Į finalą taip pat pateko Kipras, Austrija, Estija, Izraelis, Čekija, Albanija, Bulgarija, Suomija ir Airija.

Jautri I. Zasimauskaitės daina be abejonės sujaudino ne vieną širdį. „Eurovizijos“ spaudos centre dirbantys žurnalistai vos pasigirdus Ievos dainai pradėjo tildyti vieni kitus ir žvilgsnius susmeigė į ekranus.

Žurnalistai Ievos pasirodymą vertina itin teigiamai, po pirmadienį įvykusios repeticijos jai skyrė net antrąją vietą, tad visiškai nenuostabu, kad po jos pasirodymo pusfinalio metu spaudos centre pasigirdo garsūs plojimai.

Pirmajame pusfinalyje Ieva varžėsi kartu su Azerbaidžanu, Islandija, Albanija, Belgija, Čekija, Izraeliu, Baltarusija, Estija, Bulgarija, Makedonija, Austrija, Graikija, Suomija, Armėnija, Šveicarija, Airija, Kipru ir Kroatija.

Iš karto po Ievos scenoje pasirodė Izraelio atstovė. Ekspertų teigimu, ji – viena stipriausių pretendenčių laimėti šiųmetinę „Euroviziją“. Ne ką mažiau simpatijų sulaukia ir prieš Ievą pasirodysiantis čekas.

Nemažai tarptautinio dėmesio vaikinas sulaukė ir dėl traumos, kurią patyrė pirmos repeticijos metu. Atlikdamas triuką vaikinas susitrenkė nugarą ir buvo išgabentas į ligoninę. Po kelių dienų paaiškėjo, kad viskas gerai.

Lietuviams turėjo būti girdėta ir suomės Saaros Sofios Aalto daina apie monstrus. Suomė viešėjo nacionalinių atrankų į „Euroviziją“ finale, kur atliko savo dainą „Monsters“.

Likus kiek daugiau nei valandai iki pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio pradžios Lisabonos Altice arenoje, į areną pradėjo plūsti minios konkurso gerbėjų. Tarp jų ir daugybė lietuvių.

Gerbėjai renkasi į pirmąjį pusfinalį:

Šiemet konkurso vedėjomis tapo Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah ir Catarina Furtado. 22 val. Lietuvos laiku šios keturios vedėjos oficialiai paskelbė 63-čiosios „Eurovizijos“ pradžią.

Kai kurie DELFI kalbinti lietuviai bilietus į „Euroviziją“ pirko specialiai norėdami palaikyti Ievą, kiti bilietus nusipirko dar prieš pusmetį. Tačiau kone visi sutartinai tikino, kad „Euroviziją“ suderino su atostogomis.

Azerbaidžanas

Pirmasis pusfinalis prasidėjo Azerbaidžano atlikėjos Aisel pasirodymu. Balta suknele pasipuošusi atlikėja pasirodymą pradėjo gulėdama, netrukus atsistojo ir toliau tęsė užlipusi ant scenos dekoracijų, primenančių ledkalnius.

Azerbaidžano atstovė Aisel

1989-aisiais gimusi Aisel užaugo muzikų šeimoje, tad nekeista, kad su scena susipažino nuo mažumės. Muzikos ji pradėjo mokytis specialiojoje vidurinėje ir muzikos mokykloje, o vėliau įstojo į Baku veikiančią Azerbaidžano valstybinę konservatoriją.

Pseudonimas Aisel išvertus iš azerbaidžaniečių kalbos reiškia „kelias, vedantis į Mėnulį“. Šią mintį ji akcentuoja ir savo dainoje „X My Heart“.

Islandija

Islandijai atstovauja atlikėjas Ari Olafssonas su daina „Our Choice“. Baltu kostiumu su raudonomis detalėmis pasipuošęs vaikinas scenoje pasirodo ne vienas - jam pritaria net keturi pritariantieji vokalistai.

Ari vos devyniolika, tačiau jau gali pasigirti vaidmenimis Nacionaliniame Islandijos teatre. Islandų simpatijas vaikinas pelnė dėl angeliško balso.

Islandijos atstovas Ari Olafssonas

Ari taip pat garsėja savo talentu įsikūnyti į kitus žmones bei gebėjimu įvaldyti įvairius akcentus ir kalbas.

Albanija

Albanijai atstovaujantis Eugentas Bushpepa save apibūdina kaip kūrybiškai dirbantį profesionalą, prisidėjusį prie įvairių projektų kūrimo nuo idėjos subrandinimo iki įgyvendinimo.

Į eurovizinę sceną Eugentas atnešė dainą „Mall“. Tiek muziką, tiek žodžius kūrė pats atlikėjas.

Albanijos atstovas Eugentas Bushpepa

Albanas į „Euroviziją“ buvo išrinktas dar pernai gruodį vykusio festivalio „Festivali i Këngës“ metu.

Juodu kostiumu pasipuošusiam vaikinui scenoje pritaria ir muzikantai, ir pritariantieji vokalistai.

Belgija

Belgijai atstovaujanti atlikėja Sennek pastaruoju metu itin rūpinasi soline karjera, tačiau belgams pažįstama ir kaip vokalo pedagogė. Tikrasis Sennek vardas – Laura Groeseneken.

Belgijos atstovė Sennek

Milžiniška scena Sennek ne naujiena, ji jau yra dalyvavusi ne viename grandioziniame konkurse.

Juoda peršviečiama suknele eurovizinėje scenoje pasirodžiusi atlikėja atliko dainą „A Matter Of Time“.

Čekija

Valiūkiškasis čekas Mikolasas Josefas šįmet vertinamas itin palankiai. Jis Čekijai atstovauja su daina „Lie To Me“.

Scenoje čekas pasirodo su keliais šokėjais, pasipuošęs baltais marškiniais, peteliške ir kuprine.

Beje, pirmosios repeticijos metu čekas patyrė nesėkmę – atlikdamas triuką nukrito ir susižeidė nugarą. Po kelių dienų buvo pranešta, kad čekui viskas gerai ir jis galės atlikti savo pasirodymą.

Čekijos atstovas Mikolasas Josefas

Prieš imdamasis muzikinės karjeros, Mikolasas ištisus metus dirbo modeliu vienoje tarptautinėje agentūroje. Palikęs mados pasaulį, jis leidosi į kelionę po įvairius Europos miestus, įskaitant Oslą, Ciurichą, Hamburgą, Vieną ir Prahą. Pragyventi tuo metu jam pavykdavo iš gatvės muzikanto uždarbio.

Lietuva

Lietuvai konkurse atstovauja Ieva Zasimauskaitė su daina „When We're Old“. Jautrią dainą apie meilę iki paskutinio atodūsio atliksianti atlikėja tiki savo sėkme, nors prognozių nesureikšmina. Anot jos, viskas įvyks po pusfinalio, kai žiūrovai dalys savo balus.

Beje, konkurse ji pasirodys šeštu numeriu. Būtent šešta ji dainavo ir nacionalinės atrankos finale, tad šis netikėtai jai tekęs numeris, anot jos, pranašauja sėkmę.

Lietuvos atstovė Ieva Zasimauskaitė

Iki scenos ją atlydėjo vyras Marius, kuris pasirodymo pabaigoje kelioms sekundėms pasirodo ant improvizuoto tilto ir Ievą apdovanoja bučiniu. Prieš pat pusfinalį su Lietuvos žiniasklaida Lisabonoje bendravusi Ieva prasitarė, kad ant scenos užlipęs Marius jai į ausį pašnabždėjo „Myliu“.

Izraelis

Izraeliui šiųmetėje „Eurovizijoje“ atstovaus Netta Barzilai su daina „Toy“. Netta laimėjo šių metų muzikinį realybės šou „Kylanti žvaigždė“ ir bilietą atstovauti šaliai 2018 metų „Eurovizijoje“.

Tai labai ambicinga ir ryžtinga 25 metų dainininkė, nepaisant savo jauno amžiaus muzikoje jau spėjusi daug pasiekti. Ji puikiai baigė mokyklą su sustiprintu muzikiniu išsilavinimu ir toliau studijavo gerai žinomos Rimono muzikos mokyklos Elektroninės muzikos fakultete.

Izraelio atstovė Netta Barzilai

Netta dvejus metus buvo šou grupės „Gaberband“ solistė ir su ja koncertavo tiek Izraelyje, tiek už jo ribų.

Ir nors ilgą laiką ji buvo laikyta absoliučia konkurso lydere, po paskutinės repeticijos žiniasklaidos atstovai jai skyrė vos devintą vietą.

Baltarusija

Vien pavarde – Alekseevas – prisistatantis dainininkas, kurio visas vardas Nikita Aleksejevas, gimė Kijeve, Ukrainoje. Visą gyvenimą vaikinas augo su motina, mat tėvas ją paliko dar tada, kai jis nebuvo gimęs.

Sulaukęs dešimties Alekseevas pradėjo groti ir mokykloje subūrė muzikos grupę. 2010 metais jis įstojo į universitetą ir savo karjerą nutarė susieti su rinkodara, tačiau be muzikos savo gyvenimo taip pat neįsivaizdavo.

Baltarusijos atstovas Alekseevas

„Eurovizijos“ scenoje Alekseevas pasirodo su raudona rože rankoje, kuri pasirodymo metu „sprogsta“ ir sceną užplūsta raudoni žiedlapiai.

Estija

Estijai šįmet atstovauja Elina Nechayeva. 2016 metais ji baigė Estijos muzikos ir teatro akademiją, kurioje studijavo klasikinį dainavimą. Vaikystėje dainininkė svajojo tapti astronaute ir skraidyti tarp žvaigždžių ir planetų. Panašios mintys veikiausiai tapo ir dainos „La Forza“ įkvėpimo šaltiniu.

Estijos atstovė Elina Netšajeva

„Eurovizijos“ scenoje Elina taip pat skrajos tarp žvaigždžių ir neš žinią apie tai, kad meilė yra ne tik gydanti, bet ir pakilti padedanti jėga. Svarbu paminėti, kad dainos „La Forza“ melodija buvo parašyta atsižvelgiant į šios atlikėjos vokalo galimybes ir užburiantį asmeninį žavesį.

Estės kelias į „Euroviziją“ buvo gana skandalingas – jos pasirodymas yra bene brangiausias iš visų. Ant specialiai pasiūtos suknelės vaizduojamoms projekcijoms reikėjo ypatingos aparatūros. Kilus sąmyšiui dėl „Eurovizijos“ rengėjų įkainių, jai pavyko rasti rėmėjų.

Bulgarija

Bulgarijos garbę 2018 metų „Eurovizijoje“ gina grupė „Equinox“ su daina „Bones“.

Kolektyvas „Equinox“ buvo suburtas specialiai „Eurovizijos“ dainų konkursui. Jį sudaro 5 anksčiau nė karto drauge nekoncertavę nariai.

Bulgarijos atstovaujanti grupė "Equinox"

Dainos „Bones“ prodiuseris Borislavas Milanovas priklauso Vienoje įkurtam prodiuserių kolektyvui „Symphonix International“, padėjusiam Bulgarijai iškovoti ketvirtą ir antrą vietas 2016 ir 2017 metų „Eurovizijos“ konkursuose.

Makedonija

Makedonijai šių metų „Eurovizijoje“ atstovauja grupė „Eye Cue“ su daina „Lost And Found“.

„Eye Cue“ yra viena iš populiariausių Makedonijos roko ir popmuzikos grupių. Kolektyvas susikūrė 2008 metais. Kol kas jis išleido du albumus, tačiau nemažai jų atliekamų dainų tapo hitais ne tik Makedonijoje, bet ir už gimtosios šalies ribų. Net trys šios grupės dainos buvo pakilę į pirmas vietas regioninio „MTV Adria“ kanalo populiariausiųjų sąrašuose.

Makedonijos atstovaujanti grupė "Eye Cue"

Grupės lyderiu yra laikomas gitaros ir vokalo partijas atliekantis Bojanas Trajkovski, o pagrindinė vokalistė – Marija Ivanovska. Kolektyvo dydis ir sudėtis keičiasi, atsižvelgiant į konkretų projektą, tačiau dažniausiai porai talkina būgnininkas Ivo Mitkovski.

Kroatija

Kroatijos atstovė 2018 metų „Eurovizijoje“ – Franka su daina „Crazy“.

Franka yra 1992 metais gimusi Kroatijos dainininkė ir dainų kūrėja. Dainuoti ji pradėjo nuo trejų metų kaip choro „Minicantanti“ solistė, kartu su kolektyvu pasirodžiusi įvairiuose festivaliuose tiek gimtojoje Kroatijoje, tiek už jos ribų.

Kroatijos atstovė Franka

Dar mokydamasi mokykloje Franka lankė Šv. Andriejaus bažnyčios chorą ir kaip jo solistė dalyvavo ne viename Krikščioniškosios muzikos festivalyje. Ji mokėsi groti pianinu, taip pat groja gitara.

Franka niekada nenustojo svajoti, o dabar jos svajonė išsipildė. Ji nuoširdžiai dėkoja Kroatijos radijui ir televizijai už puikų pasiūlymą ir pademonstruotą pasitikėjimą. Ji tikina žinanti, kokią didelę atsakomybę teks prisiimti, ir sako esanti pasirengusi iššūkiui bei žada padaryti viską, kas įmanoma, kad Kroatijos numeris gegužę Portugalijoje vyksiančiame konkurse būtų maksimaliai tobulas.

Austrija

Austrijai atstovaujantis Cesaras Sampsonas – anaiptol ne naujokas gimtosios Austrijos muzikinėje scenoje.

Dar būdamas septyniolikos jis kaip pagrindinis vokalistas pradėjo koncertuoti su keliomis alternatyviąją muziką atliekančiomis užsienio šalyse geriausiai žinomomis Austrijos grupėmis bei atlikėjais, tokiais kaip „Kruder & Dorfmeister“, „Sofa Surfers“ ir Louie Austenu. Vėliau jis, galima sakyti, pasitraukė į užkulisius – kūrė dainų muziką, tekstus, prodiusavo kūrinius.

Austrijos atstovas Cesaras Sampsonas

Su „Eurovizija“ C. Sampsoną jau sieja pora sėkme paženklintų faktų. Kadangi priklauso „Symphonix International“, jis buvo vienas iš Vienoje dirbančių prodiuserių, padėjusių Bulgarijai pakilti iki lig tol neregėtų aukštumų – ketvirtos ir antros vietos 2016 ir 2017 metų „Eurovizijose“.

Graikija

Graikijai atstovaujanti Yianna Terzi atlieka dainą „Oniro Mou“. Iš muzikalios profesionalių dainininkų šeimos kilusi Yianna Terzi prieš devynerius metus iš Graikijos persikėlė į Jungtines Amerikos Valstijas ir sunkiai dirbo, kad patektų į „Grammy“ apdovanojimus pelniusių kompozitorių studijas.

Yianna savo muzikinį talentą atsivežė į vietą, kurioje žinojo galėsianti laisvai ir savaip išreikšti save per muziką.

Graikijos atstovė Yianna Terzi

Jauname amžiuje Yianną įkvėpė tokie garsūs atlikėjai kaip Whitney Houston, Mariah Carey, Celine Dion ir Michaelas Jacksonas. Įgijusi muzikos teorijos laipsnį ji išpildė savo svajonę tapti profesionalia dainininke ir netrukus pasirašė kontraktą su „Universal Music“. Dainininkė netruko sulaukti klausytojų susidomėjimo, kuriems labai patiko jos unikalus balsas.

Suomija

Suomija į šių metų „Eurovizijos“ dainų konkursą delegavo Saarą Aalto, atliksiančią kūrinį „Monsters“.

Saara Aalto yra įsitvirtinusi Suomijos talentų olimpe. Ši atlikėja – neabejotinai viena ryškiausių žvaigždžių populiariosios muzikos padangėje.

Suomijos atstovė Saarą Aalto

„Eurovizijos“ dainų konkursas Saarai Aalto kurį laiką buvo tarsi neįgyvendinama svajonė. Net du kartus ji iškovojo antrą vietą Suomijos nacionalinėje atrankoje. 2011 metais šią poziciją jį pasiekė su daina „Blessed With Love“, o 2016-aisiais – atlikdama kūrinį „No Fear“.

Armėnija

Armėnijai šįmet atstovauja dainų autorius ir atlikėjas Sevakas Chanagjanas. Muziką jis pradėjo kurti būdamas septynerių metų. Kaip tik tada būsimas dainininkas pradėjo lankyti muzikos mokyklą. S. Chanagjanas baigė Kursko kultūros studijų koledžą, o aukštojo mokslo diplomą įgijo Maskvos valstybinėje klasikinėje akademijoje. Studijų metais jis grojo įvairiose grupėse.

Armėnijos atstovas Sevakas Chanagjanas

2015 metais S. Chanagjanas sudalyvavo dviejuose svarbiuose televizijos konkursuose – „Glavnaja scena“ ir „Armėnijos balsas“, tačiau tikruoju jo pripažinimu tapo pergalė Ukrainoje surengtame konkurse „X faktorius“.

Per pirmą konkurso etapą dainininkas pavergė žiuri, atlikdamas jo paties sukurtą dainą „Don’t Be Quiet“. Laimėjęs „X faktorių“, S. Chanagjanas surengė solinių koncertų turą Rusijoje, Ukrainoje ir Armėnijoje.

Šveicarija

Duetas „Zibbz“ Šveicarijai 2018 m. „Eurovizijos“ dainų konkurse atstovauja su daina „Stones“.

„Stones“ – tai energinga daina, kurią 32 m. Coco ir 30 m. Stee Gfelleris parašė kartu su muzikos hitų autore iš Kanados Laurell Barker.

Šveicarijai atstovaujantis duetas "Zibbz"

Dainos žinutė aiški: brolio ir sesers duetas smerkia kitus užgauliojančius bailius ir kreipiasi į mus visus, kad leistume gyventi žmonėms taip, kaip jie nori. „Priekabiavimas žmonėms neleidžia siekti svajonių, jaustis savimi, iš tikrųjų gyventi. Tai vyksta mokyklose, internete, na, žinoma, savęs slopinimas taip pat yra savotiška priekabių forma.“ – įsitikinę šio dueto nariai.

Airija

Dainą „Together“ atliekantis Ryanas O’Shaughnessy atstovauja Airijai. Jis gimė 1992 metais muzikantų šeimoje.

Būdamas aštuonerių sulaukė galimybės vaidinti „RTE“ muilo operoje „Fair City“. Savo personažą Marką Halpiną jis vaidino beveik dešimt metų, praleisdamas visą savo paauglystę Airijos televizijos ekranuose. Būdamas septyniolikos suprato, kad jo prioritetas yra muzika ir norėdamas pašvęsti save muzikinei karjerai, paliko „Fair City“.

Airijos atstovas Ryanas O’Shaughnessy

Pasauliniame dainų kūrėjų žemėlapyje atsiradęs labai jauname amžiuje, Ryanas patyrė malonumą dirbti su pačiais geriausiais muzikantais ir dainų autoriais. Pastaruosius trejus metus Ryanas O’Shaughnessy intensyviai koncertavo JAV ir Kanadoje.

Kipras

Kipro atstovė 2018 metų „Eurovizijoje“ – dainos „Fuego“ atlikėja Eleni Foureira.

Eleni Foureira gimė 1987-aisiais Albanijoje. Tai ne vien popdainomis garsėjanti, bet ir aktorystėje savo jėgas išmėginusi atlikėja. Solinės Eleni karjeros pradžia reikėtų laikyti 2010-uosius.

Tais metais buvo išleistas pirmasis jos atliekamų dainų albumas. Popmuzikos karaliene kartais tituluojama atlikėja yra pelniusi ne vieną apdovanojimą ir Graikijoje, ir Kipre.

Eleni teko garbė teisėjauti Graikijoje surengtame televizijos šokių projekte „So You Think You Can Dance“. Ji dažnai koncertuoja Balkanų šalyse, be to, kurį laiką yra dirbusi ir mados pramonėje. Eleni pasirodymas per Graikijos televizijos kanalo MAD surengtus muzikos vaizdo klipų apdovanojimus buvo peržiūrėtas daugiau nei 11 mln. kartų.

Nuolat pildoma

Pirmojo pusfinalio akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1799)