„Instagram“ paskyra „Rich Kids Of Tehran“ (angl. Turtingi Teherano vaikai) sulaukė dėmesio visame pasaulyje, mat tai reta galimybė pažvelgti į kai kurių žmonių iš griežtumu garsėjančios Irano Islamo Respublikos gyvenimus. Vis dėlto, kilo abejonių, kad kai kurie – o gal ir visi – į šią daugiau kaip 23 tūkstančių sekėjų turinčią paskyrą įkelti vaizdai atkeliavo iš kitų šaltinių.

Paskyroje teigiama, kad tai yra „dalykai, kurių nenorima žinoti apie Iraną“. Jaunos moterys rūko kaljanus prie baseinų, vilki vakarines sukneles ir pozuoja milijonus kainuojančiose vilose. Jauni vyrai pozuoja prie privačių lėktuvų ir sraigtasparnių, segi brangius „Rolex“ laikrodžius ir demonstruoja savo auksinius „Blackberries“ ar žiūri kiną savo namuose įrengtuose baseinuose.

Šią paskyrą įkvėpė itin populiarioji „Rich Kids of Instagram“, kur demonstruojamas labai turtingo jaunimo, daugiausia iš JAV ir Europos, gyvenimas.

Kai „MailOnline“ parašė elektroninio pašto adresais, susietais su paskyra „Rich Kids Of Tehran“, atėjo detalūs atsakymai, kuriuose teigiama, kad čia pristatomas jaunų ir itin turtingų žmonių gyvenimas. Atsakyme buvo rašoma, kad paskyros savininkai negali nurodyti tų žmonių kontaktų, nes jie turi likti anonimiški „iš pagarbos jų asmens tapatybei“. Taigi, neįmanoma patikrinti, kas iš tiesų yra tie žmonės, kuriuos galima išvysti minėtoje paskyroje, kaip ir to, ar šios nuotraukos nebuvo paimtos iš kitų interneto puslapių.

Taip pat atsakyme buvo teigiama, kad nuotraukos su alkoholiu ir bikiniais buvo darytos ne Irane.

Po 1979 metų Irano revoliucijos religijos taisyklės reikalauja viešumoje moterims dengti plaukus ir kukliai rengtis, taip pat reikalaujama, kad vyrai rengtųsi konservatyviai. Alkoholis išvis yra uždraustas.

Tačiau internete pasirodžiusiose nuotraukose jaunimas mėgaujasi prabangiu gyvenimu, geria alkoholį prie baseinų ir mėgaujasi atostogomis užsienyje. Čia galima išvysti brangiai kainuojančius automobilius „Ferrari“, „Lamborghini“, „Maserati“, „Porsche“, „Aston Martin“, „Audi“ ir „Mercedes“.

Puslapio savininkai, norėję išlikti anonimiškais, tvirtino, kad jaunimas šalyje domisi daug kuo, nuo „snieglenčių, golfo, sporto klubų, jodinėjimo žirgais iki susitikimų, prabangių mašinų, mados, prabangių laikrodžių... ir dar daugiau mados“. Jie taip pat sakė reguliariai sulaukiantys reakcijos iš viso to nekenčiančių žmonių, kurie pavydi tokio privilegijuoto šalies jaunimo gyvenimo būdo. Jie tvirtino tenorintys pasidalinti labiau teigiamu Irano paveikslu. Ir neslėpė pasipiktinimo, kad pasaulinėje žiniasklaidoje jie vaizduojami kaip „teroristai“, kas labai pykdo ir įžeidžia“, nors jie „myli žydus, krikščionis, visų rasių žmones“.

#streetstyle

A post shared by RICH KIDS OF TEHRAN (@therichkidsoftehran) on Dec 1, 2017 at 9:10am PST

Tarptautinė Irano reputacija nukentėjo dėl buvusio prezidento Mahmoudo Ahmadinejado, kuris valdė šalį nuo 2005 iki 2013 metų. Jis sukėlė priešišką reakciją keliais savo ugningais pasisakymais, tarp kurių buvo ir grasinimas „nušluoti Izraelį nuo žemėlapio“. Dabartinis šalies prezidentas Hassanas Rouhani vertinamas kaip progresyvesnis vadovas.

Paklausti, kodėl nori dalintis alternatyviu požiūriu į Irano visuomenę, paskyros autoriai sakė: „Nepaisant to, kad pasaulinė žiniasklaida, norėdama įgyvendinti savo politines darbotvarkes, bando vadinti mus „blogio ašimi“, mes esam draugiška tauta! Žmonės mato stereotipiškai ir priklauso tik nuo pačių žmonių, ką jie girdi ir mato žiniasklaidoje, ir šokiruoja tai, kiek daug šiais laikais pasaulyje yra riboto proto žmonių. Mes nejaučiame neapykantos beveik niekam, nors turtas ir prabanga kai kam visada sukelia pavydą, tad tai yra normalu, kad ir kur pasaulyje gyventum!“

Kad ir kas tvarkytų tą paskyrą, viename įraše skelbiama, kad „daugelis mano, jog mes keliaujam kupranugariais“, o „Mes vairuojam vokiškas ir itališkas mašinas, dėvim „Chanel“, „Gucci“, „Louboutin“ ir „Tom Ford„!“

#Tehran street style - #Tataloo

A post shared by RICH KIDS OF TEHRAN (@therichkidsoftehran) on Jul 17, 2017 at 6:38am PDT

Paskyra sulaukė įtarimų pernai spalį, kai išpopuliarėjusi staiga nustojo kelti naujas nuotraukas. Pasigirdo gandai, kad ją uždarė Irano vyriausybė. Paskyros savininkai tai paneigė ir kai paskyra vėl atsidarė, buvo pranešta: „Mes neturime blogų intencijų ir nesame prieš nieką nusiteikę. Norime parodyti pasauliui prabangiąją Teherano pusę. Vienintelis dalykas, kurį padarėme, tai įkėlėme į „Instagram“ nuotraukų. Mes mylim savo šalį ir kaip bet kuri kita šalis turime turtingų, taip pat turime ir mažiau sėkmingų žmonių. Kai kurie turtingi iraniečiai kilę iš pasiturinčių šeimų, kurių kelios kartos mėgaujasi turtu. Kiti susikrovė turtus paprasčiausiai sunkiu darbu.“

Tuo metu, kai ši paskyra išpopuliarėjo visame pasaulyje, sulaukta priešiškos reakcijos – pasirodė paskyra pavadinimu „Poor Kids Of Tehran“ (angl. Vargingi Teherano vaikai), kuria siekiama parodyti kaip gyvena vargingieji Irano sostinės žmonės.

Pernai metais pasirodžiusioje Tarptautinės žmogaus teisių federacijos ataskaitoje teigiama, kad žemiau skurdo ribos gyvena nuo 45 iki 55 procentų iraniečių. Maždaug 78 milijonus gyventojų turinti šalis sulaukė griežtų sankcijų po to, kai 2002 metais buvo atskleista jos branduolinė programa. Tiesa, šalies lyderiai primygtinai tvirtina, kad jos tikslai išskirtinai taikūs, kad joks branduolinis ginklas negaminamas. Irano ekonomikai labai pakenkė sankcijos, kurias JAV ir Europos Sąjunga įvedė šalies naftos eksportui ir bankams.

#summer throwback with the crew #Tehran

A post shared by RICH KIDS OF TEHRAN (@therichkidsoftehran) on Nov 27, 2016 at 6:48am PST

Paklausti, kokiais pinigais finansuojamas fantastiškas „Rich Kids of Tehran“ rodomų jaunuolių gyvenimas šaliai išgyvenant sankcijas, paskyros savininkai atsakė: „Tai milijardo dolerių klausimas!“ Tačiau jie gynė šių jaunų žmonių pasirinktą gyvenimo būdą: „Laisvė ir demokratija Irane riboti, mes tikrai nenorime atrodyti veidmainiais, tačiau Iranas turi islamo vyriausybę ir yra įstatymai, kurių turime laikytis ir privalome gerbti. Žinoma, kad Irane yra vargingai gyvenančių žmonių, kaip ir visur kitur, yra žmonių, kuriems mažiau pasisekė, sankcijos kai kuriems žmonėms sukėlė daug problemų, bet kas šokiruoja labiau? Vargšai šalyje, kuriai Vakarai pritaikė visas įmanomas sankcijas, kad palaužtų Irano ekonomiką, ar vargšai ir skurdas Vakarų šalyse, kai jos yra ekonominės pinigų cirkuliacijos lyderės ir neturi jokių joms taikomų sankcijų!“

Iranas, viena labiausiai išsivysčiusių šalių Artimuosiuose Rytuose, turi ilgą ir įspūdingą kultūrinių pasiekimų ir atviros visuomenės istoriją. Pagrindinis šalies eksportas – nafta, o šalies bendras vidaus produktas 2013 metais sudarė 314 milijardų eurų. Pasaulio bankas tai vertina kaip kiek aukštesnę nei vidutinių pajamų ekonomiką.

„Rich Kids of Tehran“ savininkai gynė prabangiai gyvenančius jaunuolius ir primygtinai tvirtino, kad jų tėvai padeda šaliai vystytis: „Ko jūs nematote ir negirdite, kad tų pačių „Rich Kids Of Tehran“ tėvai padeda ir suteikia darbus Irano žmonėms, taip pat atneša pajamas šaliai iš importo ir eksporto. Tai gamyklų savininkai ir verslininkai, kurie padeda šaliai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)