Tiesa, neeilinę patirtį įgiję turistai jau spėjo sulaukti kritikos. „Sky News“ skelbia, kad „Instagram“ tinkle populiarumo siekiantys „influenceriai“ jau spėjo sulaukti neigiamos reakcijos – esą jų viešinamos nuotraukos, įvertinus katastrofos kontekstą, yra visiškai nejautrios.

Pripetėje įsiamžinę žmonės socialiniuose tinkluose dalijasi erotiškomis nuotraukomis ar neskoningais juokeliais. Tai išvydęs scenaristas Craigas Mazinas, prisidėjęs prie serialo „Černobylis“ kūrimo, neatsispyrė pagundai priminti, kokia tai vieta.

„Nuostabu, kad HBO serialas „Černobylis“ įkvėpė turizmo bangai toje zonoje. Bet taip, aš mačiau nuotraukas, kurios dabar yra viešinamos. Taigi jeigu jūs ten lankysitės, prašau atminkite, kad ten nutiko baisi tragedija. Turėkite savyje pagarbos visiems, kurie ten nukentėjo ir pasiaukojo“, – savo socialiniame tinkle „Twitter“ rašė jis.

Kritikos bangą sukėlė lengvabūdiškos turistų nuotraukos, kuriose nuomonės formuotojai dėl populiarumo glosto Černobylyje likusius gyventi gyvūnus, linksminasi apleistame atrakcionų parke ar vadinamajame vaiduoklių mieste pozuoja tik su apatinėmis kelnaitėmis.

„Žmonės ten mirė baisiu būdu, turėkite bent kiek pagarbos“, – rašė vienas iš daugelio komentatorių.


DELFI primena, kad miniserialas „Černobylis“ pasirodė šiais metais ir tapo aukščiausią reitingą interneto duomenų apie kiną bazėje IMDb turinčiu televizijos serialu.

Dauguma scenų su reaktoriais buvo filmuojama uždarytoje Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) Lietuvoje, turinčioje tokio pat tipo reaktorius kaip ir Černobylio elektrinė.

1986 metų balandžio 26 dieną per saugumo patikrinimą sprogus ketvirtajam Černobylio elektrinės reaktoriui, į atmosferą pakilo radioaktyvių teršalų debesys, pasiekę teritorijas nuo Švedijos iki Graikijos.

Branduolinis kuras degė 10 dienų, o pasklidusios radioaktyvios dalelės užteršė iki trijų ketvirtadalių Europos. Ištisos Baltarusijos ir Ukrainos teritorijos paverstos negyvenamomis.

Lietuvoje filmuojamo serialo užkulisiai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)