Na, o „Delfi“ tęsia tradiciją ir pradeda laidų „Eurovizija: gal pagaliau?“ ciklą. Pirmojoje laidoje aptarti jau išklausytų dalyvių iš pirmosios atrankos laidos susirinko trys skirtingų sričių profesionalai: komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis, muzikos prodiuseris bei buvęs nacionalinių atrankų į „Euroviziją“ organizatorius Lauras Lučiūnas ir dizaineris Aleksandras Pogrebnojus, iš karto po šeštadienio transliacijos feisbuke pasidalijęs aštriu komentaru.

„Šis konkursas jau visai į pradedančių atlikėjų mokyklos koncertėlį pavirto. Jokios energijos, apie talentus net nekalbu. <...> Reikėtų gal be gailesčio viską tiesiai pasakyti ir tuomet į sekančias atrankas bet kas nesulėks ir karantininį šeštadienį man ir Jums ant ausies su savo dainuškom nelips ir beviltiškais įvaizdžiais svarbiausių, o gal net erotinių sapnu nedarkys! <...> Nieko nėra baisiau už entuziazmą be talento! Gal tikrai nereikėjo tokiu metu jokių atrankų organizuoti, o tiesiog ramiai „The Roop“ išsiųsti. Na o dabar lieka tikėtis, kad jie ir taip laimės… To sau ir visiems palinkėsiu…“ – paskyroje rašė žinomas dizaineris, atrankas į „Euroviziją“ stebintis kasmet.

Na, o „Delfi“ laidoje A. Pogrebnojus paleido strėlių ir konkurso transliuotojui.

„Tie žmonės, kurie dalyvauja yra nekalti dėl to, kad dalyvauja. LRT, kaip nacionalinis transliuotojas, kaip ne privati, o valstybinė įmonė yra neefektyvi šiuo klausimu. Nes televizijos užduotis yra sukviesti visus geriausius šiuo momentu esančius dainininkus. Kaip tai padaryti? Galima duoti eterį. Tačiau tai jų nelabai domina, nes „Youtube“ jie surenka daugiau peržiūrų.

Galima duoti pinigų. Jeigu LRT galėjo nupirkti „Eurolygos“ transliaciją ir paskirti tam du milijonus eurų, lygiai taip pat jie galėjo paskelbti, kad laimėjusieji kelialapį į „Euroviziją“ priedo gaus 100 tūkst. eurų vertės honorarą. Šiuo momentu, kai visiems dainininkams nėra lengva, atsirastų daug žymių atlikėjų, kurie norėtų dalyvauti šiame konkurse.

LRT dirba Ramūnas Zilnys, kuris laisvai galėtų įkalbinti garsius prodiuserius. Manau, bent dvidešimt žmonių tikrai atsirastų. Tuomet, kai atrankose dalyvautų ir Andrius Mamontovas, ir Egidiijus Dragūnas, ir Džordana Butkutė, atsirastų žymiai daugiau žinomų atlikėjų, kurie galėtų finansuoti savo dainas. Reikia prikelti šitą konkursą iš numirusiųjų. Tokia atranka, kokią mes matėme šeštadienį, galėtų būti tik pradinė“, – savo nuomone dalijosi A. Pogrebnojus.

Pinigų, skiriamų Lietuvos deleguojamam atlikėjui stygiaus klausimą palietė ir S. Vaitulionis.

„Šios atrankos yra didžiulė mėsmalė, į kurią patenka visi dalyvaujantys. Juos teisia, iš jų tyčiojasi ir dergia kaip tik gali visa Lietuva. Manau, kad tiems didiesiems atlikėjams čia dalyvauti nelabai leistų ego. Kadangi jie jau yra išsikovoję savo vietą po saule ir tikrai nenori būti teisiami. Na, ir tos žvaigždės puikiai pažįsta žmones, kurie jau dalyvavo „Eurovizijoje“, tad puikiai žino, kiek vargo ir finansų tam reikėtų paaukoti. Kiekvienais metais mes stebime situaciją, kuomet valstybė atlikėjus į šį konkursą paleidžia nuogus ir basus. Kai reikia ir už batus, ir už viešbučius pačiam susimokėti, ieškoti rėmėjų. Manau, kad problema yra pačioje sistemoje. Jeigu deleguojame kažkurį atlikėją, būkime malonūs skirkime jam atitinkamą biudžetą“, – kalbėjo S. Vaitulionis.

L. Lučiūnas suskubo pataisyti S. Vaitulionio ir patikino, kad Lietuvai atstovaujančio atlikėjo lėktuvo bilietais pasirūpina televizija. Taip pat dalyviui yra skiriami pinigai, surinkti per atrankas vykstančių balsavimų metu.

„Be to, už licenziją, suteikiančią teisę dalyvauti „Eurovizijoje“, irgi reikia labai brangiai susimokėti. Beveik visose šalyse yra ta pati situacija – ateina labai daug naujų, negirdėtų atlikėjų. Žinoma, yra ir šalių, kurios iš anksto nusprendžia, kas kurs dainą ir kas ją atliks.

Nepamirškime, kad didžioji „Eurovizija“ yra populiariausia muzikinė laida pasaulyje, tad reklama čia dalyvaujančiai šaliai yra beprotiškai didelė. Tam išties reikalingas atitinkamas pasirengimas“, – kalbėjo L. Lučiūnas, šiuo metu kartu su prodiuserine kompanija „Eurovizijai“ ruošiantis kelių šalių atstovus.

Anot žinomo prodiuserio, labai gerai pasiruošti vienam pasirodymui didžiojoje scenoje prireikia ir kelių šimtų tūkstančių eurų: „Galima pasiruošti ir už dešimt tūkstančių, tačiau galima padaryti ir taip, kad Lietuvos vardas nuskamba žymiai garsiau nei per visus krepšinio finalus kartu sudėjus“.

Patikindamas, kad „Eurovizijos“ transliacija yra populiaresnė net už Olimpiados atidarymą, sako, kad šiame konkurse prie kiekvieno efekto dirba tokio paties dydžio komandos. Na, o konkurso scena yra dvigubai didesnė nei „Siemens“ ir „Žalgirio“ scenos kartu sudėjus. Konkurso išlaidoms L. Lučiūnas priskiria ne tik įvairių scenos elementų įkainius, bet ir kokybiško vaizdo klipo sukūrimą, dizainerių kuriamus apdarus, reikalingus scenai bei įvairiems priėmimams, interviu ir daugelį kitų detalių, atnešančių naudą ne tik šalį atstovaujančiam atlikėjui, bet ir pačiai šaliai reklamos prasme.

Visą diskusiją galite pamatyti laidos įraše, kuris pridėtas straipsnio viršuje.

Kas atstovaus Lietuvai „Eurovizijoje“, vyksiančioje gegužės 18–22 dienomis Roterdame (Nyderlanduose), paaiškės vasario 6 dieną nacionalinės atrankos finalo metu.

Iš viso bus parodytos keturios „Pabandom iš naujo“ laidos – dvi atrankinės laidos, pusfinalis ir finalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)