Užupis – tobula vieta išsitraukti gitarą

„Jaunas kaip Vilnius“ festivalyje koncertuosiantis dainų ir muzikos autorius Jurgis Didžiulis Vilniuje turi daug sentimentalių ir brangių vietų: „Užupis turbūt pirma tokia vieta, kuri šauna į galvą. Ten tobula užuovėja kaitrią vasaros dieną išsitraukti gitarą, o siaurų gatvelių aidai yra puikus elementas puošti gyvą muziką, tad ten sugrotos natos keliauja toli, nepaisant praeivių žingsnių.“

Pasak J. Didžiulio, kiekvienas miestas turi savo muziką, o Vilniaus miesto muzikinė drobė yra papuošta skambančiais varpais, paukščių čiulbėjimu bei gyventojų žingsniais senamiesčio gatvėmis: „Kiekviena miesto vieta turi savo niuansų – naktinis senamiestis žymisi hedonistiniu šurmuliu, Vingio parkas – medžių šlamesiu, o Neris su Vilnele – raminančiu srovenančio vandens garsu.“

Muzikantui saulėtas Vilnius primena svetingą močiutę, kuri visada į namus priima ir su vaišėmis pasitinka savo vaikus bei anūkus: „Tačiau sutemus Vilnių įsivaizduoju kaip vyrą, paslaptingą žynį, kuris vis šnabžda man į ausį senas istorijas, paslaptis ir mitus apie visus, kurie kažkada šiame mieste yra kūrę savo gyvenimus.“

Muzika sukuria vienybės jausmą

Jau liepos 25-osios popietę festivalį Katedros aikštėje performatyviu pasirodymu atsidarysiantis J. Didžiulis sako, kad visus susirinkusius kvies muzikuoti kartu ir susitapatinti su muzika, nes ji sukuria vienybės jausmą, o šiuo metu kaip niekada svarbu būti vieningiems.

„Jau visą dešimtmetį bandau pabrėžti, kaip svarbu yra tapti muzika. Atverti ne tik balsus, bet ir širdis – jausti vienybę rezonuojančiomis emocijomis, vieningu ritmu judančiais kūnais. Pagrindinė mano pasirodymo žinutė bus ta, jog mes patys esame miestas: vizualizuosime, kaip ieškome ir randame savo vietą jame, kaip piname savo svajones su kitų svajonėmis ir formuojame savo tapatybę bei platesnę bendruomenę“, – atvirauja muzikantas.

Ne kartą Katedros aikštėje koncertavusiam Jurgiui ši vieta kelia malonius prisiminimus ir gerą nuotaiką: „Katedros aikštė – pagrindinė susibūrimo vieta Lietuvoje, miesto širdis. Tai savotiškas vilniečių židinys, kur garsai ir emocijos atsispindi nuo Katedros bei Gedimino pilies ir keliauja visu Gedimino prospektu, kartais net iki pačio Seimo. Tai ypatinga vieta koncertuoti.“

Festivalio „Jaunas kaip Vilnius“ programa Katedros aikštėje:

14:00 val. Festivalio „Jaunas kaip Vilnius“ pristatymas su Ignu Krupavičiumi ir specialus Jurgio Didžiulio muzikinis pasirodymas.

15:00 val. Kitoks pokalbis. Vaikai kalbina amžinai jauną kaip pats Vilnius kūrėją Algirdą Kaušpėdą, Vilniaus garbės pilietį, architektą, visuomenininką, kuris save laiko miesto žmogumi – čia gimusiu, augusiu ir brendusiu, o savo Vilnių laikančiu vienu gražiausių miestų Europoje.

15:30 val. Ukrainos herojai Lietuvoje. Artėjantis Vilniaus 700 metų jubiliejus dar kartą primena, kokia brangi yra laisvė. Organizacijų, aktyviai remiančių ukrainiečių pasipriešinimą Rusijos agresijai, atstovai kalbės apie tai, kaip padėjome kovojančiai Ukrainai ir kuo jai dar gali padėti Vilnius. Pokalbį moderuos organizacijos „Raudonasis Kryžius“ atstovė Luka Lesauskaitė, diskusijoje dalyvaus su pabėgėlių integracija dirbanti menų agentūros „Artscape“ vadovė Aistė Ulubey, nuo pat karo Ukrainoje pradžios pabėgėlių centre su mama savanoriaujanti atlikėja Gabrielė Vilkickytė, Vilniaus mero patarėjų grupės vadovė Ieva Dirmaitė, ,,Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius, įvairių iniciatyvų autorius Laurynas Šeškus.

17:00 val. Ateities Vilnius – kur link judame ir kaip tai atsiliepia mūsų aplinkai. Žinomi visuomenininkai festivalio atidaryme gvildens temas įvairiais tvarumo aspektais: socialiniu, kultūriniu, verslo bei aplinkos. Diskusijoje dalyvaus ,,Miesto laboratorijos“ vadovė Goda Sosnovskienė, produkto dizaineris Aurimas Kadzevičius, meteorologas Silvestras Dikčius, fotografė ir visuomenininkė Neringa Rekašiūtė, tvarius sprendimus savivaldoje apžvelgs Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Lina Koriznienė. Diskusiją moderuos technologijų entuziastas Lukas Keraitis.

Daugiau apie festivalį galite sužinoti čia: www.700vilnius.lt/jaunaskaipvilnius. Visa informacija apie Vilniaus 700 jubiliejui skirtus renginius galite sužinoti tinklalapyje www.700vilnius.lt. Vilniaus  jubiliejus bus minimas 2023 metų sausio 25 d.,  kai prieš 700 metų Vilnius pirmą kartą buvo paminėtas istoriniuose rašytiniuose šaltiniuose. Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotą jubiliejaus šventės programą „Vilnius 700“ kuruoja Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją