„Afganistano pilietė Sharbat Gula atvyko į Romą“, – sakoma pranešime, nenurodant konkrečios datos.

Italija teigia, kad atsiliepė į Afganistane dirbančių ne pelno organizacijų prašymus padėti jai išvykti iš Talibano kontroliuojamos šalies ir „organizavo jos kelionę į Italiją pagal platesnę Afganistano piliečių evakuacijos programą ir vyriausybės parengtą jų priėmimo ir integracijos planą“.

Sh. Gula tapo bene žymiausia Afganistano pabėgėle po to, kai 20 amžiaus devintajame dešimtmetyje JAV fotografas Steve‘as McCurry Pakistano stovykloje užfiksavo jos portretą, kuris buvo išspausdintas ant „National Geographic“ žurnalo viršelio.

Ji pasakojo, kad pirmą kartą į Pakistaną atvyko būdama našlaitė, praėjus maždaug ketveriems ar penkeriems metams po sovietų invazijos 1979 metais. Ji buvo viena iš milijonų afganų, nuo tada ieškojusių prieglobsčio už sienos.

2016 metais ji buvo sulaikyta už tai, kad gyveno Pakistane su suklastotais asmens dokumentais ir deportuota atgal į Afganistaną.

Rugsėjo pradžioje Italija pranešė, kad, rugpjūčio mėnesį valdžią Afganistane užgrobus Talibanui, iš šalies evakavo beveik 5 000 afganistaniečių.

Anksčiau šį mėnesį Italija pranešė, kad suteikė pilietybę pirmajai Afganistano vyriausiajai prokurorei Mariai Bashir, į šalį atskridusiai rugsėjo 9 dieną.

Italija kartu su Vokietija, Didžiąja Britanija ir Turkija buvo viena iš penkių šalių, labiausiai įsitraukusių į JAV vadovaujamą NATO misiją Afganistane.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)