Būtent šiame pusfinalyje nuskambėjo ir dažnai žiniasklaidoje lyderiu pavadinamo Rusijos atstovo Sergejaus Lazarevo daina „You Are The Only One“ (liet. „Tu esi vienintelė“).

Tiesa, Sergejus jau patyrė pirmąją nesėkmę, pirmosios repeticijos metu jis nugriuvo nuo dekoracijų. Ar tai pakenks jo vertinimui? Tikrai ne, tai veikiau jį pavertė dar labiau žinomu, nes jo nesėkmė sumirgėjo viso pasaulio žiniasklaidoje.

Beje, šis vaikinas išties žino, kaip atkreipti į save dėmesį. Oficialiame konkurso atidarymo vakare jis pasirodė su vienu iš jo dainos kūrėjų Filipu Kirkorovu. Ant raudonojo kilimo pasirodžiusi Rusijos žvaigždė nustelbė patį Sergėjų ir susirinko viso pasaulio žiniasklaidos dėmesį.

Pirmojo pusfinalio transliacija prasidėjo 22 valandą Lietuvos laiku. Areną „Globe“, kurioje šįmet vyksta „eurovizinės“ kovos, galima vadinti senutėle. Jos statybos buvo pradėtos dar 1989 metais, tačiau iki šiol ją galima vadinti didžiausiu pusrutulio formos pastatu pasaulyje.

Žvelgiant į ją išties susidaro įspūdis, jog ji lyg didžiulis rutulys, nukritęs žemėn iš dangaus ir čia įsmigęs. Koncerto metu arena talpina apie 16 tūkstančių žiūrovų, maždaug tiek jų „Euroviziją“ turėtų stebėti ir šį vakar, nors prie televizorių ekranų plūs kur kas didesnės minios. Planuojama, kad šiųmetinė „Eurovizija“ gali sutraukti apie 2 milijonus televizijos žiūrovų.

Beje, kai kurie „Euroviziją“ stebėjo didžiosiose miestų aikštėse. Stokholmiečiai ir miesto svečiai, nenorėję už bilietą pakloti apie 60 eurų ar daugiau, „Euroviziją“ galėjo stebėti specialiame „euroviziniame miestelyje“, įkurtame netoli miesto centro.

Dar gerokai iki transliacijos pradžios į areną pradėjo rinktis tūkstančiai „Eurovizijos“ gerbėjų. Dauguma jų pasipuošė specialia, savo šalis atstpindinčia, atributika.

Ir nors pusfinalyje pasirodė aštuoniolika dalyvių, tik dešimčiai nusišypsojo laimė pateikti į finalą. Po šio pusfinalio tolimesnėje kovoje lieka šis laimingasis dešimtukas: Azerbaidžanas, Rusija, Nyderlandai, Vengrija, Kroatija, Austrija, Armėnija, Čekija, Kipras ir Malta.

Beje, šiuo metu Stokholme viešintis Donatas su savo šeima bei Lietuvos delegacija konkursą stebėjo miesto centre, viename bare.

Vakaro pabaigoje paaiškėjo laimingųjų, patekusių į finalą, dešimtukas. „Eurovizijos“ finalą visas pasaulis stebės šeštadienio vakarą. Pats D. Montvydas „eurovizinėje“ scenoje pasirodys ketvirtadienio vakarą.

Beje, 61-oji „Eurovizija“ yra išskirtinė. Šįmetinis konkursas bus pirmasis su nauja balsavimo sistema nuo 1975-ųjų metų. Nuo šių metų atskirus taškų rinkinius dalys tiek profesionalų komisija, tiek žiūrovai. Lietuviškoje profesionalų komisijoje šįmet – Nomeda Kazlaus, Vytautas Lukočius, Justas Čekuolis, Vidas Bareikis ir Eglė Nepaitė-Abaravičienė.

Konkursą atidarys pirmojo pusfinalio transliaciją pradėjo pernai metų nugalėtojas Mansas Zelmerlowas ir švedų humoristė Petra Mede. Žinoma, atlikėjas atliko ir savo „eurovizinę“ dainą. Ja ir buvo atidaryta 61-oji „Eurovizija.

Eurovizija

Pirmoji savo dainą atliko suomė. Indiškų šaknų turinti 25-erių atlikėja Sandhja ne tik atlieka, bet ir pati kuria popmuziką. Scenoje ji dar visai neseniai, tik 2014-aisiais buvo išleistas debiutinis albumas. Bet ji gali pasidžiaugti ir tuo, jog jos muzikinėje „sąskaitoje“ jau du singlai, vienas jų – jos „eurovizinė“ daina „Sing It Away“ (liet. „Išdainuok tai“).

Po Suomijos į sceną lipo graikai. Didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje Graikijai atstovauja grupė „Argo“: Vladimirosas Sofianidesas, Christina Lachana, Konstantinosas Topouzisas, Alekosas Papadopoulosas, Maria Elbrus ir Eliasas Kesidesas.

Jų daina „Utopian land“ („Utopinė žemė“) – kelių stilių mišinys. Ir nors pati grupė sako, kad juos įkvepia hiphopo muzika, jų atliekamose dainose galima rasti daug įvairesnių skambesių stilių, beje, tarp jų ir liaudiškų graikiškų motyvų.

Nuo pat vaikystės dainuojanti moldavė Lidia Isac „eurovizinėje“ scenoje atliko dainą „Falling stars“ (liet. „Krentančios žvaigždės“). Tarptautiniuose konkursuose ne kartą savo jėgas bandžiusi atlikėja gimė Rusijoje, nuo septynerių mokėsi groti pianinu, o jau trylikos mėgavosi šlove pelniusi laurus tarptautiniame konkurse.

Rusija

Vengrų atlikėjas Freddie Vengrijoje tapo žinomas tik 2014-aisiais, kai laimėjo vietinės televizijos organizuotą muzikinį projektą. Vengrai jį pamilo dėl nuoširdumo ir kuklumo. Toks jis, anot jų, pasirodys ir „Eurovizijoje“.

Beje, šis vaikinas turėtų patikti lietuviams, jo antroji aistra – krepšinis. Šias dvi gyvenimo aistras vaikinas puikiai derino tol, kol nepatyrė rimtos traumos, po kurios teko atsisakyti svajonių tapti tikra krepšinio žvaigžde. Konkurse jis atliko dainą „Pioneer“ (liet. „Naujokas“). Kaip jis pats pasakoja, jis ir pats muzikoje dar tik naujokas...

24-erių studentė kroatė Nina Kraljic į muzikinę sceną įsiveržė po pergalės muzikiniame projekte. Ją kroatai pamilo dėl unikalaus balso ir neįtikėtinų interpretacijų. Nuo vaikystės dainuojanti mergina konkurse atliko dainą „Lighthouse“ (liet. „Šviesų namai“).

23-ejų Nyderlandų atstovas Douwe'as Bobas konkurse atliko dainą „Slow Down“ (liet. „Neskubėk“). Menininkų šeimoje užaugęs atlikėjas 2012 metais buvo apdovanotas kaip geriausias metų dainų autorius bei atlikėjas Nyderlanduose.

Išties tai buvo visiškai kitoks pasirodymas „eurovizinėje“ scenoje, nunešiantis keliasdešimt metų atgal. Vieniems tai buvo nematyta egzotika, kitiems primins istorijos vadovėliuose skaitytas istorijas, o tretiems tai lyg nostalgiškas langas į jaunystę.

Nyderlandai

Armėnai „eurovizinę“ estafetę šįmet perdavė Ivetai Mukuchyanai ir jos dainai „Love Wave“ (liet. „Meilės banga“). Iveta žinoma ne tik kaip dainininkė. Ji dar ir dainų autorė, aktorė ir modelis. Panašu, kad „eurovizinėje“ scenoje išties bus susprogdinta seksualumo bomba, kad ir kaip keistai tai dabar nuskambėtų.

Nedidelei, tačiau dėl to ne ką prastesnei šaliai, San Marinui, šįmet atstovauja atlikėjas Serhatas. Atlikėjas, prodiuseris, televizijos veidas ir tikras šou verslo ryklys šįmet nusprendė išbandyti save didžiojoje „Eurovizijoje“.

Įdomu tai, kad jis kurį laiką dainavo duetu su Viktoru Lazlo, kuris „Eurovizijoje“ San Marinui atstovavo 1987-aisiais. Taip, šis atlikėjas yra vyriausias asmuo iš visų dalyvių – jam – 51-eri.

Rusijai atstovauja Sergejus Lazarevas su daina „You Are The Only One“ (liet. „Tu esi vienintelė“). Beje, prie šios dainos savo ranką pridėjo ir muzikos legenda Filipas Kirkorovas. Akivaizdu, kad Sergejus nusiteikęs išties kovingai.

Čekija savo atstovą „Eurovizijoje“ rinko subūrusi ekspertų komisiją. Jie šią garbą patikėjo Gabrielai Gunčikovai. Atlikėja ne tik turi daug tarptautinių konkursų patirties, bet ir unikalų balso tembrą. Stokholme ji atliks dainą „I Stand“ (liet. „Aš atstovauju“). Jai dar tik 22-eji, tačiau jau gali pasigirti daugybe pergalių.

Kiprui šįmet atstovauja grupė „Minus One“: Francois Micheletto, Constantinos Amerikanos, Harrys Pari, Antonis Loizides ir Chris J. Tatuiruoti vaikinai dažniausiai scenoje pasirodo pergrodami kitų atlikėjų dainas, tad jų grojaraštyje galima rasti įvairiausio stiliaus skambesių: nuo popmuzikos iki stipraus roko.

„Eurovizijoje“ jie atliko dainą „Alter Ego“, kuri turėtų patikti lengvos, įsimenančios ir ritmingos šiuolaikinės muzikos mėgėjams.

Muzikos apgaubtame pasaulyje užaugusi austrė Zoe į konkursą keliauja su daina „Loin d'ici“. Zoe – grupės „Papermoon“ įkūrėjo Christofo Straubo dukra, tad muzika jos pasaulyje skamba nuo kūdikystės.

Suomija

Pelniusi galimybę atstovauti Austrijai didžiajame dainų konkurse Zoe kalbėjo, kad tai didžiausia garbė, kokią ji tik gali įsivaizduoti. Ji čia vyksta tam, kad savo muzika pasiektų kuo daugiau europiečių širdžių.

Estas Juri Pootsmann lygiai prieš metus buvo dar niekam nežinomas atlikėjas, kuris per naktį tapo tikra žvaigžde. Estų žiniasklaida juokauja, kad pastarieji dvylika mėnesių šiam vaikinui buvo tiesiog auksiniai, o juos simboliškai vainikuoja galimybė atstovauti Estijai „Eurovizijoje“. Stokholme solidus vaikinas atliko dainą pavadinimu „Play“ (liet. „Žaisk“).

Azerbaidžanui „Eurovizijoje“ atstovaujanti Samra Rahimli jau kelerius metus kryptingai siekė dalyvauti šiame konkurse. Beje, šiai atlikėjai – vos dvidešimt, tad pirmąjį kartą atrankose ji dalyvavo vos sulaukusi šešiolikos. Būtent šešiolikos jau galima dalyvauti „Eurovizijoje“. Ir nors šešiolikmetė Samra nelaimėjo atrankų būdama šešiolikos, būtent tas kartas jai ir pelnė šlovę savame krašte. „Eurovizijos“ žiūrovus ji bandys pavergti dain „Miracle“ (liet. „Stebuklas“).

Vietinės Juodkalnijos televizijos projekto metu išgarsėjusi grupė „Highway“ konkurse bandys pavergti žiūrovų širdis daina „The Real Thing“. Kaip ir nemaža dalis šių metų „eurovizininkų“, šie atlikėjau Juodkalnijoje šlovę pelnė po muzikinio televizijos projekto.

Grupę sudaro vokalistas Petaras Tosicas, gitaristas ir vokalistas Luka Vojvodicius, taip pat dar vienas gitaristas bei vokalistas Marco Pesicas bei klavišininkas, taip pat pritarianris ir vokalu – Bojanas Jovovicius.

Islandija

Islandams šįmet atstovauja Greta Salome. Dainų autorė bei dainininkė scenoje atliko dainą „Hear Them Calling“. Beje, Greta „Eurovizijoje“ dalyvaus jau antrą kartą. Pirmąjį kartą „eurovizines“ jėgas ji išbandė 2012 metais, tais pačiais metais, kaip ir Donatas Montvydas.

Nuo ketverių smuiku griežti pradėjusi atlikėja netrukus visus nustebino muzikiniu talentu ir, rodos, pats muzikos kelias ją pasirinko. Po mokyklos ji toliau gilino žinias smuiko muzikoje ir įgijo ne tik bakalauro, bet ir magistro laipsnį. Pastaruoju metu ji koncertuoja ne tik kaip solo dainininkė, bet dažnai prisijungia ir prie orkestro.

Dalalas, Deenas, Ana ir Jala – ši Bosnijos ir Hercogovinos ketveriukė šįmet bandys pavergti „Euroviziją“. Beje, skelbiama, kad jie visi yra gavę maždaug pusantro šimto ne tik vietinių, bet ir tarptautinių apdovanojimų. Kelių stilių dainoje „Ljubav Je“ (liet. „Love Is“) skamba ne tik angliški žodžiai.

Ira Losco išties stipri konkurentė Donatui Montvydui. Maltoje ji – viena populiariausių atlikėjų, galinti pasigirti apie 20-čia įvairiausių apdovanojimų. Beje, sausį ji buvo išrinkta kaip Maltos atstovė „Eurovizijoje“, tik vėliau ji rinkosi dainą, kurią dainuos konkurse. Po ilgų diskusijų buvo nuspręsta, kad geriausia daina vis dėlto yra „Walk On Water“ (liet. „Pasivaikščiojimas ant vandens“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2029)