Scenoje pasirodantis atlikėjas – tik vienas varžtelis didžiuliame mechanizme. Tai ne kartą kartojo ir šįmet Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovaujanti Ieva Zasimauskaitė. Su ja kartu į Portugaliją šįmet išvyko rekordiškai didelė komanda. Tačiau rekordiškai didelė tik Lietuvai. Kitų šalių delegacijos dažnai būna daug gausesnės.

Konkurse dalyvauja 43 šalys, tad jų atstovus lydi 43 delegacijos. Vien Ievos komandą šįmet sudaro 25 žmonės.

Ieva Zasimauskaitė išvyksta į "Euroviziją"

Ievos komanda apsistojo atokiau nuo centrinės miesto dalies įsikūrusiame viešbutyje. Jame yra visi reikalingi patogumai, tačiau nėra nereikalingos prabangos. O ją kai kurių šalių atlikėjai labai mėgsta. Prieš dvejus metus Rusijai atstovavęs Sergėjus Lazarevas Stokholme buvo apsistojęs auksais išpuoštame prabangiame viešbutyje.

Ir nors konkursas prie TV ekranų sutraukia milijonus žiūrovų iš viso pasaulio, arenoje šou gali pamatyti tik labai maža saujelė žmonių.

Šįmet „Eurovizija“ bus transliuojama iš Altice arenos Lisabonoje. 1998 metais pastatyta arena talpina iki 20 tūkst. žmonių. Tai didžiausia arena po stogu Europos sąjungoje. Prieš 20 metų arena buvo pastatyta parodai „Expo'98“.

Altice arena

Arenoje dažnai renkasi futbolo sirgaliai, tačiau dar 2005 metais būtent čia buvo surengti MTV Europos muzikos apdovanojimai.

Šios arenos sceną jau išbandė ir Enrique Iglesiasas, Lady Gaga, Madonna, Kylie Minogue, Justinas Bieberis, „One Direction“, Beyonce, Mylie Cyrus, Shakira, Adele ir Ariana Grande.

Šįkart visa arenos teritorija apjuosta balta tvora. Teritorijoje įrengtas spaudos centras, fanų zona, konferencijų ir interviu kambariai. Beje, šimtai žurnalistų iš viso pasaulio eurovizininkų pasirodymus stebi ne arenoje, o spaudos centre, per milžiniškus ekranus.

Spaudos centras

Fanų zona įrengiama aistringiausiems „Eurovizijos“ gerbėjams. Kasmet konkursas suteikia galimybę įsigyti fano bilietą, su kuriuo įgyjama teisė ne tik stebėti konkursą specialioje fanų erdvėje, taip pat pabendrauti su žiniasklaida ar pačiais atlikėjais, bet ir iš labai arti stebėti iškilmingiausią atidarymo ceremonijos dalį – dalyvių žengimą raudonuoju kilimu.

Portugalai nusprendė raudonąjį kilimą pakeisti mėlynu, tačiau tradicija, kad iš vienos pusės dalyvius fotografuoja bei kalbina žiniasklaida, o iš kitos – gerbėjai, išliko.

Gerbėjai kartu su delegacijomis bei žiniasklaida taip pat gali lankytis ir specialiai dviem eurovizinėms savaitėms įkurtame Euroklube. Visi miestičiai bei miesto svečiai gali apsilankyti Eurokaimelyje. Jame kasdien vyksta įvairūs koncertai.

Eurovizijos dalyvių vėliavos

Kas kartą „Eurovizijos“ rengėjai delegacijoms taip pat paruošią katalogą, kuriame pristatomi visi dalyviai. Šįmet katalogą puošia ne tik dalyvių nuotraukos bei aprašymai, bet ir dainos žodžiai. Ievai Zasimauskaitei skirtuose puslapiuose taip pat pateikiami ir „When We're Old“ dainos žodžiai anglų kalba.

Ir nors atrodo, kad didžiausios emocijos verda scenoje, net ir šis katalogas gali įžiebti aistrų. Prieš dvejus metus, kai Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovavo Donatas Montvydas, kataloge jis buvo pristatytas kaip latvių atlikėjas.

Ievos Zasimauskaitės puslapis "Eurovizijos" dalyvių knygoje

Ievos pristatyme pasakojama, kad ji dainuoja jau nuo šešerių, taip pat įvardijami ir jos pasiekimai „Lietuvos balso“ projekte, dalijamasi istorijomis apie pritariančiosios vokalistės vaidmenį vaikų „Eurovizijoje“ bei dabartinius jos žingsnius „Eurovizijos“ link.

Katalogas – tik viena iš dovanų, kurių sulaukia žiniasklaida bei delegacijos. Šįmet portugalai viską supakavo į smėlio spalvos kuprines. Jose – ir portugališkas suvenyras – rankų darbo plytelė, atspindinti portugališkus motyvus.

Dovanos "Eurovizijos" delegacijoms

Pati Ieva į „Euroviziją“ šįmet atsivežė rankų darbo pakuotėse supakuotų kompaktinių plokštelių, taip pat ir jos vardu papuoštus pieštukus, miego akinius ir sėkmę nešančias monetas.

Kompaktinėje plokštelėje įrašyta angliška ir lietuviška Ievos dainos „When We're Old“ versija, taip pat ir Jono Nainio-Jovani remiksas bei karaokė versija.

Išskirtinė ir kompaktinės plokštelės pakuotė. Rusvo popieriaus kraštelius puošia ir sutvirtina sudaigstytas baltas siūlas, o pačią pakuotę puošia Ievos parašas. „With All My Love“ (liet. „Su visa meile“) – ant kiekvienos pakuotės šią frazę ir savo autografą tušinuku parašė pati Ieva.

Pieštuką su trintuku taip pat puošia Ievos vardas bei pavardė.

Ievos Zasimauskaitės suvenyrai

Įdomu tai, kad iki Salvadoro Sobralio pergalės „Eurovizijoje“, šio konkurso populiarumas buvo menkas. Po pergalingo vakaro į tėvynę grįžęs S. Sobralis buvo sutiktas kaip didvyris.

Akivaizdu, kad Salvadoro sėkmė gerokai kilstelėjo „Eurovizijos“ populiarumą Portugalijoje. Ir nors miestas, laukdamas šio konkurso, nepuolė keistis ir tvarkytis, pernai viskas buvo kitaip.

„Euroviziją“ rengęs Kijevas paskutinius gražinimosi darbus atliko jau visoms delegacijoms atvykus į konkursą. Kijeve buvo atnaujintos gatvės prie arenos, taip pat sodinami gėlynai tuose keliuose, kuriais į areną keliaudavo delegacijos.

Taip pat buvo atnaujintas policijos pareigūnų automobilių parkas. Į naujus automobilius sėdę policijos pareigūnai saugojo Kijevo svečių ramybę budėdami ne tik prie arenos, bet ir įvairiose centrinės miesto dalies gatvelėse.

Šįmet eurovizininkai turėtų gerokai papildyti portugalų kišenes. Viešbučių kainos konkurso metu pakilo kone trigubai. Kai kurios delegacijos ėmė tuo piktintis, tačiau toks kainų kilimas nėra naujiena, nors dar nė karto nebuvo taip, kad viskas brangtų labiau nei dvigubai.

Eurovizijos arena ir miestelis aplink areną

16 dienų – tiek truks I. Zasimauskaitės viešnagė Lisabonoje. Šeštadienį meditacijai ant jūros kranto paskyrusi Ieva jau sekmadienio vakarą dalyvavo iškilmingoje atidarymo ceremonijoje. Tačiau linksmybėse atlikėja neužsibuvo.

Pirmadienį jos laukė svarbios repeticijos. Antrosios repeticijos transliaciją stebėjo tarptautinė komisija, kuri jau pateikė savo balus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)