Pastarojoje laidoje varžėsi Catrinah, Erica Jennings, Rūta Ščiogolevaitė, Donatas Montvydas, Alice Way, „Behind The Moon“, Valdas Lacko, Petunija, Eglė Jakštytė ir Ištvanas Kvikas su Ellada. Po visų atlikėjų pasirodymų komisija, kurią tą vakarą sudarė Ramūnas Zilnys, Darius Užkuraitis, Nomeda Kazlaus ir Kazimieras Šiaulys, skyrė savo balus.

Akylesni žiūrovai pastebėjo, kad komisija ir Rūtai Ščiogolevaitei, ir Donatui Montvydui skyrė po vienodą balų skaičių – 12. Tik vėliau, susumavus lietuviškos ir užsienio komisijos balsus, Rūtai teliko 10 balų, o aukščiausiu įvertinimu galėjo džiaugtis D. Montvydas.

Audrius Giržadas

Pasidomėjus, ar šis vienodų balų skyrimas nesikerta su „Eurovizijos“ taisyklėmis, A. Giržadas DELFI patikino, kad tikrai ne ir jokio neskaidrumo čia nėra: „Tai juk nėra komisijos sutartinis balas. O be to, bendroje lentelėje, kur buvo susumuoti ir lietuviškos, ir užsienio komisijos skirti balai, dalyvių vertinimai pasiskirstė ir nebuvo dviejų su vienodu įvertinimu. Kiekvienas komisijos narys rašo savo balus, jei išėjo taip, kad du buvo įvertinti vienodai, tai išėjo (komisiją sudaro keturi nariai, tad jei du nariai skiria po 12 balų vienam atlikėjui, o kiti du – kitam, įmanoma, kad du dalyviai pelno vienodą balų skaičių – DELFI).

Žinoma, jei komisija po visų pasirodymų nueitų pasitarti, tada nuspręstų, kam skiria daugiausia, kam mažiau ir taip toliau, tuomet tokių vienodų balų išvengtume. Tačiau toks vertinimas, kai kiekvienas narys skiria savo balus, yra skaidresnis. Juk besitariant galimos manipuliacijos, savo favoritų iškėlimas ar panašiai“.

A. Giržadas tokį komisijos vertinimą, kai priimamas ne bendras sprendimas, o kiekvienas sprendžia individualiai, laiko itin objektyviu. „Užsienio komisijos nariai taip pat vertina kiekvieną dalyvį atskirai ir tik vėliau balai yra sudedami“, – aiškino prodiuseris.

Ramūnas Zilnys, Darius Užkuraitis, Nomeda Kazlaus

Beje, užsienio komisijos balai dažnai prasilenkia su lietuviškos komisijos įvertinimais, tai A. Giržadas vertina labai teigiamai: „Kiekvienais metais bandau visiems pasakyti, kad vertindami tiesiog užsimerktų, pamirštų atlikėją, jo charizmą ar simpatijas bei antipatijas ir tiesiog išgirstų dainą. Lietuviams sunku vertinti atmetus visus nusistatymus, tad užsienio komisijos balai, manau, yra daug objektyvesni“.

Pasidomėjus, ar yra tikimybės, kad kurios nors transliacijos metu sutaps ir žiūrovų balsai, ir ką tokiu atveju numato „Eurovizijos“ taisyklės, nacionalinių atrankų prodiuseris patvirtino, kad net didžiosios „Eurovizijos“ taisyklėse toks atvejis nėra numatytas. „Per tiek metų dar neatsitiko taip, kad žiūrovai už du dalyvius subalsuotų po lygiai tiek pat balsų. O be to, sumuojant rezultatus, yra labai daug dedamųjų, todėl praktiškai neįmanoma, kad galutiniame rezultate du dalyviai būtų visiškai lygūs“, paaiškino A. Giržadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)