Galimybę rengti dainų konkursą Italija pelnė dėl praėjusių metų pergalės, kuomet „Eurovizijoje“ triumfavo ekstravagantiškieji rokeriai „Måneskin“ su daina „Zitti E Buoni“. Pastarieji renginiui pasiekus spalvingą kulminaciją taip pat rengia savo pasirodymą. Tiesa, prieš pat šou paaiškėjo, kad lyderis patyrė traumą, dėl kurios grupė praleido repeticijas.

Po pergalės Romoje įsikūrę rokeriai pelnė tarptautinę šlovę: jie atidarė legendinės britų roko grupės „The Rolling Stones“ koncertą, taip pat pasirodė amerikiečių televizijos laidoje „Saturday Night Live“ ir papuošė daugelio žurnalų viršelius savo „firminiais“ abiem lytims tinkančiais kostiumais.

Tris vakarus iš eilės su žiūrovais arenoje ir prie televizoriaus ekranų sveikinosi talentingasis vedėjų trio: Laura Pausini, Alessandro Cattelanas ir Mika.

Italijos šiauriniame Turino mieste 25 dalyviai tiesiogiai pasirodė publikai, kol dar milijonai žmonių stebėjo šią fejeriją per televiziją. Europos širdis mėgino pavergti: Šveicarija, Armėnija, Islandija, Lietuva, Portugalija, Norvegija, Ukraina, Graikija, Moldova, Nyderlandai, Belgija, Čekija, Azerbaidžanas, Lenkija, Suomija, Estija, Australija, Švedija, Rumunija ir Serbija.

Minėtosios 20 šalių varžėsi ir su „Didžiuoju penketu“: Italija, Jungtine Karalyste, Prancūzija, Vokietija ir Ispanija. Šioms šalims dėl konkursui skiriamos finansinės paramos finale suteikiamos nuolatinės vietos.

Monika Liu su daina „Sentimentai“ pasirodė 14-uoju numeriu, iškart po Vokietijos atstovo. Simboliška, nes netrukus paaiškėjo, kad finale ji užėmė taip pat 14-ąją vietą.

Jau anksčiau pergalė pranašauta ukrainiečių grupei „Kalush Orchestra“, tradicinius ukrainietiškus ritmus, kostiumus ir šokių judesius derinančiai su šiuolaikiniu hiphopu.

Ukrainos atstovų daina „Stefanija“ buvo parašyta kaip duoklė grupės lyderio motinai, tačiau vasario 24 dieną prasidėjus Rusijos invazijai kūrinys tapo himnu karo draskomai valstybei, o dainuojami žodžiai įgavo naują prasmę.

„Visada rasiu kelią namo, net jei visi keliai bus sunaikinti“, – teigė „Kalush Orchestra“ vokalistas Olehas Psiukas.

Šešis vyrus atlikėjus vienijanti grupė gavo specialų leidimą išvykti iš šalies ir atstovauti Ukrainai bei ukrainiečių kultūrai muzikos konkurse. Vienas iš narių pasiliko kariauti, o kiti planuoja grįžti, kai tik baigsis renginys.

Nugalėtojas namo parsiveš trofėjų – stiklinį mikrofoną, taip pat galės tikėtis postūmio savo muzikinei karjerai.

Rusija šiemet buvo pašalinta iš „Eurovizijos“ dėl įsiveržimo į Ukrainą. Pasak organizatorių, toks sprendimas priimtas, kad konkurso, skirtą skatinti tautų įvairovė ir draugystę, neaptemdytų politika.

BALSAVIMO REZULTATAI

Nugalėtoją lygiomis dalimis išrinko kiekvienos konkurse dalyvaujančios šalies muzikos ekspertų komisijos ir balsuojantys žiūrovai.

Lietuva iš komisijos gavo 35, o iš žiūrovų 93 balus. Finale ji užėmė 14 vietą.

Ukraina gavo 192 komisijos balų ir surinko 439 žiūrovų balus.

Antroje vietoje liko Jungtinė Karalystė, trečioje Ispanija, ketvirtoje Švedija, penktoje – Serbija. Geriausiųjų finalininkų dešimtukas:

Eurovizijos finalo 10-ukas

FINALO EIGA IR DALYVIŲ PASIRODYMAI

ČEKIJA. „We Are Domi“ ir jų kūrinys „Lights Off“

Tai, kas prasidėjo kaip vienkartinis projektas Lidso muzikos koledže 2006 metais virto nuolatinėmis kūrybinėmis Dominikos, Benjamino ir Casperio pastangomis ir grupe, pavadinimu „We Are Domi“.

Pasibaigus studijoms, visi trys persikėlė į Prahą, kur bendrystė muzikoje tapo dar glaudesnė – taip gimė ši grupė, kovojanti dėl pergalės didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje.

Grupės muziką trumpai būtų galima pavadinti alternatyvia elektronine popmuzika su indie elementais.

Šiai dienai atlikėjai yra išleidę šešis singlus, visi jie iliustruoja „We Are Domi“ pasirinktą muzikos kryptį.

Po „Eurovizijos“ grupė ketina leistis į gastroles po Europą.

RUMUNIJA. WRS su daina „Llámame“

Dainininkas ir dainų autorius WRS pasižymi kur kas daugiau talentų, nei tik muzikos kūrimas. Jis savo karjerą pradėjo kaip šokėjas, koncertavęs scenoje su Rumunijos popmuzikos ikonomis, tokiomis kaip Inna, ir buvo pasamdytas kaip šokėjas TV projektuose „Rumunijos talentai“ ir „Rumunijos balsas“.

2015 m. jis trumpam prisijungė prie vaikinų grupės SHOT, o vėliau persikėlė į Londoną patobulinti savo, kaip dainų autoriaus, amato.

Iš viso ši Rumunijos žvaigždė išleido 10 singlų, 3 dainas su kitais atlikėjas ir šiuo metu dirba prie būsimo debiutinio albumo „Mandala“.

PORTUGALIJA. MARO su daina „Saudade, Saudade“

Tik sulaukusi 19-kos metų MARO suprato, kad nori užsiimti muzika ir tai gali būti pagrindinis jos uždarbio šaltinis. 2017 m. baigusi Berklio muzikos koledžą dainininkė priėmė sunkų sprendimą persikelti į Los Andželą, o ne grįžti namo į Portugaliją.

Pirmaisiais metais Los Andžele atlikėja išleido šešis pačios parašytus ir prodiusuotus albumus. Per tą laiką jos „Instagram“ paskyroje dainininkę atrado „Grammy“ laureatas Jacobas Collieris, kuris pakvietė ją prisijungti prie savo grupės. MARO tapo jo įkurto kolektyvo vokaliste.

MARO jau yra pasirodžiusi toje pačioje scenoje su Jessie J ir šiuo metu gastroliuoja su Charlotte Cardin ture po Europą.

SUOMIJA. „The Rasmus“ su kūriniu „Jezebel“

Jau beveik 30 metų „The Rasmus“ yra viena sėkmingiausių Suomijos grupių, išgarsėjusi ir gerokai už šalies ribų. Didžiausias jų hitas „In the Shadows“ neseniai „Spotify“ perkopė 100 milijonų perklausų ribą, nors buvo išleistas daug metų anksčiau, nei buvo išrasta ši muzikos transliacijų platforma.

Minėtasis megahitas išlieka grupės vizitine kortele, bet nuo to laiko „The Rasmus“ išleido dar kelis platininius albumus, laimėjo daugybę muzikos industrijos apdovanojimų ir koncertavo visame pasaulyje.

Dalyvavimą „Eurovizijoje“ traktuoja kaip antrąją savo populiarumo bangą.

Jie priėmė naują gitaristę Emppu, kuri savo karjerą pradėjo 90-ųjų pabaigoje suomių merginų grupėje „Tiktak“. Muzikantė prisijungė prie „The Rasmus“ senbuvių Lauri (grupės lyderis, dainininkas ir dainų autorius), Eero (bosinė gitara) ir Aki (gitara).

ŠVEICARIJA. Marius Bear su kūriniu „Boys Do Cry“

Marius yra talentingas muzikantas iš Apenzelio Šveicarijoje.

2016 m. M. Bear atsisakė plano tapti statybinių mašinų mechaniku, kad galėtų keliauti po Vokietiją ir Šveicariją kaip gatvės muzikantas. Viename festivalyje jis susipažino su žinomu prodiuseriu, kuris pakvietė jį į Niujorką, ir greitai tapo Šveicarijos muzikos scenos dalimi.

2017 m. jis persikėlė į Jungtinę Karalystę, kur studijavo muzikos prodiusavimą prestižiniame BIMM institute Londone.

Būtent ši savęs atradimo kelionė galiausiai paskatino jo pirmojo albumo „Not Loud Enough“ išleidimą. Albumas sulaukė sėkmės ir pakilo į Šveicarijos albumų topų dvidešimtuką.

PRANCŪZIJA. Alvanas ir grupė „Ahez“ su daina „Fulenn“

Alvanas yra multiinstrumentalistas, electro muzikos atlikėjas iš Prancūzijos Bretanės regiono, prie kurio prisijungė iš tos pačios vietos kilusi vokalinė grupė „Ahez“.

Būdamas atlikėjas, Alvanas mėgsta maišyti skirtingus žanrus savo muzikoje ir, nepaisant to, kad jo skambesys dažniausiai yra susijęs su elektronika, savo kompozicijose jis taip pat naudoja daug tradicinių giesmių, organinių elementų.

Kolektyvas „Ahez“ (jį sudaro trys narės – Marine, Sterenn ir Stereen) yra tradicinę muziką atliekanti vokalinė grupė, kuri siekia populiarinti savo regioninį paveldą per muziką, rašant ir dainuojant savo gimtąja, bretonų kalba. Savo dainose merginos pasakoja šiuolaikines istorijas, kurios remiasi senovės Bretanės mitais.

Alvan ir „Ahez“ leido suprasti, kad „Eurovizijos“ scenoje nori parodyti, jog tradicijos nėra kažkas įstrigusio praeityje; veikiau – tai, kas nuolat kinta ir vystosi toliau.

Prancūzija / Foto: EBU, Corinne Cumming

NORVEGIJA. „Subwoolfer“ su kūriniu „Give That Wolf A Banana“

Paslaptingieji savo veidus slepiantys „Subwoolfer“ teigia susibūrę prieš 4,5 milijardo metų savo gimtojoje planetoje... Mėnulyje. Nuo tada Keithas ir Jimas sako užkariavę muzikos sceną visose kitose planetose, todėl jie tapo sėkmingiausia visų laikų popmuzikos grupe.

Legenda byloja, kad 1969 m. liepos 20 d., sekmadienį, jiems pasirodė pranašas, vardu Neilas, kuris netrukus buvo paskelbtas „vyru, turinčiu stipriausias rankas“. Jis pažadėjo grįžti, sakydamas, kad padės „Subwoolfer“ tapti didingiausia grupe planetoje!

Tiesa, Neilas niekada taip ir negrįžo. Tačiau veidus slepiantys grupės nariai rado DJ Astronaut. Ir dabar, apsiginklavę, kaip patys sako, geriausia kada nors egzistavusia daina „Give That Wolf a Banana“, jie atvyko į Žemę siekti savo muzikinio tikslo – pagrindinio „Eurovizijos“ trofėjaus.

Norvegija / Foto: EBU, Nathan Reinds

ARMĖNIJA. Rosa Linn su daina „Snap“

Armėnijos Vanadzoro mieste gimusi ir augusi atlikėja bei dainų kūrėja Rosa Linn – šių metų šalies šansas „Eurovizijos“ dainų konkurse Turine.

„Iš šono atrodė, kad visi man kiša koja – buvau niekam nežinoma mergina iš nedidelio Armėnijos miestelio. Tik begalinis noras kartu su sunkiu darbu, atkaklumu ir didžiulės pastangos duoda rezultatų. Labai džiaugiuosi galėdama per muziką į savo vidinį pasaulį pakviesti ir kitus žmones“, – sako pati atlikėja.

Rosa norėtų pasekti Armėnijos atstovės vaikų „Eurovizijoje“ Malenos pėdomis – praeitą gruodį Paryžiuje ji tapo nugalėtoja.

ITALIJA. Mahmoodas ir BLANCO su daina „Brividi“

Mahmoodas ir BLANCO, kurie šiemet išrinkti atstovauti Italijai, yra du populiariausi jaunieji šios šalies menininkai.

Kaip ir pernai metų konkurso laimėtojai „Maneskin“, Mahmoodas išgarsėjo TV projekte „X Faktorius“. Po to Milane gyvenantis muzikantas išleido ne vieną singlą, taip pat – net du pilnus albumus.

Iki šiol didžiausias atlikėjo hitas buvo „Soldi“, kuris 2019 m. „Eurovizijoje“ užėmė antrąją vietą ir tapo daugiausiai visų laikų „Spotify“ transliuojama „Eurovizijos“ daina (rekordas jam priklausė iki 2021 m. sausio mėnesio, kai jį aplenkė Duncano Laurence'o hitas „Arcade“).

Su juo drauge pasirodantis BLANCO yra reperis iš Brešos, gyvenime užsibrėžęs itin aukštus tikslus ir kryptingai jų siekiantis. Atlikėjo 2021 m. išleistas singlas „Mi Fai Impazzire“ praleido 8 savaites Italijos topų viršūnėje, o po to buvo išleistas debiutinis albumas „Blu Celeste“, kuris taip pat pakilo į pirmą klausomiausiųjų vietą.

Dabar Mahmoodas ir BLANCO sujungė savo jėgas bei pergalės siekia kaip duetas.

ISPANIJA. Chanel su daina „SloMo“

Chanel Terrero yra dainininkė, šokėja ir aktorė, gimusi Havanoje, Kuboje.

Superžvaigždė jau skaičiuoja daugiau nei dešimtmetį patirties muzikinio teatro scenoje – vaidino tokiuose garsiuose miuzikluose kaip „The Lion King“, „Flashdance“, „The Bodyguard“ ir „Mamma Mia“. Ji taip pat šoko scenoje su Shakira 2010 m. MTV Europos muzikos apdovanojimuose.

Negana to, Chanel vaidino daugelyje Ispanijos televizijos serialų.

„SloMo“ daina, kuri skirta „Eurovizijos“ scenai, yra debiutinis atlikėjos singlas, kurį sukūrė dainų autorių komanda, bendradarbiavusi su tokiomis žvaigždėmis kaip Madonna, „Black Eyed Peas“, Britney Spears, Ricky Martinas, Mariah Carey bei Nicki Minaj.

NYDERLANDAI. S10 su daina „De Diepte“

S10 yra Stien den Hollander, olandų dainininkės, reperės ir dainų autorės, sceninis pseudonimas.

Būdama vos 21 metų atlikėja išgarsėjo kaip Nyderlandų alternatyvios popmuzikos scenos numylėtinė, užkariavusi kritikų simpatijas, subūrusi ištikimų gerbėjų armiją ir triumfavusi prestižinėse apdovanojimų ceremonijose.

2016 m. S10 ėmėsi pati sukurti ir išleisti savo pirmąjį mini albumą „Antipsychotica“. Po to užklupo dar didesnė sėkmė – pasirašyta sutartis su įrašų kompanija.

Jos dainos muzikos platformoje perklausytos milijonus kartų, o bendradarbiavimai su įvairiais šalies menininkais sulaukė didžiulio pasisekimo.

UKRAINA. „Kalush Orchestra“ su daina „Stefania“

„Kalush Orchestra“ – tai ukrainiečių hiphopo grupė, derinanti etninius motyvus su šiuolaikiniais garsais, naudojant skirtingus liaudies instrumentus.

Grupė buvo pavadinta Ukrainos miesto Kalušo vardu. Įsikūręs Karpatų kalnų papėdėje, miestas tapo savotišku grupės talismanu, skatinančiu į muziką įtraukti įvairius liaudies elementus ir autentišką ukrainietišką muziką. Be to, Kalušas yra grupės nario Oleho Psiuko gimtasis miestas.

Jų pasirodymas „Eurovizijoje“ su daina „Stefania“ yra duoklė Oleho motinai, kurią ji pirmą kartą išgirdo tik pamačiusi grupę konkuruojančią Ukrainos „Eurovizijos“ atrankos šou „Vidbir“. Netrukus, Rusijai užpuolus Ukrainą, kūrinys virto ukrainiečių tautos ir laisvės simboliu.

Vienas iš grupės narių jau turi „eurovizinės“ patirties: Ihoras pernai vyko į Roterdamą varžytis scenoje su kita savo grupe „Go_A“.

Galingas vaikinų pasirodymas sužavėjo ne tik milijonus žiūrovų prie televizoriaus ekranų, bet ir gyvą minią arenoje. Susirinkusieji jau nuo pat pirmųjų dainos sekundžių įsitraukė į įvairialypį pasirodymą: plojo, lingavo į ritmą, mosavo Ukrainos vėliavomis, savo susižavėjimą išreiškė šūksniais.

Palaikymas buvo jaučiamas viso dainos atlikimo metu, tačiau jai pasibaigus areną užliejo dar garsesnė ovacijų banga. Žmonės masiškai stojosi ant kojų ir scenoje stovintiems atlikėjams siuntė geriausias emocijas, kai lyderis pasauliui pasiuntė žinutę apie tai, kas vyksta Ukrainoje.

VOKIETIJA. Malikas Harrisas su daina „Rockstars“

Vokiečių kilmės amerikiečių dainininkas ir reperis Malikas Harrisas dainas pritardamas gitara kuria jau daugiau nei dešimtmetį.

Jaunas vyras kilęs iš labai muzikalios šeimos: jo senelis buvo operos dainininkas, močiutė – pianistė, o tėvas groja keliais instrumentais ir moko kitus groti violončele.

Jaunos žvaigždės singlai „Say The Name“ (2018) ir „Welcome to the Rumble“ (2019) tapo ryškiais hitais Vokietijos TV ir radijo stotyse, paskatinę reperį 2019 m. gegužės mėnesį surengti savo solinį turą.

Atlikėjas dar labiau išgarsėjo, kai buvo pakviestas „apšildyti“ tokias muzikos žvaigždes kaip Jamesas Bluntas, Alex Clare, Jeremy Loops, Tomas Odellas ir LP.

Malikas Harrisas, Vokietija / Foto: EBU, Corinne Cumming

LIETUVA. Monika Liu su daina „Sentimentai“

Monika Liu yra viena populiariausių ir geriausiai vertinamų šių dienų lietuviškos scenos atlikėjų.

Baigusi Klaipėdos universitetą, kur studijavo džiazą, Monika išvyko studijuoti į JAV, gyveno Londone, o vėliau grįžo į Vilnių.

Nuo debiuto 2015 m. Monika Liu išleido tris albumus ir dar daug singlų. Neseniai ji itin daug darbavosi televizijoje – buvo pakviesta dalyvauti dviejų Lietuvos talentų šou – „Lietuvos Balsas“ ir „Kaukės“ – komisijoje.

Anot atlikėjos, apie dalyvavimą „Eurovizijoje“ ji svarstė jau daug metų, o laikas jai pasirodė tinkamiausias dabar – jos daina „Sentimentai“ tapo po ilgo laiko lietuviškai „Eurovizijoje“ suskambusia daina.

Atlikėja akivaizdžiai mėgavosi savo laiku scenoje. Panašu, kad Lietuvos atstovės pasirodymu mėgavosi ir žmonės arenoje. Dar tik pradedant dainuoti, minioje pasigirdo palaikantys plojimai, o skambant baigiamiesiems akordams, Moniką Liu užliejo džiaugsmingų šūksnių banga.

AZERBAIDŽANAS. Nadiras Rustamli su kūriniu „Face to Black“

Gimtajame Azerbaidžane Nadiras kone akimirksniu šovė į populiarumo viršūnę. Iš Saljano miesto kilęs dainininkas sužinojo, kad šiais metais atstovaus savo šaliai „Eurovizijos“ dainų konkurse praėjus vos trims savaitėms nuo pergalės „Azerbaidžano balsas“, kur didžiajame finale sulaukė daugiau nei 40 proc. balsavusiųjų palaikymo.

Konkurse jo mokytoju buvo Eldaras Gasimovas, už šalies ribų geriausiai žinomas kaip 2011 metų „Eurovizijos“ nugalėtojas su daina „Running Scared“, kurią atliko duetu su Nikki. Nadiras pripažįsta, kad, pasirinkdamas Eldarą savo mokytoju, galvoje turėjo būtent „Euroviziją“, nes atstovauti savo šaliai šiame dainų konkurse buvo jo gyvenimo svajonė.

Svajonė užgimė dar vaikystėje. Nadiras septynerius metus mokėsi groti pianinu, mokėsi muzikos mokykloje, o studijuodamas universitete įsitraukė į grupės veiklą, kur ne tik dainavo, bet ir buvo jos meno vadovas.

BELGIJA. Jeremie Makiese su daina „Miss You“

Iš Belgijos Antverpeno miesto kilęs Jeremie – menininkas, kurio įstabus balsas padėjo 2021 metais jam laimėti TV projektą „Belgijos balsas“.

Jeremie talentą tėvai pastebėjo dar ankstyvoje vaikystėje, nes ir patys yra iš su muzika susijusio pasaulio. Berniukas pradėjo dainuoti vietos bažnyčios chore (ten gimė meilė gospelo muzikai), o netrukus pradėjo lankyti ir profesionalias vokalo pamokas.

Šiandien muzika Jeremie širdį priversta dalintis su dar viena jaunuolio aistra – futbolu. Talentingas vartininkas neseniai pasirašė sutartį su „Excelsior Virton FC“ klubu. Belgas viliasi, kad ateityje pavyks suderinti dainininko ir futbolininko karjerą.

Kai nelinksmina minių futbolo stadionuose ir koncertų arenose, Jeremie domisi geologija. Dėl šios priežasties kelionės į Turiną jis turėjo laukti dvigubai nekantriai – šis miestas yra nuostabi vieta petrografiniu ir mineraloginiu aspektais.

GRAIKIJA. Amanda Georgiadi Tenfjord su daina „Die Together“

Amanda Georgiadi Tenfjord yra kritikų pripažinta ir nuolat giriama tarptautinėje scenoje išgarsėjusi dainininkė, dainų autorė.

Pirmuosius savo gyvenimo metus ji praleido gyvendama Graikijoje, o vėliau su šeima persikėlė į Norvegiją, kur atsidūrė toje pačioje mokyklos klasėje su vietos popmuzikos atlikėja Sigrid.

Jos kūryba, įvertinta tokių garsių leidinių kaip „The Fader“ ir „NME“, išplito visame pasaulyje.

Kai nekuria muzikos, Amanda studijuoja mediciną ir dirba ligoninėje, skirtoje COVID-19 pacientų gydymui.

Graikija / Foto: EBU, Nathan Reinds

ISLANDIJA. „Systur“ su daina „Með Hækkandi Sól“

Grupė „Systur“, kurią sudaro seserys Sigga, Beta ir Elín, dainuoja nuo pat vaikystės – tiek, kiek save pamena.

Merginos anksčiau subūrė grupę, pavadintą jų mylimos močiutės „Sísí Ey“ vardu ir sukūrė Islandijoje didžiuliu hitu tapusį kūrinį „Ain't Got Nobody“.

Merginų tėvas Eythoras buvo legendinės jazz-funk grupės „Mezzoforte“ narys, 1983 m. su daina „Garden Party“ užkariavęs net ir Jungtinės Karalystės grojamiausių kūrinių topus. Jų motina Ellen taip pat yra dainininkė, o brolis (taip pat vardu Eythoras) kartu su seserimis „Eurovizijos“ scenoje grojo būgnais.

Visi šeimos nariai tvirtai tiki gydomąja muzikos galia ir didžiąją laiko dalį praleidžia remdami tuos, kurie yra atskirti nuo visuomenės. Pastaraisiais metais jie daugiausia dėmesio skyrė translyčių vaikų teisėms ir glaudžiai bendradarbiauja kurdami įvairius projektus vietos bendruomenėje.

MOLDOVA. „Zdob şi Zdub“ ir Fraţii Advahov su daina „Trenulețul“

„Zdob şi Zdub“ yra grupė, kuri išgarsėjo tiek įspūdingais gyvais pasirodymais, tiek skambiomis melodijomis.

Grupė gyvuoja nuo 1994 metų. Nuo susikūrimo pradžios ji koncertavo koncertuose, gastrolėse ir pasirodymuose festivaliuose. Šalia to sugebėjo išleisti net 10 albumų.

Jų debiutas „Eurovizijoje“ taip pat buvo pirmasis Moldovos pasirodymas konkurse, kuriame „Zdob și Zdub“ su daina „Boonika Bate Toba“ užėmė 6 vietą. 2011 m. jie vėl sugrįžo su kūriniu „So Lucky“, dar kartą žengė į didįjį finalą ir Moldovai laimėjo 12-ą vietą.

Prie grupės Turine prisijungė Frații Advahov: du Moldovoje populiarūs muzikantai, kurie net turi savo folklorinį kolektyvą ir dažnai groja sausakimšuose koncertuose visoje šalyje.

„Zdob şi Zdub“ ir Frații Advahov planuoja kartu išleisti ir bendrą albumą. Tai greičiausiai jie padarys po pasirodymo šių metų „Eurovizijoje“ Turine.

ŠVEDIJA. Cornelia Jacobs su daina „Hold Me Closer“

Šių metų Švedijos atstovė „Eurovizijoje“ – dainininkė bei dainų autorė Cornelia Jacobs, nugalėjusi vietos konkurse „Melodifestivalen“.

Savo karjerą ji pradėjo kaip „RedOne“ prodiusuojamos merginų grupės „Love Generation“ narė. Deja, grupė įrašė tik tris singlus ir išsiskyrė.

Tuomet Cornelia 2018 metais pradėjo solinę karjerą – leido singlus ir koncertavo kaip solo atlikėja, vėliau išleido ir savo pirmąjį albumą.

Muzika yra C. Jacobs kraujyje – tėtis Švedijoje išgarsėjo kaip roko muzikos žvaigždė, o jos močiutė – kaip daug pasiekusi kompozitorė.

AUSTRALIJA. Sheldonas Riley su kūriniu „Not the Same“

Sheldonas Riley – kritikų liaupsinamas jaunasis Australijos atlikėjas, pagarsėjęs ne tik kerinčia muzika, bet ir abejingų nepaliekančia vizualine savo pasirodymų puse.

Iš Sidnėjaus kilęs vaikinas įsitikinęs, kad scena, dainavimas, kūryba ir grojimas pianinu – neatsiejama jo asmenybės dalis. Dainininkas sako, kad muzika – pats tyriausias būdas išreikšti savo emocijas ir leisti sielai gyti.

2022 metų vasarį Sheldonas laimėjo Australijos „Eurovizijos“ atranką su daina „Not The Same“, tačiau tai nebuvo pirmasis jo bandymas konkurse. Prieš tai australas išmėgino savo jėgas Australijos „X Faktoriuje“ ir netgi „America's Got Talent“.

Apie savo dalyvavimą „Eurovizijos“ dainų konkurse australas yra sakęs: „Tai istorija, kurios tikrai negalvojau kada nors papasakoti. Dainos pagrindą sudaro vaiko, kuriam šešerių diagnozavo Aspergerio sindromą, prisiminimai. Jis – augęs globos namuose, blaškęsis iš vienų namų į kitus, itin pamaldžioje šeimoje nesuvokęs savo seksualinės orientacijos.“

JUNGTINĖ KARALYSTĖ. Samas Ryderis su daina „Space Man“

Samas Ryderis yra dainininkas ir dainų autorius iš Esekso. Išgarsėjo jis talpindamas vaizdo įrašus socialinėje žiniasklaidoje.

Britas savo šių metų „Eurovizijos“ dainą parašė kartu su „Grammy“ laimėtoja, dainų autore Amy Wadge (ši taip pat prisidėjo prie Edo Sheerano superhito „Thinking Out Loud“ sėkmės) ir Maxu Wolfgangu.

S. Ryderis yra „TikTok“ žvaigždė, turinti daugiau nei 12 milijonų sekėjų, o jo įrašai jau surinko daugiau kaip 100 milijonų „patinka“. Teigiama, jog šiuo metu S. Ryderis yra vienas labiausiai socialiniuose tinkluose sekamų JK muzikos atlikėjų.

Kai 2020 m. kovo mėnesį pasaulį buvo apėmusi pandemija, atlikėjas įkėlė pirmąjį savo įrašą ir iškart užsiaugino savo gausų gerbėjų būrį. Jame – ir tokios žvaigždės kaip Justinas Bieberis, Sia ir Alicia Keys.

Nuo tada jis pasirašė sutartį su įrašų kompanija „Parlophone Records“ ir išleido debiutinį EP „The Sun's Gonna Rise“, kuris tapo itin populiarus radijo stočių eteryje.

Samas Ryderis, JK / Foto: EBU, Corinne Cumming

LENKIJA. Ochman su daina „River“

Atlikėjas, pseudonimu Ochman, išgarsėjo laimėjęs TV projektą „Lenkijos balsas“.

Gimęs Masačusetse, JAV, Krystianas Ochmanas nuo paauglystės gyveno Lenkijoje; iš pradžių Katovicuose, kur studijavo Karolio Szymanovskio muzikos akademijoje, o dabar – Varšuvoje.

Po pergalės projekte „Lenkijos balsas“ dainininkas išleido debiutinį singlą „Światłocienie“. Daina akimirksniu tapo hitu – vien per pirmąją savaitę „Spotify“ ji sulaukė daugiau nei 300 tūkstančių perklausų. Vėliau pasirodė daugiau hitų, o 2021 m. lapkritį jis išleido debiutinį albumą.

Krystianas nėra vienintelis garsus atlikėjas šeimoje: jis tarptautiniu mastu žinomo lenkų tenoro Wiesławo Ochmano anūkas. Be jokios abejonės, įkvėptas senelio muzikinio meistriškumo, jis nuo pat vaikystės išmoko groti trimitu ir fortepijonu.

SERBIJA. Konstrakta su daina „In Corpore Sano“

Konstrakta yra menininkė iš Serbijos, kurios tikrasis vardas – Ana Đurić. Ankstyvosiose karjeros stadijose dainininkė vokalinius įgūdžius tobulino grupėje „Zemlja Gruva“; jiems teko garbė būti toje pačioje scenoje su Amy Winehouse paskutiniame jos koncerte Belgrade 2011 metais.

Kaip solo atlikėja Konstrakta domisi šiuolaikiniais socialiniais ir emociniais reiškiniais. Jos „eurovizinę“ dainą „In Corpore Sano“ kai kas interpretavo kaip Serbijos sveikatos priežiūros sistemos kritiką ir satyrą apie nepasiekiamus grožio standartus.

Ana pati kuria savo vaizdo klipus, o be kūrybos jos gyvenime didelę dalį užima verslas ir architektūra.

ESTIJA. Stefanas su daina „Hope“

Stefanas yra dainininkas ir dainų autorius, kurio muzika per pastaruosius kelerius metus tapo neatskiriama Estijos scenos dalimi.

Stefano tėvai persikėlė iš Armėnijos į Viljandi (šalies pietuose), kur atidarė restoraną ir užaugino muzikai neabejingą sūnų.

Didysis lūžis jo karjeroje įvyko 2018 m., kai Estijos „Eurovizijos“ atrankose „Eesti Laul“ jis užėmė trečią vietą kartu su duetu VAJÉ ir daina „Laura (Walk with Me)“. Po to jis darkart liko trečias atrankose 2019 m., o 2020 m. vėl pateko į finalą.

Nepaisant to, kad nemažą 2020 metų dalį praleido vilkėdamas milžinišką avino kostiumą (dalyvavo TV projekte „Kaukės“ – „The Masked Singer“), populiarus žurnalas „Kroonika“ Stefaną paskelbė seksualiausiu tų metų šalies vyru.

Pirmasis pusfinalis:

Antrasis pusfinalis:

„Eurovizijos“ atidarymas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)