G. Grušaitė į Malaiziją prieš 4 metus atvažiavo aplankyti draugų

„Hin Bus Depot“ meno centro Malaizijoje kuratorė Gabija Grušaitė kartu su kūrybininke Eeyana Chuaha čia darbuojasi jau dvejus metus. „Per šį laiką „Hin“ savo darbus eksponavo menininkai iš daugiau kaip trisdešimties šalių, – pasakojo Gabija. – Vyko eksperimentinio garso meno parodos, kuruotos pasaulyje garsios japonų muzikantės Sachiko M, taip pat gatvės meno ir garsių menininkų parodos bei daug kitų renginių, šokių spektaklių.“

Pati G. Grušaitė „Hin Bus Depot“ lygina su „Highlight Mini Lonely Planet“, „Huffington Post“ ir „New York Times“.

Ketverius metus Malaizijoje gyvenanti lietuvaitė Gabija tikina, kad gyvenimą čia pradėjo kurti visiškai netikėtai: „Po universiteto baigimo Londone, išleidau pirmąjį savo romaną ir norėjau pakeliauti. Norėjau kelis mėnesius pagyventi Šiaurės Tailande. Pakeliui užsukau aplankyti draugų Penange ir savaitgalis virto mėnesiais, o po to – metais.“

Nors pastaraisiais metais savo namais mergina gali vadinti Malaiziją, vis tik dažnai keliauja ir po Europą, ir po Jungtines Amerikos Valstijas ir visur užtrunka ilgiau nei kelias dienas.

Šiuo metu Malaizijoje vyksta gatvės meno festivalis, kurį kuruoja Gabija. Menininkai į Malaiziją atvyksta iš įvairiausių pasaulio kampelių.

Šis festivalis išskirtinis tuo, kad, anot jo organizatorės, kuriami tokie projektai, kokie dar niekada nebuvo įgyvendinti Malaizijoje. Vienas tokių – Ronaldo Buožio projektas „Žvaigždė“.

P. Staniūną į Malaiziją atviliojo darbas

Taip pat netikėtai Malaizijos saloje atsirado ir fotomenininkas Paulius Staniūnas. 8 metus Azijoje gyvenantis vaikinas net pusę šio laiko jau praleido Malaizijoje. „Atvažiavau, nes labai patiko ši šalis, – pasakojo Paulius. – Viliojo daug kultūrų. Kultūrinė įvairovė neišpasakyta čia ir tai labai įkvepia.“

P. Staniūnas pasakoja, kad Malaizijoje galima susikalbėti kinų (mandarinų), rusų, indoneziečių (basha indonesia), Malaizijos nacionaline (bahasa malay) arba anglų kalbomis. Jis pats dažniausiai kalba angliškai.

Vis tik apsistoti egzotiškoje Malaizijos saloje sugalvojo ne pats Paulius, jis čia atvyko dėl viliojančio darbo pasiūlymo. „Buvo du zuikiai vienu šūviu – persikrausčiau į šalį, kuri patiko nuo pirmos dienos ir darbinės vizos klausimas buvo išspręstas“, – nusišypsojo Paulius.

Pernai P. Staniūnas buvo oficialus Gabijos organizuoto festivalio fotografas. Šįmet jis kolegas tik draugiškai palaiko.

Lietuviai Malaizijoje savo darbais vilioja kitus lietuvius

Įdomu tai, kad G. Grušaitės organizuojamo festivalio atidarymo vakarą susirinkusiuosius linksmino lietuvis didžėjus. Negana to, net festivalio logotipą kūrė lietuvis.

Pasidomėjus, ar lietuviams su lietuviais dirbti tiesiog paprasčiau, Paulius negalėjo to patvirtinti. „Darbo bruožai ir tautybė mažai turi ką bendro. Svarbiausia – pasaulėžiūra, požiūris į darbą, bendri interesai. Tiek su lietuviais, tiek su vietiniais dirbasi puikiai, kai projektai yra paremti bendrais interesais“, – pasakojo P. Staniūnas.

Paulius, kurį daugelis jo sekėjų feisbuke pažįsta kaip „All Is Amazing“, pasakoja, kad nėra skirtumo , ką fotografuoti, jei tai tik teikia malonumą. „Ar renginius, ar gėles ant palangės. Jei darai tai, kas tau patinka, nėra svarbu, kokio kalibro renginys“, – tikino pašnekovas.

Vis tik kiekvieną kartą, kai Paulius į rankas paima fotoaparatą, jis tai supranta kaip vis naują iššūkį. „Juk nuotraukomis turi papasakoti istoriją, kad ji būtų ne tik įdomi ir informatyvi. Nuotraukų žiūrovas turi jaustis taip, lyg pats dalyvautų tame renginyje. Renginio nuotaika ir emocija visada turi atsispindėti nuotraukose, tai ir yra didžiausias iššūkis“, – nusišypsojo pasakodamas Paulius.

„Visada dariau tai, ką noriu daryti ir tai, kas man patinka. Tiek Indonezijoje, tiek Kinijoje, tiek Malaizijoje. Visada buvo daug veiklos, daug įdomių projektų. Nors Malaizijoje kiek paprasčiau dėl kalbos barjero nebuvimo ir visuomenės pasaulietiškumo, daugiakultūriškumo“, – šyptelėjo Paulius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)