Nuomonės formavimas ir komunikacija su technologiniu progresu žengia lygia greta, todėl rugsėjo 20 dieną vyksiančiame verslumo ir technologijų renginyje #SWITCH! „influenceriams“ ir jų įtakai bus skiriami net keli pranešimai bei diskusijos.

Gyvenimo būdo neatitinkanti reklama – bevertė ar net žalinga

Pasak „influencerių“ marketingo agentūros „Influenceriai.lt“ vadovės Lauros Aleksandravičės, idealiu atveju sekėjai iš „influencerio“ gauna vertingos informacijos ta tema, dėl kurios jis yra sekamas.

Dalis „influencerio“ komunikacijos gali būti reklama, sukurta kartu su prekių ženklais. „Svarbu, kad rinkdamasis partnerius ir sutikdamas su piniginiu atlygiu už savo nuomonės pasidalijimą, „influenceris“ būtų ne tik išbandęs produktą ar paslaugą, juo tikėtų ir šis jam patiktų, bet taip pat būtų susipažinęs su prekių ženklo vertybėmis, komunikacijos tonu bei reikalavimais, keliamais konkrečiai reklamai. Užsakomoji reklama neturėtų prieštarauti „influencerio“ autentiškai nuomonei ir įsitikinimams, kuriuos jis skleidžia savo sekėjams“, – tikina L. Aleksandravičė.

Taigi, nepriklausomai nuo to, ar turinys yra organiškas, ar reklaminio pobūdžio, „influenceris“ vis tiek turi kurti vertę savo sekėjams, informuodamas juos apie naujoves, savitus atradimus, keldamas aktualius klausimus, reikšdamas autentišką nuomonę.

„Viena iš plačiai užsienyje aptariamų žalų yra tai, kad socialinėje žiniasklaidoje paaugliams yra sukuriamas idealaus gyvenimo įvaizdis, ir jie gali jaustis nepilnaverčiai arba pradėti siekti tik labai paviršutiniškų dalykų. Kita žala, kurios apraiškų yra ir Lietuvoje, kai „influenceriai“ reklamuoja prieštaringus prekių ženklus, skleidžia neteisingą, kompromituojančią informaciją ar kursto, skatina viešas patyčias“, – sako L. Aleksandravičė.

Net 148 tūkstančius „Instagram“ socialiniame tinkle turintis fotografas, šokėjas Naglis Bierancas antrina, jog, norint būti geru „influenceriu“, reikia neapgaudinėti sekėjų, o tuo pačiu ir savęs. N. Bierancas yra net kelių prekių ženklų atstovas, tačiau, kaip sako pats, negalėtų reklamuoti tų prekių ženklų, kurių vertybės jam nepriimtinos, prekių, kurių įprastai pats nenaudoja ar jos neatitinka jo stiliaus ir gyvenimo būdo.

„Kažkas reklamavo vieną gazuotą gėrimą ir aš jį nusipirkau, nes buvo įdomu išbandyti – maistas yra mano stichija. Bet gėrimas buvo klaikus, todėl tikrai nesupratau, kodėl reikėjo tai reklamuoti“, – kolegų pasirinkimais stebisi N. Bierancas. „Esu atsisakęs transporto paslaugų, mobiliųjų programėlių, mano stiliaus neatitinkančių rūbų, aksesuarų reklamos, nes tai būtų nesąmonė ir žmonių tai neįtikintų.“

Tiesiausias kelias į sėkmę – per juoką

N. Bieranco asmeninė patirtis parodė, jog populiariausias – žmones prajuokinantis turinys. Kaip sako pats Naglis, sekėjų rinkimo pradžia buvo grįsta eksperimentais ir noru sužinoti, ar įmanoma per vienerius metus surinkti 100 tūkstančių sekėjų. Fotografui ir šokėjui tai pavyko vos per 5 mėnesius, tačiau nuosekliai kuriant turinį ir stebinti, kas įdomu jo sekėjams.

„Turiu tokių rubrikų, kuriose Naglis nėra Naglis – jis yra veikėjas ir parodijuoja laidą „24 valandos“. Šios rubrikos yra ypač populiarios, o įrašai sklandė internete ir atnešė daug sekėjų. Dar turiu „Naglimanto virtuvėlę“, kur linksmai pateikiu kasdienį maisto gaminimą. Receptų knygose mes matome, kaip pasigaminti kažką įmantraus, o mano receptai elementarūs, tačiau tie įrašai juokingi ir žmonėms patinka. Mane labai pradžiugina, kai gaunu žinutę, jog kažkam savo įrašu praskaidrinau dieną“, – pasakoja N. Bierancas.

„Influenceriai.lt“ įkūrėja įsitikinusi, jog dažniausiai didžiausio pasisekimo sulaukia tie „influenceriai“, kurie savo veiklos pradžioje negalvoja apie veiklos monetizavimą, o tiesiog kuria autentišką turinį ir kūrybiškai dalijasi savo aistra socialiniuose tinkluose. Tie, kurie „influenceriais“ siekia tapti nuo pat pirmųjų sekėjų ir deda visas pastangas, kad prekių ženklai juos pastebėtų, greičiausiai niekada nesulauks nuoseklaus organiško sekėjų augimo ir nuoširdaus jų palaikymo, todėl nebus įdomūs ir prekių ženklams.

„Pirmiausia, „influenceris“ turi užsitarnauti sekėjų pasitikėjimą, atrasti savo stipriąsias komunikacijos puses, nuolat kurti įtraukiantį, vertingą turinį ir užsitikrinti stabilų organišką sekėjų įsitraukimą. Tuomet patys prekių ženklai pasiūlo bendradarbiavimą ir tokiu būdu „influenceris“ gauna atlygį už savo veiklą, už pastangas ir nuoseklų įdirbį“, – sako L. Aleksandravičė. Pašnekovė pataria užuot siekus populiarumo, patariame susitelkti į kokybiško ir nuoseklaus turinio vystymą – tuomet ateis ir sekėjai, ir prekių ženklai.

Kas toliau?

Kiek „influencerių“ įtaka tęsis ir ar vartotojai ilgainiui nepersisotins jų reklamomis? L. Aleksandravičė prognozuoja, jog dėl didelės konkurencijos ims kilti turinio kokybė, atsiras naujų, įdomių veidų, nusistovės kainų lygis. „Juk auga karta, kuriai nebe televizija, o „Youtube“ yra numeris vienas. Manau, labiausiai keisis „influencerio“ atsakomybė prieš sekėjus, prieš visuomenę, nusistovės tam tikros normos, kokiomis temomis reikšti nuomonės negalima, galbūt atsiras reguliavimas, kaip turi būti atskleista reklama arba kokiose srityse „influencerių“ reklama turi būti draudžiama, pavyzdžiui, politika“, – sako L. Aleksandravičė.

#SWITCH! Jaunimo programoje rugsėjo 20 d. „Litexpo“ 15 val. prasidėsiančioje diskusijoje „Socialinė medija: kodėl, kaip, apie ką ir už kiek?“ dalyvaus ne tik Laura Aleksandravičė ir Naglis Bierancas, bet ir aktorius bei humoristas Mantas Stonkus, televizijos laidų vedėja Indrė Stonkuvienė bei kompanijos „Unboxed“ įkūrėjas ir vadovas Tadas Deksnys.

#SWITCH! jaunimo programa dalyvius pasitiks įkvepiančiomis istorijomis, padrąsinimais savo ateitį sieti su skaitmeniniu pasauliu, stulbinančiais sėkmės pristatymais, kurie įkvėps ir padrąsins jaunimą imtis savo verslo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)