Miestas ir vanduo

Laisvojo Hanzos sąjungos miesto Hamburgo dvasia iki šiol geriausiai juntama uoste. Patys vokiečiai miesto svečiams pirmiausia siūlo apsilankyti uoste – tiesiog pasivaikščioti, stebėti atplaukiančius laivus arba pasirinkti vieną iš daugelio pažintinių turų laiveliu. Daugybė kanalų, du dirbtiniai Elbės ir Alsterio upių vagų ežerai – rodos, vanduo šiame mieste raibuliuoja visur aplinkui.

Pažintį su uostu galima sustiprinti, atvykus per patį Hamburgo uosto gimtadienį. Tai viena didžiausių miesto švenčių su laivų paradu, kai paprastą laisvadienį netgi tuštokai atrodantis didmiestis ima pulsuoti ir vibruoti.

Mėsainio ar žuvies?

Jeigu pasivaikščioję uoste išalkote, pasistiprinti Hamburge galite nebūtinai užsisakę tradicinių vokiškų dešrelių su bulvių salotomis (nors tokių patiekalų rasite bene kiekvienoje kavinėje ar užeigoje). Uosto teritorijoje ir prieigose paieškokite restoranų, kur jums pasiūlys žuvų patiekalų, ir neprašausite. Klaidžiodami gatvelėmis šalia uosto, greičiausiai užtiksite nedidelį portugalų kvartaliuką, kuriame nei maistas, nei aplinka tikrai nėra tradiciškai vokiški. Čia restorano šefas plekšnos jums per petį, sėdėsite susigrūdę ir triukšmingai, valgysite ne vokiškai, bet gardžiai, sąskaitos lauksite ilgai, o grąžos – dar ilgiau. Jeigu iki to laiko dar nebūsite pajutę uosto dvasios, čia ji pati jus susiras.

Dar rekomenduojama paragauti mėsainių (vok. Hamburger). Amerikietiškasis variantas, žinoma, kilo iš vokiškojo kiek didesnio ir pilnesnio pirmtako. Šiais laikais Hamburge, kaip ir daugelyje kitų miestų, madinga, kad šis greitojo maisto nuodėmių pradininkas būtų kitoks: ekologiškesnis, sveikesnis... Bet nuo to nė kiek ne prastesnis.

Ir šeimoms, ir vienišiams

Tokio dydžio miestas pramogų ir laisvalaikio leidimo būdų gali pasiūlyti bet kuriam svečiui: ir tam, kuris atvyksta su šeima, ir pramogų ieškančiam vienišiui, ir kultūrinį turizmą mėgstančiam keliautojui.

Miniatiūrų muziejus (Miniatur Wunderland) yra vieta, kur krykštaus ir maži, ir dideli. Didžiausias pasaulyje žaislinis geležinkelis užburia ne tik berniukus, ir visai nesvarbu, ar lankytojui penkeri, ar šešiasdešimt.... Daugiau nei 950 žaislinių traukinių, per 4 tūkst. miniatiūrinių pastatų ir konstrukcijų, keli šimtai tūkstančių figūrėlių, apie 9 tūkst. mašinyčių, oro uostas, kuriame kyla ir leidžiasi lėktuvai, vandenyje plaukiantis kruizinis laivas, miniatiūrinė NASA raketa. Ir visa tai valdo keliolikos kompiuterių transporto centras, primenantis tikrą miesto eismo valdymo sistemą.

Toliau nuo miesto centro įsikūręs Hamburgo zoologijos sodas (Tierpark Hagenbeck) yra pirmasis Europoje, kur gyvūnai pradėti laikyti ne narvuose, o atviruose plotuose, juosiamuose apsauginių griovių. Hagenbeckų šeimos įkurtame ir vis dar jų valdomame privačiame 25 ha ploto sode planuokite praleisti bent pusdienį.