Po paslaptimi dvelkiančiu cosplay (kostiuminis pasirodymas (angl. – costume ir play) burtažodžiu slepiasi originaliais kostiumais apsirengę dalyviai, kurie stengiasi kuo tiksliau įkūnyti pasirinktą garsių kompiuterinių žaidimų, kino industrijos, japoniškos animacijos ANIME ar komiksų MANGA personažus.

„Tai spalvingiausia mūsų festivalio dalis. Kasmet sulaukiame virš 400 dalyvių, kurie įkūnija savo pasirinktus herojus. Iššūkis tikrai nelengvas, nes tenka kurti kostiumus kurie buvo nupiešti, bet niekada iš tikrųjų nepasiūti. Reikia viską apgalvoti nuo smulkmenų: kokią medžiagą geriausiai pasirinkti, kaip sukurti kuo tikslesnį grimą, kaip padaryti, kad ginklų muliažas atrodytų kuo tikroviškiau, o šarvai leistų judėti scenoje”, – sako „nowJapan” direktorius Sergej Grigorjev.

Spalvinga teisėjų komanda iš Lietuvos ir užsienio

Dalyvius stebės ir vertins septynių teisėjų komisija, kurią sudaro 2015 m. „nowJapan“ EuroCosplay nominantė, užsienio Cosplay meistrai bei kompetentingi savo srities profesionalai iš Lietuvos.

Harmonijos ir skonio pojūtis yra neatsiejama cosplay kostiumo dalis. Dizainerė Jolanta Rimkutė pasiruošusi įvertinti dalyvius iš profesionaliosios pusės, atkreipti dėmesį į kostiumų detales, sudėtingumą ir įdėtą darbą. Režisierius, aktorius ir atlikėjas Vidas Bareikis vertins bendrai visą sceninį pasirodymą.

Rugsėjį į Vilnių atvyksta vieni žymiausių cosplay menininkų: Calssara (Vokietija), Cosbabe (Didžioji Britanija), Kenny Cosplay Stuff (Didžioji Britanija) ir Calypsen (Lenkija), kurie prisidės prie unikalaus konkurso komisijos. Cosplay žvaigždės ne tik rinks geriausią kostiumą, bet ir skaitys paskaitas, atskleis visas kostiumo kūrimo subtilybes, kad jis atrodytų kuo realistiškiau.

Cosplay konkursui diriguos charizmatiškasis Kenny Cosplay Stuff su drauge Evelynstar (Amily Pegler). Kenny cosplay susidomėjo vos prieš keletą metų, tačiau per juos šovė kaip raketa į pasaulio cosplayer‘ių elitą. Jis dievina grėsmingus herojus, apsiginklavusius moderniausiais ginklais ir įspūdingais šarvais. Legendinis „Geležinis žmogus“ („Iron Man“) – ko gero vienas labiausiai atpažįstamų Kenny personažų. Festivalio „nowJapan“ metu jis taip pat dalinsis savo žiniomis apie kostiumų gaminimą.

Jau 12 metų cosplay užsiimanti Calssara savo kasdieniame gyvenime yra bibliotekininkė. Calssara neigia mitą, kad bibliotekininkė – tai pilka pelytė, dienų dienas tūnanti tarp knygų. Su savo pagamintais kostiumais mergina yra apkeliavusi net 30 šalių ir pelniusi tarptautinį pripažinimą.

Kaimyninę Lenkiją atstovaus charizmatiškoji Calypsen. Ji pasižymi pavydėtinu produktyvumu: būdama vos 20 metų jau yra sukūrusi 25 kostiumus iš įvairių filmų, žaidimų ir komiksų. Jei svajojate pasigaminti pribloškiančius šarvus ir pulti į kovą su blogio jėgomis – Calypsen tikra šių reikalų specialistė.

Londone gyvenanti Cosbabe pagal profesiją yra grafikos dizainerė, todėl ji su dideliu užsidegimu imasi kūrybinio darbo. Cosbabe nuolatos eksperimentuoja, pasižymi neįtikėtinu kruopštumu, ieško geriausių būtų panaudoti medžiagas ir naujų gamybos technikų. Laisvalaikiu ji kuria iliustracijas ir dievina kompiuterinius žaidimus.

Lietuvos cosplayerių frontą atstovaus Miglė Štitilytė, žinoma sceniniu Narya slapyvardžiu. Biomedicinos magistrantūroje studijuojanti Miglė cosplay užsiima jau septynerius metus. Per juos yra aplankiusi daugybę Lietuvos ir užsienio cosplay renginių. „nowJapan“ ji jaučiasi kaip namie – dar nėra praleidusi nė vieno festivalio!

Varžysis net 12 nominacijų

Cosplay konkurse varžosi dalyviai ne tik iš Lietuvos, bet ir čia atvykę užsienio svečiai. Visi jie kovoja dėl pagrindinio prizo – atstovauti Lietuvą Europos konkurse „EuroCosplay“, Londone. Nemažai dalyvių įkūnija įvairius superherojus ir apsiginkluoja įspūdinga ekipiruote, tad karšta atmosfera ir ginklų žvangesys yra privalomas šio konkurso atributas.

„EuroCosplay“ yra visų šiuolaikinės Japonijos kultūros mylėtojų meka, čia suvažiuoja visų regionų laimėtojai. Tai tarsi cosplay Eurovizija“, – juokauja “nowJapan” direktorius.

Šiemet „nowJapan“ cosplay konkursas dalyvius iš Lietuvos ir užsienio kviečia varžytis net 12 nominacijų. Didžiausių žiūrovų simpatijų ir geriausių teisėjų vertinimų sulaukęs bei Erabareshi Mono nominaciją gavęs dalyvis bus apdovanotas kelione į abejingų nepaliekančią Japoniją. Cosplayeris, pademonstravęs didžiausią meistriškumą ir kūrybiškumą gaminantis kostiumą, savo talentą galės pristatyti bei Lietuvai atstovauti Londone vyksiančiame EuroCosplay konkurse.

Kitų nominacijų nugalėjai bus apdovanoti festivalio partnerių įsteigtais prizais.

Geriausias solo ir dueto pasirodymas, seniausias ir jauniausias dalyvis, įspūdingiausias muzikinis atlikimas ir šokis, originaliausias personažas – tai tik kelios nominacijos, kuriose varžysis beprotiškiausių idėjų pilni dalyviai. Žiūrovams – tai galimybė nusikelti į kitus pasaulius ir pažiūrėti, kuo kvėpuoja Japonija ne tik ten, už tūkstančių kilometrų, bet ir čia Lietuvoje.

Tiltas į ateitį

„nowJapan“ kuria tiltus jaunoms asmenybėms atrasti save, ateities studijas, darbą. Dauguma atradę cosplay olimesniam profesiniam kelyje pasirenka kūrybines industrijas: mados, žaidimų, grafinį dizainą ar iliustraciją. Besidominčius kostiumo kūrimo subtilybėmis, „nowJapan“ visą vasarą kviečia į cosplay akademiją, kur jos dalyviai ne tik puikiai įvaldo cosplay meną nuo kostiumo eskizavimo, jo susikūrimo iki šou detalių kaip muzika, judesys susikūrimo.

Nors cosplay tikriausiai ne vienam vis dar skamba egzotiškai, sukurta kūrybinių industrijų terpė yra atveria galimybes kūrybai, kuri gali būti pastebėta, ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Registracija į festivalio metu vyksiantį cosplay konkursą vykta iki rugpjūčio 18 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją