Vengrija pareiškė nedalyvausianti ateinančių metų „Eurovizijos" dainų konkurse. Kalbama, kad toks sprendimas priimtas dėl to, kad, šalies ultradešiniųjų vyriausybės ir visuomeninės žiniasklaidos vadovų manymu, konkurse dalyvauja per daug netradicinės orientacijos dainininkų.

Oficialios pasitraukimo priežasties Vengrija nepateikė, tačiau akivaizdu, kad šalyje stiprėja homofobinė retorika, o prieš migrantus pasisakantis šalies ministras pirmininkas Viktoras Orbanas paskelbė „Visų pirma šeima" strategiją, kurios tikslas – padėti tradicinėms šeimoms ir didinti gimstamumą.

Šių metų pradžioje Vengrijos parlamento pirmininkas tos pačios lyties porų norą įsivaikinti prilygino pedofilijai, o provyriausybinės televizijos komentatorius „Euroviziją" pavadino „homoseksualų flotile" ir pareiškė, kad nedalyvavimas šiame konkurse palankiai atsilieps tautos psichikai.

Šaltinis iš Vengrijos visuomeninio transliuotojo MTVA informavo leidinį „The Guardian", kad nors pasitraukimo iš konkurso priežastys nebuvo garsiai įvardintos, televizijos darbuotojai mano, kad tokį sprendimą nulėmė būtent tai, jog „Eurovizija" siejama su LGBTQ+ kultūra.

Šaltinis pridūrė, kad MTVA neskatina pozityviai nušviesti LGBT teisių. Išimtis yra kasmetiniai reportažai apie „Budapest Pride" renginį.

Vengrijos visuomeninė žiniasklaida glaudžiai susijusi su vyriausybe, ir padeda skleisti jos žinią apie migraciją ir kitus klausimus.

Į klausimą, kodėl nuspręsta nedalyvauti „Eurovizijos" dainų konkurse, MTVA neatsakė.

„Eurovizijos" dainų konkursą rengiančios Europos transliuotojų sąjungos (angl. European Broadcasting Union – EBU) atstovai pareiškė: „Pasitaiko, kad EBU nariai kuriam laikui sustabdo dalyvavimą „Eurovizijos" dainų konkurse". Jie nurodė, kad Vengrija jau ir anksčiau buvo pasitraukusi iš konkurso, tačiau nuo 2011 m. jame dalyvavo reguliariai.

„Mes tikimės, kad Vengrijos transliuotojas MTVA netrukus sugrįš į „Eurovizijos" dainų konkurso šeimą", – pareiškė EBU.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)