Kaip pasakoja broliai Slava ir Stasas, kultūrizmu susidomėjo norėdami padailinti kūno linijas, priaugti raumenų. „Kol žaidėme krepšinį, buvome labai liekni, turėjome greitą medžiagų apykaitą, trūko ir jėgos, ir estetinės išvaizdos, norėjome pasikeisti“, – teigia Stasas.

Savo pirmąsias jėgos treniruotes broliai išmėgino dviese: „Kartu sportuoti tiesiog buvo smagiau, o vėliau supratome, kad tokios treniruotės mums yra efektyvios ir saugesnės“, – pasakoja Slava. Jam antrina ir brolis: „Taip, vienas kitą galime stebėti, prižiūrėti, kad nebūtų traumų, pasitarti, – priduria Stasas, pabrėždamas, kad didžiausias treniruočių dviese privalumas yra motyvacija. – Kai du žmonės sportuoja kartu, kartu siekia savo tikslo, atsiranda ir draugiška konkurencija, kuri skatina judėti į priekį.“

Tiesa, tikslas, kurio siekiama treniruojantis dviese, nebūtinai turi būti vienodas: „Pavyzdžiui, jei vienas nori priaugti svorio, o kitas – jo numesti, tai jie gali atlikti tuos pačius pratimus, tik skirtingais būdais. Vienas turėtų atlikti mažiau pakartojimų, protingai didindamas svorį, o kitas – susikoncentruoti į pakartojimų skaičių ir daryti trumpesnes pertraukas“, – pasakoja Stasas.

Skirtingos dviejų kartu besitreniruojančių žmonių fizinės galimybės nėra kliūtis: „Gali būti, kad ir mūsų jėgos rodikliai skiriasi – aš arba mano brolis yra stipresnis. Tai nėra esmė, nes mūsų tikslas – spausti vienam kitą. Galbūt jis gali padaryti 10 pakartojimų, o aš – 12, bet tai nereiškia, kad mes negalime sportuoti kartu“, – įsitikinęs Slava.

Sporto priešas – ego

Dažnas salėje tik ką sportuoti pradėjęs žmogus dar kurį laiką neišvengia klaidų, o kartais netgi traumų. Ar sportuojant dviese broliams nepritrūko reikiamų žinių ir progresas juos lydėjo visą treniruočių laiką? „Žinoma, klaidų neišvengėme. Dažniausiai tiesiog netaisyklingai darėme vieną ar kitą pratimą. Stebėdami „Youtube“ pasisėmėme motyvacijos ir išmokome atsirinkti informaciją, kurią galėjome pritaikyti, siekdami savų tikslų. Po truputį sunkus darbas atnešė rezultatą. Praėjo vieneri metai, ir salėje prie mūsų pradėjo ateiti bendraamžių, prašyti konsultacijos“, – pasakoja Stasas.

Paklaustas, kokios yra dažniausiai pasitaikančios salės naujoko klaidos, jis atsako, jog pirmiausia koją sporte dažniausiai pakiša ego: „Kas pradeda dirbti su svoriais ir greit pajunta, kad galios riba plečiasi, nori greitai didinti svorį. Tada nejučia pradeda daryti netaisyklingai, mechaniškai, be susikaupimo, kontrolės, tai duoda ne tik blogesnius rezultatus, bet ir didina traumų tikimybę.“

Brolis Slava priduria, kad dažna pradedančiojo klaida – persitreniravimas: „Galvoti, kad kuo daugiau laiko praleisi sporto salėje, tuo geresnių rezultatų pasieksi – klaidinga. Fiziologiniu aspektu tai nėra gerai, nes sukeliamas didelis stresas organizmui, o tai mažina produktyvumą. Kai esi pavargęs, organizmas bando atsistatyti, sugrįžti į pirminę savo stadiją, o ne judėti į priekį.“

Prie rezultatų prisideda žinios

Naujoko klaidos daromos ne tik salėje, bet ir virtuvėje. Mityba yra ypa
svarbi rezultato dalis. Sportuojantis žmogus turi pasidomėti, kaip maisto medžiagos – angliavandeniai, baltymai, riebalai – veikia organizmą. „Nereikia būti mitybos specialistu, kad žinotum, ką valgyti pirmoje, o ką – antroje dienos pusėje, prieš ir po treniruotės“, – teigia Stasas.

„Kiekvienas turi turėti individualų planą, kiek kalorijų jam reikia suvartoti per dieną. Jeigu žmogus turi tikslą priaugti raumenų, jo suvartojamų kalorijų skaičius turi viršyti jo įprastą dienos normą. Ir atvirkščiai, jeigu nori sukurti kalorijų deficitą, jam užtektų per dieną sumažinti 200 kcal, ir jau per mėnesį susidarys solidus skirtumas, kuris leis numesti svorio“, – priduria brolis.

Pašnekovai taip pat nerekomenduoja įprasto mitybos plano keisti radikaliai: „Tie, kurie tik pradeda sportuoti, negali valgyti labai daug baltyminio maisto, nes jų organizme dar nevyksta tiek pokyčių, nėra tiek raumenų, todėl baltymai nebus tinkamai įsisavinti. Viską reikia daryti palaipsniui. Kiekvieno geriausias patarėjas – jo organizmas. Į jį labai svarbu įsiklausyti“, – apibendrina Slava.

Slava ir Stasas Daleckiai - DELFI nuotraukų galerijoje:

O jeigu žinioms nėra laiko?

Tiesa, ne kiekvienas, pradėjęs sportuoti, gali skirti papildomo laiko gilinti žinias. „Kai kas gali vos kelias valandas per savaitę skirti sportui. Natūralu, kad jie nori, jog tas laikas būtų išnaudotas kuo efektyviau. Vis dėlto siekiamą progresą gali pristabdyti žinių trūkumas“, – atkreipia dėmesį sporto klubų tinklo „Lemon Gym“ sporto programų vadovė Neringa Jermalaitė.

Nemokant taisyklingai atlikti pratimų, susidaryti treniruočių grafiko, susidėlioti krūvio, smarkiai išauga tikimybė susitraumuoti ir prarasti motyvaciją, nepasiekiant norimų rezultatų. Dėl šios priežasties sportuojant drauge (ar atskirai) svarbu turėti bent minimalių žinių, leidžiančių sėkmingai sportuoti ilgą laiką.

N. Jermalaitės teigimu, dalis sporto klubų šiandien jau siūlo galimybę rinktis „S“ tipo treniruotes, kurias gali sudaryti 2–5 žmonių komanda. Tokiu būdu norintys sportuoti kartu turi galimybę dirbti kartu su treneriu.

„Pastebime vis daugiau žmonių, kurie jau ne vieną mėnesį į sporto salę vaikšto kartu. Dažniausiai tai būna poros. Gražu žiūrėti, kaip jie visko mokosi drauge, ir jų treniruotės paprastai būna greitesnės, efektyvesnės. Jie padeda vienas kitam su sunkesniais svoriais, motyvuoja nepasiduoti atliekant sunkų pratimą – dirba kaip komanda“, – treniruočių naudą apibendrina sporto programų vadovė N. Jermalaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)