Antrąją vietą iškovojo Audrius Petrauskas-Gebrasy, trečiąją – Voldemars Petersons-Kupido, ketvirtąją – Martyna Jezepčikaitė, penktąją – Evita Cololo, o šeštąją – Titas ir Benas.

Finalo vakarą visi atlikėjai dainas atliko gyvai tiesioginio eterio metu. Šį kartą studijoje komisijos nebuvo. Kadangi finale ją sudaro gausesnis būrys ekspertų, pasirodymus jie stebėjo per ekranus, į transliaciją pasijungę nuotoliniu būdu. Komisijos narių gretose – muzikos prodiuseris Stanislavas Stavickis-Stano, kompozitoriai Jievaras Jasinskis ir Vytautas Bikus, dainininkė Ieva Narkutė, radijo ir TV laidų vedėja Gerūta Griniūtė, atlikėja Aistė Smilgevičiūtė ir muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys.

Laidą vedė Ieva Stasiulevičiūtė, Vytautas Rumšas-jaunesnysis ir Vaidas Baumila.

Ieva Stasiulevičiūtė ir Vytautas Rumšas jaunesnysis

Šiais metais nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos dėl esamos situacijos šalyje filmuojamos be žiūrovų ir laikantis griežtų saugumo reikalavimų, siekiant apsaugoti tiek pačius atlikėjus, tiek su projektu dirbančią komandą. Atsižvelgiant į pandemijos situaciją, tam kad „Eurovizija“ įvyktų, buvo numatyti keturi galimi scenarijai: nuo įprasto iki nuotoliniu būdu.

Kaip ir atrankinėse laidose, žiūrovų ir komisijos balsai buvo skiriami lygiomis dalimis. Nacionalinės atrankos rengėjai pabrėžė, kad finale buvo galima atiduoti dvigubai daugiau balsų nei per atrankines laidas, iš vieno mobiliojo telefono – dešimt. Už žiūrovų skambučius ir trumpąsias žinutes surinktų lėšų dalis, kuri tenka LRT, bus skirta nacionalinę atranką laimėjusiam atlikėjui ar grupei.

Siekiant neskatinti telefoninio balsavimo varžybų, žiūrovų balsavimo rezultatai buvo skelbiami tik laidos pabaigoje. Žiūrovų balsavimą per visas nacionalinės atrankos laidų transliacijas stebėjo nepriklausomi stebėtojai – audito įmonės „Grant Thornton Baltic“ atstovai.

Finalo dalyviai ir eiga

Titas ir Benas

Titas ir Benas – vieni jauniausių konkurso dalyvių. Lyriškai nusiteikę pusbroliai publiką papirko daina, trumpu pavadinimu „No“. Šią dainą pusbroliams parašė kompozitorius Faustas Venskus ir kitas atrankos dalyvis Audrius Petrauskas-Gebrasy.

Nors pateko į finalą kartu su geriausiais, vaikinai kuklinasi ir tikina to toli gražu nesitikėję.

„Mums jau tai yra didžiausias laimėjimas. Rodos, daugiau nieko ir nebereikia. Vis dėlto laukdami finalinio pasirodymo, nors jis bus ir tiesioginiame eteryje, jaudinamės jau mažiau nei prieš pirmąją laidą. Nors tas jauduliukas kartais net padeda pasirodyti geriau“, – belaukdami finalinio pasirodymo „Delfi“ sakė Titas ir Benas.

Kaip ir pirmame konkurso etape bei pusfinalyje, finale Titas ir Benas ant scenos pasirodė dviese. Finalinį etapą pradėję vaikinai į sceną atsinešė dvi koncertinės įrangos transportavimui skirtas dėžes, ant kurių sėdėdami žiūrovams surengė itin lyrišką pasirodymą.

„Sunku kalbėti, nes kaskart, kai nulipi nuo scenos, esi lengvoje šoko būsenoje. Sunku ir įvertinti, kai negirdėjome savo pasirodymo“, – iš karto po pasirodymo emocijomis dalijosi Titas ir Benas.

Vieno laidos vedėjų, Vaido Baumilos paklausti, kas turėtų nutikti, kad jųdviejų duetas iširtų, vaikinai sakė kol kas tam nerandantys priežasčių.

„Sunku pasakyti, mes niekada nesipykstame. Grupės dažniausiai išsiskiria dėl interesų konfliktų, o mes konfliktus išsisprendžiame labai greitai, nes vienas kitą pažįstame labai seniai. Tačiau niekas nežino, kas bus ateityje, nes kartais išties pabosta daryti tą patį per tą patį. Tačiau kol kas tikrai neplanuojame“, – vienas kitam pritardami patikino vaikinai.

Titas ir Benas

Martyna Jazepčenkaitė

Martyną Jazepčenkaitę komisija gyrė ne tik dėl jos pristatytos dainos „Thank You Very Much“, bet ir dėl išvaizdos. Ji jau puikiai žino, ką reiškia tiesioginis eteris, kadangi buvo viena šou „X Faktorius“ finalininkių, be to yra stovėjusi ne vienoje tarptautinio konkurso scenoje.

„Man žymiai smagiau pasirodyti tiesioginiame eteryje. Neturi laiko jaudintis ir drebėti. Aš kur kas labiau jaudinuosi žiūrėdama savo pasirodymą per televiziją nei tuomet, kai einu į sceną ir rodau, ką sugebu“, – „Delfi“ sakė atlikėja.

Finalo scenoje Martyna pasirodė apsupta dviejų šokėjų. Ji ir pati ritmiškai judėjo vilkėdama dizainerės Agnės Kuzmickaitės drugeliais margintą kombinezoną.

„Mes pasakėme sau, kad per paskutinį pasirodymą išsitaškysime. Man atrodo, mes tai ir padarėme“, – nulipusi nuo scenos džiaugsmingai kalbėjo Martyna.

Iš Alytaus kilusi talentinga atlikėja – dar dvyliktokė, kurios laukia baigiamieji egzaminai.

„Visiems besimokantiems meno sričių atstovams svarbu nepamesti savo širdies, o man širdis dabar sako, kad aš noriu būti scenoje“, – patikino mergina.

Komisijai Martynos pasirodymas paliko puikų įspūdį.

„Nepamirškime, kad Martyna yra jauniausias žmogus mūsų atrankoje, bet to visiškai nesimato, kai ji pasirodo ant scenos“, – sakė R. Zilnys.

Na, o V. Bikus pasidžiaugė, kad pirmieji pasirodymai apskritai buvo labai stiprūs.

Martyna Jezepčikaitė

Audrius Petrauskas – Gebrasy

Ketvirtą kartą atrankoje į „Euroviziją“ dalyvaujantis Audrius Petrauskas - Gebrasy yra laikomas vienu konkurso favoritų. Anksčiau 26-erių dainininkas ir dainų autorius šioje scenoje pasirodydavo su grupe. Žengęs į konkursą vienas, vaikinas sulaukė kur kas daugiau dėmesio – jo kūrybos daina „Where‘d You Wanna Go“ tiek pirmame etape, tiek pusfinalyje surinko daugiausia žiūrovų ir komisijos balsų.

„Šio sprendimo ieškojau jau ilgą laiką, nes rašau tikrai daug muzikos ir norėjau ją pristatyti. Dėl karantino su grupe repeticijų neturėjome daugiau nei pusę metų, nuo paskutinio mūsų koncerto rugpjūtį. Tad muzikinės svajonės dabar galiu siekti tik su savo muzika. Tas sprendimas neatėjo iš niekur. Pradėjau rašyti dainas kartu su Faustu Venckumi. Kadangi tai darėme visus praėjusius metus, tai buvo puiki proga pristatyti tai, ką mes kuriame“, – „Delfi“ sakė Gebrasy.

Lyrišką pasirodymą surengęs Gebrasy nulipęs nuo scenos negalėjo atsakyti į vedėjo V. Baumilos užduotą klausimą. Nusisukęs nuo kameros vaikinas prisidengė veidą ranka.

„Mane taip apėmė emocijos, kad man sunku kažką pasakyti. Atrodo, dabar kažkiek drebu. Per visus savo gyvenimo metus aš...“ – stengdamasis sulaikyti ašaras sakinio pratęsti negalėjo Gebrasy.

Atlikėjo jautrumą pastebėjo ir komisijos nariai. „Pirmi trys pasirodymai tikrai buvo stiprūs, o kai kurie jų buvo jautrūs. Audriui aš noriu palinkėti nesidrovėti jautrumo. Jautrūs žmonės kuria nuostabius dalykus“, - kalbėjo Vytautas Bikus.

„Man Gebrasy yra eurovizinis atradimas. Mes visi esame žmonės, visi pavargstame, kartais tas nuovargis jaučiasi mūsų balse ir duoda tam tikrų spalvų“, – komentavo Gerūta Griniūtė.

„Ko gero tai yra viena stipriausių dainų šiųmetinėje „Eurovizijoje“. Jis, kūryba ir daina yra vienas vienetas. Tai yra priežastis, kodėl lietuvius šitaip užkabino šis kūrinys“, – sakė Stanislavas Stavickis-Stano.

„Tai yra šio karjeros didysis lūžis. Ši atranka yra vieta, kurioje jį pastebėjo dar platesnis ratas žmonių. Tai bus tas pasirodymas, apie kurį bus dar ilgai kalbama“, – tiki Ramūnas Zilnys.

Audrius Petrauskas - Gebrasy

Voldemars Petersons-Kupido

Voldemars Petersons-Kupido, šiemet „Eurovizijos“ atrankoje pristatė dainą „Never Fall For You Again“. Nebe pirmą kartą čia pasirodantis atlikėjas pirmame atrankos etape sulaukė daugiausiai komisijos ir žiūrovų balsų.

Įdomu tai, kad dainininkas savo klausytojams pristatė toli gražu ne vieną šio kūrinio versiją. Dainą atliko ir pop rock, ir kantri stiliumi, taip pat dainavo pavojingai kabėdamas žemyn galva, o neseniai dainą apvilko viduramžių aura. Vis dėlto finale atlkėjas pažadėjo pristatyti originalią kūrinio versiją.

„Finalinis pasirodymas nesiskirs nuo to, kurį pristatėme pusfinalio metu. Manome, kad sukūrėme tokį vaizdą, kokio ir siekėme. Buvo kilusi mintis ir apie pop rock dainos versiją, tačiau originalas, mano manymu, skamba geriausiai. Tiesa, buvo nemažai komentarų apie mano atliekamą judesį, žiūrovai patarė jo nebeatlikti“, – „Delfi“ sakė Voldemars, vėliau feisbuke surengęs apklausą.

Voldemars finale, kaip jau tapo įprasta, pasirodė su visa grupe. Blizgančiu švarku pasipuošęs atlikėjas nulipęs nuo scenos nestokojo puikios nuotaikos. Laidos vedėjo V. Baumilos paklaustas, kodėl būtent jis kartu su grupe turėtų laimėti kelialapį į didžiąją „Euroviziją“, V. Petersons šmaikštavo: „Kaip matote, esu labai liekno sudėjimo, daug nevalgau, tai pigiai apsisuktume“.

Na, o atlikėjo scenos kolega, gitaros virtuozas Mr. Jumbo Voldemarą gyrė dėl kitų priežasčių: „Manau, kad Voldemars yra vyšnaitė ant torto visoje šitoje „Eurovizijoje“.

Komisijos nariai akcentavo, kad V. Petersono daina turi sąvybę „užkabinti“.

„Voldemaro daina man įstrigo nuo pat pirmojo išgirdimo. Pagauna ir vis kažkur kasdienybėje išlenda“, – pasidžiaugė I. Narkutė.

R. Zilnys patikino, kad tai yra geriausias Voldemaro pasirodymas, kurį jis pristatė atrankose į „Euroviziją“ kada nors.

Voldemars Petersons

Evita Cololo

Evitos Cololo daina „Be Paslapčių“ iš kitų dalyvių kūrinių išsiskiria ne tik skambesiu, bet ir netikėta vaizdo klipo idėja. 41 tūkst. kartų „Youtube“ peržiūrėtas vaizdo klipas nufilmuotas tarytum mobiliojo įrenginio kamera. Šią idėją Evita išpildė ir ant scenos atrankos metu.

„Nuomonių dėl vaizdo klipo buvo įvairių. Vieni suprato, kiti – ne. Jie galvoja – kodėl taip plaukioja vaizdas? Iš tiesų šita daina yra apie santykį. Kadangi karantino metu mes visi susmigę į mobiliuosius, mano idėja buvo dainuoti per ekraną žiūrint tiesiai į žiūrovą“, – „Delfi“ paaiškino atlikėja.

Ne ką mažiau klausimų „Eurovizijos“ ekspertams kilo ir dėl to, kad Evitos daina buvo parašyta ne konkurse įprasta anglų kalba, o lietuviškai. Evita mano, kad dainuojant gimtąja kalba jai būtina puikai įvaldyti akių ir kūno kalbą.

„Perklausiau atstovės Prancūzijai dainą. Ji labai jautri, net šiurpas per kūną eina. Prancūzų kalbos aš nesuprantu, tačiau dainos perteikimas ir žinutė mane palietė. Aš irgi dainuoju savo gimtąja kalba, todėl man tai taip pat be galo svarbu. Kartais pagalvoju, kas būtų, jeigu aš išvažiuočiau? Manau, kad tikrai nenuvilčiau savo šalies. Stengčiausi, kad tie, kurie nesupranta lietuvių kalbos, esmę suprastų iš mano emocijų, žvilgsnio ir kalbos“, – kalbėjo pašnekovė.

Vos nulipusi nuo scenos Evita sulaukė V. Baumilos klausimo apie nusiraminimo ritualus prieš pasirodymus. „Visada stresuoju, geriu daug vandens, bėgioju iš kampo į kampą. Kitų ritualų kol kas nėra“, – patikino dainininkė.

Mergina tiesioginiame eteryje dėkojo žiūrovams už palaikymą. „Palaikymas ir gražios žinutės man labai daug reiškia. Man skirtų balsų skaičiai nėra milžiniški, tačiau man jie yra patys nuostabiausi. Ačiū visiems“, – dėkojo Evita.

Komisijos nariai noriai komentavo Evitos pasirodymą.

„Tai yra tikrai kokybiška soul stiliaus daina, kurią Evita puikai išpildo“, – komentavo G. Griniūtė.

„Evitos labai gera klausyti, jos tembras tikrai glosto“, – sakė I. Narkutė.

„Tai yra vienas mėgstamiausių mano kūrinių šių metų atrankoje“, – Evitą gyrė R. Zilnys.

Evita Cololo

„The Roop“

Praėjusiais metais dėl koronaviruso pandemijos pasirodyti populiariausioje pasaulio laidoje progos netekę „The Roop“ šiemet pristatė dar vieną ryškią dainą „Discoteque“. Kadangi ši grupė sulaukė milžiniško dėmesio ir pagal „Eurovizijos“ dainų konkurso taisykles praėjusiais metais surengtame internetiniame balsavime ženkliai pralenkė antrąją vietą, imta diskutuoti – gal nebesukti galvos ir į 2021-uosius nukeltą šou išsiųsti būtent juos? Taip būtų įvertintas grupės įdirbis, finansinės išlaidos ir kitos pastangos. Vis dėlto po visų diskusijų „The Roop“ sulaukė tik vienos lengvatos – iš karto pakliuvo į atrankos finalą, tad jiems nereikėjo pasirodyti atrankose su kitais „Pabandom iš naujo“ dalyviais.

Nors nei pirmoje, nei antroje laidoje „The Roop“ nepasirodė, antrosios transliacijos metu buvo pristatyta grupės eurovizinė daina ir vaizdo klipas „Discoteque“. Šis kūrinys dar tos pačios dienos rytą sukėlė tikrą audrą internete, kai buvo neteisėtai išplatintas anksčiau laiko. Dar nė nesulaukus pusfinalio, „The Roop“ yra drąsiai vadinami bene stipriausiais kandidatais laimėti kelialapį į „Euroviziją“. Sėkmę jiems prognozuoja ir muzikos apžvalgininkai iš visos Europos.

"The Roop"

Pirmą kartą atrankoje šiemet pasirodę „The Roop“ šeštadienį pristatė ir sinchronišką šokį, tad nulipę nuo scenos dar sunkiai kvėpavo. Grupės lyderis Vaidotas Valiukevičius pakvietė žmones už sau patikus pasirodymus balsuoti ne tik mintimis.

„Mūsų Lietuvos istorijoje tai buvo pasitaikę ne kartą – ir politikoje, ir visur. Kviečiu palaikyti savo mėgstamus dalyvius skambučiais“, – kalbėjo Vaidotas.

Paklaustas, kokių komentarų iš visuomenės sulaukė besiruošiant finalui, V. Valiukevičius pasidžiaugė susidomėjimu.

„Tikrai daug žmonių įsitraukė į mūsų pasirodymą, patarė daryti vienaip ar kitaip. Tačiau svarbiausia suprasti, ko mes patys norime. Tuo ir vadovavomės“, – patikino grupės lyderis.

Komisija vieningai grupę „The Roop“ vadino stipriausiais šių metų atrankoje.

„Labai džiugina ir akį, ir ausį. Gera matyti tokį konceptualiai išpildytą ir stilingą pasirodymą“, – komentavo I. Narkutė.

„Ši daina man atrodo labiausiai verta keliauti į Roterdamą“, – patikino R. Zilnys.

„Šis pasirodymas turi viską: puiki idėja, daina, šokis ir energija, kurią pajusti nesutrukdė net TV ekranas“, – komentavo G. Griniūtė.

Finalo akimirkos - ir nuotraukų galerijoje.

„Delfi“ skaitytojai taip pat galėjo pareikšti savo nuomonę balsuodami už savo favoritą. Daugiausia dėmesio ir čia sulaukė grupė „The Roop“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1185)