Teigiama, kad tariamas kontrabandininkas – vienas moksleivis – grįždamas iš Kinijos atsivežė skaitmeninę kultinio Pietų Korėjos serialo versiją, kurią saugojo slaptoje USB atminties laikmenoje.

Tačiau po to, kai šią kopiją pardavė keliems žmonėms, įskaitant savo bendramokslius, jį sučiupo šalies šnipinėjimo tarnybos.

Spėjama, kad dabar jį sušaudys mirties bausmių būrys – tai vienas iš šiurpių metodų, kuriuo žudomi ir šio serialo veikėjai.

Manoma, kad areštai buvo surengti praėjusią savaitę šalies Šiaurės Hamhiono provincijoje, kuri ribojasi su Kinija.

Laisvosios Azijos radijas „Radio Free Asia“ pranešė, kad vienam moksleiviui, įsigijusiam serialo kopiją, buvo skirta įkalinimo iki gyvos galvos bausmė, o dar šešiems asmenims, kurie žiūrėjo serialą, buvo skirta po penkerius metus sunkaus darbo.

Šiaurės Korėja griežtai draudžia įvežti medžiagą iš Vakarų bei Pietų Korėjos, ir dabar pareigūnai atlieka kratas mokykloje, tikrindami, ar moksleiviai neturėjo daugiau skaitmeninio turinio iš užsienio.

Teigiama, kad kai kurie mokytojai buvo atleisti arba gali būti ištremti dirbti į atokias kalnų kasyklas.

„Viskas prasidėjo praėjusią savaitę, kai vienas vidurinės mokyklos mokinys slapta įsigijo USB atmintinę su Pietų Korėjos drama „Squid Game“ ir klasėje pažiūrėjo ją su vienu iš geriausių savo draugų“, – pasakojo vienas šaltinis iš teisėsaugos struktūrų.

Pasak šaltinio, draugai aptarė serialą su kitais moksleiviais, kurie taip pat susidomėjo serialu ir įsigijo jo kopijas.

Šio serialo vaizduojamas distopinis pasaulis, kuriame smarkiai prasiskolinę žmonės priverčiami kovoti vienas prieš kitą Korėjos vaikų žaidimuose, kur pralaimėjusio žaidėjo laukia mirtis, ryškiai rezonuoja su šiaurės korėjiečiais, gyvenančiais diktatūros sąlygomis.

Jaunuolius tuomet sučiupo vyriausybinė šnipinėjimo tarnyba „109 Sangmu“, gavusi „slaptos informacijos“, kad jie žiūri vakarietišką serialą.

Septynių moksleivių sulaikymas yra pirmas kartas, kai vyriausybė naujai priimtą įstatymą „Dėl priešiškos minties ir kultūros eliminavo“ pritaikė nepilnamečių bylai, pažymėjo šaltinis.

Maksimali bausmė, kurią šis įstatymas numato už kapitalistinių šalių, ypač JAV ir Pietų Korėjos, turinio žiūrėjimą, laikymą ar platinimą, yra mirties bausmė.

Bausmės neapsiribos tik serialą įvežusiu moksleiviu ar jį žiūrėjusiais žmonėmis – atsakingi bus ir su šiuo incidentu nesusiję asmenys, nurodė šaltinis.

Jis pridūrė, kad vyriausybė šį incidentą vertina labai rimtai.

„Centrinis komitetas atleido mokyklos direktorių, jaunimo sekretorių ir jų klasės vadovą“, – sakė šaltinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)