„Atlikę tokius pratimus (užtruksite maždaug aštuonias minutes), jau būsite pasirengę žvaliai eiti į virtuvę, vonią ar kur kitur, o ne bambėti, kad nenorite daryti to ar ano. Jūs tiesiog būsite pasiruošę pradėti dieną“, – sakė garbaus amžiaus jogos mokytoja.

Joga neatsiejama B. Bates gyvenimo dalimi jau yra daugiau nei pusę jos amžiaus. Ji ėmė praktikuoti jogą ir jos mokyti maždaug 1960 metais. Neseniai moteris pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip vyriausia pasaulyje jogos mokytoja.

Tai yra garbė, kuria ji nori pasidalinti su kitais.

„Tai ne vien mano įvertinimas, – sakė ji. – Juo dalinuosi su visais savo mokiniais, kuriuos per visą savo gyvenimą mokiau.“

B. Bates sako, kad būtent joga padeda jai išlikti lanksčiai. „Manau, kad joga yra geriausia mankšta“, – sako moteris, kuri visuomet buvo aktyvi ir iki šiol daug plaukioja. – Niekada rimtai nesirgau ir pas gydytojus lankiausi tik pasitikrinti sveikatą.“

Pasak B. Bates, joga leidžia mankštinti visą kūną – raumenis, raiščius, vidaus organus – ir suteikia energijos neišvargindama jūsų.

„Jums nereikia bėgti, bėgti ir bėgti ant bėgimo takelio, kol nebegalite net paeiti. Joga viską sujungia į visumą. Mes sujungiame protą, kūną ir dvasią. Joga suteikia lankstumo, kurio anksčiau neturėjote. Ji suteikia sveikatos, nes mankštinate visą kūną“, – sakė vyriausia pasaulyje jogos mokytoja.

Šiuo metu B. Bates kartą per savaitę veda jogos pamokas „Mainlands“ pensininkų bendruomenės centre Pinellas Park mieste, Floridos valstijoje, kur ir gyvena. Dauguma jos mokinių yra 60-70 metų. Ji turi ir dvi 90 metų mokines.

Kartu su savo mokiniais ji atlieka 10-12 asanų ir užbaigia pamoką meditacija. Ji taip pat dalina mokiniams mokomąją medžiagą, kad jie galėtų užsiimti joga ir namie.

„Ir kai jie galiausiai sugeba padaryti kažką, ko anksčiau padaryti negalėjo, kaip, pavyzdžiui, pasiekti savo kojų pirštus, tuomet jaučiu, kad viską darau ne veltui“, – sakė ji.

Kai kurie jos mokiniai tokias jogos pamokas lanko jau 15 metų. „Joga tinka visiems. Egzistuoja tūkstančiai pasanų, galite rinktis. Darote tai, ką galite daryti. Čia nereikia tarpusavyje varžytis, o tai yra geriausias dalykas“, – sakė B. Bates.

B. Bates vyras mirė prieš aštuonerius metus. Ji turi tris vaikus, septynis anūkus ir tris proanūkius. „Jeigu nebūčiau aktyvi, nebūčiau sulaukusi 91 metų“, – sakė moteris.

„Kodėl turėčiau sustoti? Jeigu dar galiu tai daryti ir padėti kitiems. Tai darysiu tol, kol galėsiu. Man didžiulis malonumas stebėti, kaip žmonės mokosi ir kažko išmoksta“, – pabrėžė B. Bates.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)