„Po lazeriu atliekamos tatuiruočių šalinimo procedūros gali likti nudegimų, randų ir pūslių, o mūsų sukurta priemonė iš tiesų beveik neturi jokio šalutinio poveikio“, - pasakojo 27-erių doktorantūroje studijuojantis Alecas Falkenhamas.

„Nesitaikome į normalias odos ląsteles, taigi nebus didelio uždegimo. Iš tiesų procesas, kurį naudojame, nesukelia jokio uždegimo“, - patikino jis, rašo „The Independent“.

Kaip tai veikia?

Darant tatuiruotę rašalas įšvirkščiamas į odą. Imuninė sistema į tai reaguoja į tatuiruotės vietą siųsdama makrofagocitais vadinamas ląsteles, kad šios sunaikintų rašalą. Kai kurios iš jų nugabena rašalą į limfmazgius, tačiau kitos „persisotina“ ir lieka vietoje, tokiu būdu suformuodamos tatuiruotę.

Pasitepus A. Falkenhamo sukurtu kremu į odą patenka nauji makrofagocitai, kurie suvartoja senąsias rašalo pripildytas ląsteles, procesas prasideda iš naujo, o tatuiruotė lėtai, bet užtikrintai išblunka.

Tai saugesnis ir pigesnis būdas šalinti tatuiruotes nei jų naikinimas atliekant lazerinę procedūrą.
A. Falkenhamas kol kas dar nežino, kiek kartų reikės tepti tatuiruotę, kad ši išnyktų, – vis dar atliekami eksperimentai – tačiau, jo skaičiavimais, tatuiruočių šalinimo kaina sieks apie 0,04 JAV dolerio už kvadratinį centimetrą. Taigi 10 kvadratinių centimetrų plotą dengiančios tatuiruotės išnaikinimas kainuotų apie 4,5 JAV dolerio (4,15 euro).

„Alecas išrado naują būdą šalinti tatuiruotes. Jis atėjo į ILI su idėja, tiesiogiai nesusijusia su jo anksčiau atliktu moksliniu darbu, ši idėja yra praktiškai pritaikoma“, – patikino Andrea McCormick iš Dalhousie universiteto Halifakse, Naujojoje Škotijoje.

„Jo atliktas pirminis tyrimas davė gerų rezultatų, o naujasis tyrimo etapas bus paremtas šiais rezultatais, technologija virs produktu, kuris galiausiai atsidurs rinkoje“, – patikino A. McCormick.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)