„Festivalis nesustoja priminti apie skirtingų kultūrų pynę pasaulyje, o iš vadinamojo žmonijos lopšio – Afrikos žemyno kilusi muzika talpina ne tik per šimtmečius išsaugotą autentiškumą, bet ir naujosios kartos skambesio eksperimentus. Šiemet kviesime pamatyti, kaip įvairiai gali skambėti Užsacharės muzika, kaip be galo turtinga ir muzikali Afrikos kultūra įkvepia lietuvių muzikantų kolektyvus bei turėsime ypatingus svečius, tiesiai iš Ugandos atvykstantį, sparčiai populiarėjantį trio „Arsenal Mikebe“, – šiemetinio festivalio idėją pranešime spaudai pristato vienas jo organizatorių Gediminas Mačiulskis.

„Afrikos dienos“ – vienintelis Užsacharės kultūros festivalis Lietuvoje šiemet kviečia susitikti anksčiau nei įprasta. Iš gegužės pabaigos renginys keliasi į gegužės 10 d. ir per vieną vakarą, vienoje vietoje kviečia išvysti net keturis koncertus ir bene 20 atlikėjų ant scenos: menų fabrike „Loftas“ koncertuos afrobeato entuziastai „Ojibo afrobeat“, perkusijos studija „Afrikos būgnai“, Victoro Diawaros projektas „Afrodelic“ ir svečiai iš Ugandos – „Arsenal mikebe“.

„Ojibo afrobeat“ – tai bene vienintelis Baltijos šalyse išskirtinai afrobeat/afrojazz muziką grojantis profesionalus kolektyvas. Šiuo metu grupė įrašinėja antrąjį albumą, o „Afrikos dienoms“ jie ruošia energingą pasirodymą iš klausytojų jau pamėgtų, pirmojo albumo „Ojiboland“ kompozicijų, bei pristatys kelias naujas.

Perkusijos studijos „Afrikos būgnai“ įkūrėjas, afrikietiškų būgnų muzikos perkusininkas G. Mačiulskis kartu su savo komanda pristatys autentiškais afrikietiškais instrumentais atliekamas autorines kompozicijas, gimusias iš ilgamečio tradicinės Vakarų Afrikos muzikos tyrinėjimo ir nuolatinio naujų skambesio garsų eksperimentų.

Festivalio metu Victoro Diawaros projektas „Afrodelic“ jungia elektroninę ir tradicinę afrikietišką muziką bei yra skirtas V. Diawaros tėvo, žinomo Malio poeto Gaussou Diawara atminimui. Projektas jau išleido debiutinį albumą „Dusunkun Hakili“, o šiuo metu pristato šio albumo remiksuotus kūrinius.

Pagrindiniai festivalio svečiai – „Arsenal Mikebe“. Iš Ugandos sostinės Kampalos atvyksiantis trio – vienas pažangiausių perkusijos kolektyvų Ugandoje. Muzikantai perpina tradicinius, liaudiškus instrumentus su netradiciniais urbanistiniais ir industriniais garsais. Specialiai šiai grupei žymus Ugandos skulptorius H. Segamwenge sukūrė plieninę skulptūrą, kuri apjungia skirtingus instrumentus, o soul vokalas ir džiunglių atmosfera persmelktas transas, žada organizatoriai, nuneš visus ten, iš kur ši muzika ir kilo – į Centrinės Afrikos džiungles.

„Muziką – tai didžiulis kultūros turtas, pasaulio muzikos koncertai – proga mums plėsti pasaulėžiūrą, stiprinti toleranciją, ryšį ir bendrumo jausmąׅ“, – į festivalį kartu su LR Užsienio reikalų ministerija kviečia organizatoriai. „Afrikos dienos“ vyks gegužės 10 d. 19 val. menų fabrike „Loftas“. Įėjimas nemokamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją