DELFI Kelionių ambasadoriaus, žurnalisto Orijaus Gasanovo ir fotografo, įvairių projektų autoriaus Deivido Bendžiaus keturių dalių projektas „Ką vartojate?“ iš pasilinksminimo vietų, šiandien siūlome antrąją jo dalį.

Netrukus keliaus apžvelgti naktinių klubų kultūros ir namuose vykstančių vakarėlių. Prieš savaitę jau aplankė populiarus barus, reportažą iš jų galite skaityti paspaudę ČIA.

O šį kartą dėmesio centre – madingi, visuomet pilni sostinės restoranai.

Ar tai, kad jie perpildyti ir iš anksto rezervuojami reiškia, kad mūsų visuomenė tapo turtinga? Kodėl žmonės nebevalgo namuose, o eina į miestą? Ir keli mažiau malonūs klausimai: ar užsisakant iš didelių meniu galvojama apie kalorijas? Galiausiai – ar žmonės žino posakį „pagirios nuo maisto“? Kai būna bloga nuo per didelės porcijos ir nuo suvartotų riebalų. Juk šimtą kartų visi gydytojai kartoja: persivalgyti prieš miegą yra negerai.

Kristina ir Justina, geriausios draugės

Merginas sutikome tinkliniame restorane „London Grill“, esančiame Vilniaus gatvėje. Valgė du karšus patiekalus su daug priedų ir gėrė alaus. Kristina sutiko papasakoti, kokia proga jos čia puotauja.

- Ką čia veikiate?

- Švenčiame mano pirmąją algą. Pradėjau dirbti logistikoje, labai įdomi sritis, todėl esu tikrai patenkinta. Alga gal ir galėtų būti didesnė, bet matote – jeigu jau atėjom jos „aplaistyti“, vadinasi viskas yra gerai.

Kristina ir Justina /Foto: Deividas Bendžius

- Dažnai einate į restoranus?

- Dažniausiai valgome pas save namuose arba nuėjusios į svečius. O restoranus pasiliekame didelėms progoms, kai norisi ypatingos aplinkos, kažkokio įdomesnio maisto. Tos progos pasitaiko maždaug kartą į mėnesį arba dar rečiau.

- Pakankamai retai, todėl spėju – tikrai atsakingai renkatės vietą, kur eiti valgyti?

- Žinoma bet kur neeiname, renkamės kažką, kas dabar yra madinga. Ir norisi nenuvalkiotos vietos, kad būtų įdomiau.

- Būtent todėl jus šiandien atėjote į „London Grill“?

- Jeigu atvirai – iš pradžių norėjome pavalgyti „Talutti”, bet ten milžiniškos eilės, žmonės net gatvėje laukia. Pastovėjom, pastovėjom, ai numojom ranka – atėjom čia. Suviliojo, nes kažkur girdėjau, kad jie turi ypatingą aparatą kepti mėsai.

- Ką užsisakėte?

- Glazūruotus šonkaulius, bulvytes su daug daug prieskonių ir majoneziniu padažu, dar kopūstų salotos su majonezu. Žinau, kad nelabai sveika ir kad daug riebalų, bet kai gauni pirmąją algą norisi lepintis, leisti sau daugiau, nei kiekvieną dieną.

- Ar girdėjote tokį terminą „pagirios nuo maisto“, nebijote to?

- Aišku girdėjome, puikiai žinome, kas tai yra. Būsena, kai jautiesi blogai nuo persivalgymo, atrodo susprogsi.

- Dažnai taip jaučiatės?

- Mes turime savo vaistą – po maisto, net ir labai vėlai vakare – einame pasivaikščioti, daug daug einame, kad viską, ką suvalgėme išvaikščiotume. Tai tikrai labai padeda, lengviau miegasi, dingsta tas sunkumo jausmas.

Aistė, Gotfridas, Ieva ir Tomas, draugai

Draugų kompaniją sutikome meksikietiškos virtuvės restorane „Sofa de Pancho”, ant kalno stovėjo keli puodai troškintų midijų ir daug kito maisto. Aistė sutiko papasakoti apie savo vakarą.

- Ką čia veikiate?

- Turime tradiciją eiti kartu į kiną, šiandien irgi eisime, bet prieš tai nusprendėme pavalgyti. Čia labai skanu, ir sunku pakliūti. Tai naudojamės proga, kad gavome staliuką.

Restoranų reidas  /Foto: Deividas Bendžius

- Ar dažnai lankotės restoranuose?

- Dienos pietus su kolegomis valgome beveik kasdien, bet vakarienės pavalgyti ateiname tik tam tikromis progomis, pakankamai retai.

- Pagal ką renkatės restoranus?

- Visada įdomu aplankyti naujas, dar nebandytas vietas. O šiandien čia atėjom, nes jie prie maisto daro gerų meksikietiškų kokteilių.

- Ką valgote?

- Aš valgiau krevetes meksikietiškai pagamintas, vaikinai midijas, o draugė pasirinko suvožtinį su mėsa. Valgom tikrai daug.

- Nebijot, kad po to bus sunku?

- Na, kad apsunksim ir suims miegas tai jau susitaikėm, taip jau būna, kai puotauji. Bet manau, kad mišrainės pas močiutes yra daug sunkesnis maistas. Bet kai tą darai nedažnai, man atrodo galima.

Paulius, Davidas, Gintarė ir Ernas, bendradarbiai

Bendradarbių kompaniją sutikome šią vasarą duris atvėrusiame, garsaus humoristo Manto Katlerio restorane „Katlerio kebabų restoranas“. Į klausimus sutiko atsakyti Paulius.

- Kokia proga čia susirinkote?

- Mėgstame po darbo su visa komanda kažkur išeiti. Mes sakome, kad esame ne bendradarbiai, o maža šeima, nes visi be galo artimi, gerai tarpusavyje sutariam. Visada susigalvojam įdomią programą. Pavyzdžiui čia į restoraną atėjom užkąsti, šiek tiek išgerti, pažiūrėti „Žalgirio“ rungtynes, nes esame dideli šios komandos fanai, o tada prie mūsų prisijungs dar daugiau bendradarbių ir visi eime į kiną, žiūrėsime „Bohemian Rhapsody”, filmą apie legendinę “Queen”.

Paulius ir draugai /Foto: Deividas Bendžius

- Ar dažnai einate į restoranus?

- Nežinau kaip mano komanda, bet aš asmeniškai – labai dažnai, bent porą kartų per savaitę. Čia einu ne dėl maisto, o dėl to, kad noriu susitikti su draugais. Tam tikra laisvalaikio praleidimo forma.

- Šįvakar pasirinkote „Katlerio kebabų restoraną“, kodėl?

- Atėjom, nes čia rodo krepšinį ir šis restoranas yra visai pakeliui į kino teatrą, kitaip sakant – gera lokacija. Kebabai čia tikrai labai skanūs, daug kartų juos esam valgę, bet šiandien prieš kino seansą nesinori labai prisikimšti, todėl užsisakėme tik užkandžių.

- Galima sakyti, kad prisižiūrite?

- Tikrai taip, mūsų kompanijoje daug sportuojančių, skaičiuojančių kalorijas. Beje, mėgstame pakonkuruoti vienas su kitu, pažiūrėti kas kokias dietas turi susidaręs. Todėl ant mūsų stalo ir nėra kalno riebių kebabų. Mes mėgstame pavalgyti po nedaug, ir kad būtų sveikiau.

- Esate išskirtiniai žmonės – restoranuose ne dėl maisto.

- Užtat gėrimų pasiimam, prie tuščio stalo gi nesėdėsi.

Monika ir Tomas, porelė

Šią saldžiąją porelę sutikome neseniai naują meniu pristačiusiame senamiesčio restorane „Trinity“. Grojant romantiškai muzikai dviese vakarieniavo. Monika nesupyko, kad trukdome pasimatymui, sutiko pasikalbėti.

- Ką šįvakar veikiate?

- Džiaugiamės, kad turime vienas kitą. Tai tiesiog penktadienio vakaro pasimatymas, kada norisi pabūti dviesia, skaniai pavalgyti. Nedidelė šventė mums abiem.

Monika ir Tomas /Foto: Deividas Bendžius

- Pagal ką renkatės vietą, kur eiti?

- Nemėgstame triukšmingų vietų, kur žmonės lipa ant galvų. Todėl ir esame tik dviese, o ne su didele kompanija draugų. Norėjome ramybės, o čia visada yra laisviau ir labai skanus maistas, be to tikrai geras aptarnavimas.

- Dažnai tokią šventę sau pasidarote?

- Nėra tiek laiko, kad pastoviai restoranuose sėdėti. Porą kartų per mėnesį einame kažkur. Vis pasidairome naujos vietos, kažko dar neragauti, įdomaus.

- Ką pasirinkote šiai vakarienei?

- Mes mėgstame kultūringai pavalgyti, o ne taip, kad po to negalėtume pakilti nuo stalo. Todėl šįvakar apsiribojame užkandžiais: aš pasiėmiau lašišos, o draugas jautienos tartarą. Prie maisto geriame vandenį. Esame iš tų, kurie žiūri, ką ir kiek valgo.

- Ir viskas?

- Po to gal dar į barą nueisime, pratęsime vakarą.

- Kita tema – vakarienės stilius. Ar labai puošiatės prieš ateidami čia?

- Mes ne dėl kitų, o dėl savęs pasistengiame. Bet ir persipuošti nesinori, todėl viršutinė dalis puošnesnė, o apačioje tiesiog džinsai.

- Yra toks posakis: „esi tai, ką valgai“. Ar sutiktumėte?

- Žinoma, nors mums kaip ir visiems pasitaiko, kad pasidarom nuodėmių - suvalgome kalną keptų bulvių ar panašiai. Bet tai išimtis.

Alina ir Karina, draugės

Linksmai nusiteikusias merginas sutikome meksikietiškos virtuvės restorane „Sofa de Pancho”, jos išdavė, kad staliuką čia rezervuoti reikia stipriai iš anksto. Kartais net dvi savaites į priekį. Apie vakarienę sutiko papasakoti Alina.

- Ar ši vakarienė kuo nors ypatinga?

- Mėgstame pasidaryti mergaitiškus vakarus, kai galim apie viską pakalbėti ir žinoma skaniai prisivalgyti. O po vakarienės einame kur nors kultūrintis, šiandien turim bilietus į Monikos Liu džiazo koncertą.

- Tokiems susitikimams reikalinga proga?

- Simboliškai paminėjome neseniai praėjusį mano gimtadienį, va nuo draugės net dovanėlę gavau.

Alina ir Karina /Foto: Deividas Bendžius

- Dažnai lankotės restoranuose?

- Sakyčiau retokai. Buvo toks laikotarpis, kad bandžiau šiek tiek taupiau gyventi – buvo tikslas susitaupyti tam tikrą sumą. O ir šiaip labai praktikuojame gaminimą namie, išbandome naujus receptus. Tad toks išėjimas į restoraną kaip maža šventė, labai smagu atsidurti naujose vietose.

- Šiandien pasirinkote meksikietišką virtuvę, kodėl?

- Mes kiekvieną kartą kai susitinkame pagalvojame apie šią vietą – visi kalba, kaip čia skanu. Tikriausiai todėl niekada neįmanoma gauti staliuko. Šįkart organizavomės iš anksto, reikėjo padaryti rezervaciją.

- Ką pasirinkote valgyti?

- Tikrai sočiai, išbandysim viską: načios, takos, kesadilijas. Daug sūrių, padažų, kitaip sakant – viskas, kas nesveika. Bet gi kartais galima sau leisti. Niekas negyvena be nuodėmės.

- Ką jums reiškia sveika mityba?

- Darbo dienomis visada tik sveikai, atsakingai. O savaitgaliais mes pasidarome cheat weekend, kai leidžiame sau žymiai daugiau. Kartais kitą dieną pasigailim, juk organizmas prie didelės apkrovos aštraus ir riebaus maisto nėra pratęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)