Rusijai skirtas trigubas sankcijų paketas: Rusijos atlikėjai nepasirodys Turino „Palaolimpico“ rūmų scenoje, Rusijos gyventojai negalės balsuoti už jiems patikusius dainininkus, Rusijos valstybinės žiniasklaidos žurnalistai negalės nušviesti konkurso, nes negavo akreditacijos.

Apie tai „Delfi“ ir keliems užsienio žurnalistams Romoje pasakojo „Eurovizijos“ vykdomieji prodiuseriai Claudio Fasulo ir Simona Martorelli.

„Aš ir Simona pradėjome dirbti, ruošti šį projektą nuo 2020 metų gegužės 22 dienos, pirmos valandos nakties. Tai buvo būtent ta akimirka, kai Roterdamo arenoje „Maneskin“ buvo paskelbti „Eurovizijos“ nugalėtojais, – pasakė prodiuseris C.Fasulo. – Mums teko atlikti Italijos miestų – kandidatų, panorusių surengti konkursą selekciją. Tai buvo sudėtingas, bet entuziazmo kupinas darbas, nes „Eurovizijos“ istorijoje nėra buvę, kad tiek daug miestų – net 17 – būtų pareiškę norą dalyvauti šioje atrankoje. Būtent Turinas atitiko visus atrankos kriterijus, „Palaolimpico“ sporto arena šiomis dienomis baigia pasiruošimą konkursui. Pridursiu, kad Italijos nacionalinė televizija RAI (Radiotelevisione Italiana) į „Euroviziją“ siunčia savo „dream team“ – svajonių komandą, geriausius kūrybinius, techninius darbuotojus“.

Eurovizija / Foto: EBU, Nathan Reinds

Ar bus kažkokių specifinių reikalavimų, ribojimų konkurso dalyviams, svečiams, susijusių su pandemija?

S. Martorelli: Prašysime laikytis bendrųjų pandemijos pabaigos reikalavimų, pavyzdžiui, dėvėti visų renginių metu kaukes FFP2, laikytis saugaus atstumo. Numatėme plačią testavimų programą, atliksime ne mažiau kaip 1.200 kovido testų kiekvieną konkurso dieną. Stengsimės užtikrinti būtent tokio formato, kai vyksta gyvas bendravimas renginio saugumą.

Šis „Eurovizijos“ dainų konkursas vyks agresijos Ukrainoje dienomis. Ar Turino scenoje bus vietos šiai pasaulio aktualijai – karui, ar atvirkščiai – bus stengiamasi ją apeiti, nutylėti?

C. Fasulo: Be abejo, apie tarptautinius politikos įvykius bus kalbama. Mes norime kalbėti apie taiką. Kaip žinote, „Eurovision Song Contest“ nėra politinio pobūdžio pramoginis renginys, jo tikslas – vienyti tautas, perteikti įvairovę per muziką. Be abejo, taikos tema bus viena svarbiausių visų trijų koncertų metu. Noriu pabrėžti, kad finalinis koncertas prasidės galingu muzikos šou, jis pasakos apie taiką, mūsų išskirtinį taikos siekį, kuris, manau, vienija visus „Eurovision Songs Contest“ dalyvius.

S. Martorelli: Ši „Eurovizijos“ laida, kaip ir ankstesnės, perteiks mūsų konkurso vertybes. Tai nėra renginys, kuris galėtų turėti politinį pobūdį. Mūsų tikslas – suteikti visų šalių delegacijoms vienodas varžybų sąlygas, įskaitant, be abejo, Ukrainos delegaciją. Sprendimas pašalinti iš konkurso Rusiją nebuvo lengvas, jį priėmė EBU vadovybė. Be abejo, šio konkurso pagrindinė tema bus taika, ne karo veiksmai.

Lietuvos politikai kreipėsi į EBU su pasiūlymu visas lėšas, kurios bus surinktos už „Eurovizijos“ konkurso žiūrovų skambučius ir trumpąsias SMS žinutes, skirti Ukrainai paremti. Ar šis pasiūlymas bus įgyvendintas?

C. Fasulo: Sprendimą šiuo klausimu turėtų priimti EBU, čia jų atsakomybės dalykai.

Kodėl „Eurovizijai“ buvo pasirinktas būtent Turinas, o ne Roma arba Milanas?

C. Fasulo: Matote, čia reikia pabrėžti, kad mums teko įvertinti tam tikrus techninius miestų-kandidatų aspektus. Pavyzdžiui, arenos lubų aukštis, miesto viešbučių tinklas ir daug kitų dalykų. Praėjusių metų rugpjūčio mėnesį jau buvome atrinkę Italijos miestų-kandidatų penketuką: Turinas, Milanas, Bolonija, Pezaras, Riminis. Aplankėme ir ištyrėme visus penkis, nusprendėme, kad būtent olimpinė arena „Palaolimpico“ idealiai atitinka konkurso kriterijus, todėl 66-oji konkurso laida vyks būtent Turine.

Prekyba bilietais į „Eurovizijos“ koncertus prasidėjo gana vėlai, kokios buvo šio vėlavimo priežastys?

S. Martorelli: Tai susiję su kovido ribojimų ir taisyklių pasikeitimais. Mes laukėme konkrečių vyriausybės nuostatų šiuo klausimu, reikėjo tiksliai žinoti, kiek žiūrovų galės užpildyti Turino „Palaolimpico“ areną. Sulaukę šių nurodymų galėjome pradėti prekybą bilietais visoms arenoje esančių vietoms, išskyrus, žinoma, tuos plotus, kurie bus reikalingi scenografijai. Kita vertus, mes laukiame itin motyvuotos publikos, kuri norės įsigyti bilietus.

Ar jau išparduoti visi bilietai į „Euroviziją“?

S. Martotelli: Turėjome stiprią antrąją pirkimų bangą. Šiuo metu prekyboje dar yra kažkiek bilietų finaliniam vakarui. Taigi, yra ir galimybių atvykti į Turiną...

Eurovizijos scena / Foto: EBU

Bulgarijos ir Rusijos žiniasklaidos kontrataka

„Eurovizijos“ rengėjų spaudos konferencijoje Romoje netrūko įtampos akimirkų. Ypač po to, kai buvo paliesti Rusijos pašalinimo iš konkurso klausimai. Štai Bulgarijos televizijos žurnalistės klausimai prodiuseriams:

Ar Rusijos atlikėjų pašalinimas iš konkurso netaps dėme „Eurovizijos“ įvaizdžiui? Kodėl muzikos pasaulis baudžia Rusijos atlikėjus dėl politinių priežasčių? Ar šis pašalinimo faktas netaps konkurso diskreditacija?

S. Martorelli: Šis sprendimas buvo priimtas po konsultacijų su valstybių visuomeninių transliuotojais, kaip žinote, tai stambiausia Europos transliuotojų sąjunga, ji vienija 116 narių iš 56 valstybių. Sprendimas atspindi esmines Europos transliuotojų vertybes. Tai buvo sunkus sprendimas, bet jis nereiškia, kad ši situacija negalėtų pasikeisti ateityje, jeigu taip nuspręstų EBU vadovybė. Norėčiau pabrėžti, kad tai buvo kolegialus EBU narių sprendimas.

Ar galės konkurse balsuoti dėl savo favoritų Rusijos gyventojai?

Pauzė...

S. Martorelli: Hmm... Ne. Nemanau... Tikrai nemanau.

C. Fasulo: Balsuoti konkurse gali tik tos valstybių, kurios dalyvauja konkurse. Kadangi Rusija nedalyvauja, ji negalės ir balsuoti.

O štai Rusijos naujienų agentūros TASS korespondentės klausimas:

Mūsų agentūra seka svarbiausius tarptautinius įvykius pasaulyje, turime 60 užsienio biurų. Mums nebuvo suteikta žurnalistinė akreditacija „Eurovizijoje“. Galite paaiškinti motyvą?

S. Martorelli: Ką galiu pasakyti... Tai EBU sprendimas. Bet, manau, šį klausimą galėsime aptarti atskirai...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)