Nauji banknotai į apyvartą bus paleisti jau artimiausiais metais, kartu su nauju 10 svarų banknotu, ant kurio puikuosis gerai žinomos britų rašytojos Jane Austen atvaizdas, rašo mirror.co.uk.

Kai buvo priimtas sprendimas, kad ant atnaujinto 20 svarų banknoto turi būti meno arba mados pasaulio atstovas, neilgai trukus pasklido kalbų, kad gali būti pasirinktas būtent A. McQueenas.

Savo vardu pavadintus mados namus įkūręs britų dizaineris niekada neslėpė savo homoseksualumo, o Kate Middleton savo vestuvėms pasirinko būtent šio dizainerio kurtą suknelę.

Princas Williamas ir Kate Middleton

2010 m. nusižudęs A. McQueenas – vienas garsiausių dizainerių, kūręs drabužius pasaulinio garso žvaigždėms, pavyzdžiui, Kate Moss ir Naomi Campbell.

Jei bus pasirinktas A. McQueenas, jis taps pirmuoju atvirai apie savo homoseksualumą kalbėjusiu asmeniu, kurio atvaizdas atsidurs ant britų nacionalinės valiutos banknotų.

Atsirado manančių, kad ant 5 svarų banknoto naudojamą Winstono Churchillio atvaizdą derėtų pakeisti į Elizabeth Fry atvaizdą, nes ant britų valiutos per mažai moterų atvaizdų.

Internetinė lažybų bendrovė „Ladbrokes“ praneša, kad Williamas Hogarthas ir aktorius Richardas Attenboroughas turi daugiausiai šansų atsidurti ant atnaujinto dizaino 20 svarų banknoto, statymai priimami santykiu 4:1. Vis dėlto A. McQueenas nuo favoritų atsilieka tikrai nedaug – už jį statymai priimami santykiu 8:1.

Anglijos banko valdytojas Markas Carney informavo, kad ketinama pasirinkti istorinės reikšmės turinčio asmens atvaizdą ir paprašė teikti siūlymus dėl žinomiausių ir akivaizdžiausių asmenų, tinkamų šiam pasirinkimui.

Apie tai pranešta gegužės 20 d. Viktorijos ir Alberto muziejuje, kur šiuo metu vyksta A. McQueeno paroda „Savage Beauty“.

M. Carney patikino, kad Anglijos bankas tradiciškai įtraukia Jungtinės Karalystės gyventojus į šį pasirinkimo procesą.

Nuo XVII a. britų nacionalinės valiutos banknotai per ilgus metus tapo tikrais meno kūriniais, kuriuos kiekvienas šios šalies gyventojas turi savo piniginėje.

„Turime vizualiųjų menų atstovų, prisidėjusių prie britų mąstymo, inovacijų, vertybių ir visuomenės formavimosi, įkvėpiančių mus ir šiandien“, - patikino jis.

„Labai tikiuosi, kad visuomenė išsakys nuomonę, ką norėtų išvysti ant banknotų“, - savo lūkesčiais pasidalino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)