret of the Grain) įžiebė jaunos aktorės Hafsia'os Herzi sėkmingą karjerą. Graži ateitis laukia Kanų festivalio ryškiausiu atradimu vadinamos ir fenomenaliu vaidmenimi sužavėjusios Adele Exarchopoulos. Intymi erotinė drama "Adelės gyvenimas" (La Vie D'Adele) į Kanų istoriją įsirašys, kaip drąsiausias, atviriausias ir žmogiškiausias filmas apie tos pačios lyties partnerių meilę. Kūrinys taikliai įsipaišė į festivalyje šiemet pastebimai proteguojamą LGTB temą: įvairiose programose yra daugiau negu kada nors anksčiau istorijų apie gėjų ir lesbiečių jausmus.

Lietuvoje lyg tyčia vėl reiškiasi Petras Gražulis. Jam būtų naudinga pamatyti 3 valandų trukmės epinę dramą (prieš tai dar vertėtų parodyti vyriškąją versiją "Nepažįstamasis prie ežero"). Nuo pirmos iki paskutinės minutės filmas žiūrisi tikroviškai ir įtikinamai dėl režisieriumi pasitikinčių, atsidavusių ir bebaimių aktorių. Vos kelis epizodinius vaidmenis sukūrusi debiutantė Adele Exarchopoulos dalyvauja kiekvienoje scenoje. Kamera stambiu planu nusitaiko į jos dailų veidą ir stebi skirtingiausias emocijas - susidomėjimą, viliojimą, geismą, troškimą, meilę, pyktį, pasitenkinimą, džiaugsmą, nusivylimą, aistrą. Karščiausiomis akimirkomis Abdelatifas Kechiche apdairiai naudoja kelių kamerų montažą, kad ištrintų menkiausias abejones dėl kūnų dublerių.

Susipažįstame su 15-mete Adele, išgyvenančią pirmąją nelaimingą meilę su bendraamžiu klasioku. Po atsitiktinės pažinties su vyresne mėlynplauke dailininke Ema (stulbinančiai, pasiaukojančiai vaidina patyrusi ir populiari prancūzų aktorė Lea Seydoux) ją traukia tik moterys. Ilgi, jautrūs, natūralūs, nieko neslepiantys, smulkmeniškai detalūs dviejų merginų meilės momentai išprovokuos gausybę kalbų, vertinimų, skandalingų pareiškimų, reakcijų, išbandys toleranciją ir dabar taip garsiai linksniuojamas vertybes. Tarp aistringų orgazmų Adelė ir Ema organizuoja vakarėlius su bohemišką gyvenimo būdą mėgstančiais draugais, bendrauja apie seksualinę orientaciją, dailę, literatūrą, profesijas, keliones, Niujorką, gamina maistą ir skanauja įvairiausius patiekalus.

Tunise gimęs režisierius įpina į filmą arabiškos kultūros su specifiniais muzikiniais instrumentais ir lengvai pastebimomis detalėmis, o pats dalyvauja intelektualiuose draugų pokalbiuose. Vardas Adelė arabiškai reiškia teisingumą. Per seansą Kanuose maždaug 7 metų laikotarpį apimantis ir tik užuominomis Adelės amžių išduodantis filmas neturėjo jokių pradžios ir pabaigos titrų. Tai reiškia, kad buvo montuojamas iki paskutinės akimirkos. Angliškas kūrinio pavadinimas "Pati šilčiausia spalva yra mėlyna" akcentuoja Lea'os Seydoux dailininkės plaukų spalvą ir finaliniame pasimatyme Adelę puošiančią suknelę.

Įdomu ir tai, kad Abdelatifas Kechiche yra sumanęs tęsti Adelės gyvenimo ir meilės paieškų istoriją. Kol kas nieko daugiau nėra nufilmuota. Jis nori, kad Adelė pati papasakotų apie kitą jausmų etapą. Neišvengiami apdovanojimai Kanuose palengvins užsitikrinti finansavimą ir sumažinti investuotojų riziką. Geriausios aktorės titulas atiteks Adele Exarchopoulos. Jei Žiuri pageidaus, tai išprašys organizatorių leidimo padalinti prizą kartu su Lea Seydoux. Bet koks kitas verdiktas būtų nesąžiningas.

Kelionė, verta milijono

Lygiai prieš metus amerikietis Alexanderis Payne'as vertino oficialios programos filmus ir savo balsu prisidėjo apie Michaelio Haneke pergalės. Ketvirtadienį nepriklausomo kino vunderkindas žengė raudonu kilimu kaip pretendentas nuraškyti "Auksinę palmės šakelę". Gitarų stygų melodijomis lydima intelektualaus humoro kelio drama "Nebraska" (Nebrasca) solidaus amžiaus senolį sugundo 1 mln. JAV dolerių laimėjimu abejotinoje loterijoje. Sūnus supranta, kad melu grįstoje pardavimų skatinimo akcijoje niekas negauna pažadėto prizo, bet užsispyręs tėvas netiki ir nesiruošia nusileisti. Kelių dienų kelionė automobiliu - tai galimybė sustabdyti laiką, sugrąžinti skolas ir pabūti kartu.

Jie užsuka į tėvo gimtąjį miestelį, kuriame slypi visas filmo įdomumas, nuoširdumas ir ironiškumas. Šeši broliai, godūs ir aptingę giminaičių vaikai, seni "draugai", pirmosios meilės nepamiršusi simpatija, skolą išsimušti siekiantis buvęs verslo partneris įpainioja užuomaršą senolį į neprognozuojamas situacijas, kai norintieji pasidalinti netikrą milijoną praranda elementarų padorumą. "Nebraska" yra aktoriaus veterano Bruce'o Derno (premjeriniame seanse dalyvavusios aktorės Lauros Dern tėvo) benefisas. Metų pabaigoje jo pavardė bus garsiau linksniuojama prieš nominacijas "Auksiniam gaubliui" ir "Oskarui". Ar jam užteks balsų, kad nugalėtų favoritą Michaelą Douglasą?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)