Žinomas vyras laidoje pasakos, kad tuomet, kai dar buvo tik vaikas, jo tėvai gavo pasiūlymą įsidarbinti Lietuvoje įsikūrusioje Turkijos ambasadoje. Šeima netrukus apsisprendė – metas kelti sparnus! „Tėvams išvykus į Lietuvą, pas juos atvykau po metų. Tai nebuvo mano sprendimas, bet dabar taip nebegalvoju ir džiaugiuosi būdamas čia“, – kalbės Sezzy.

Didžėjus atviras – kadangi lietuvių kalba yra laikoma viena sunkiausių pasaulyje, jos išmokti tikrai nebuvo paprasta, o ir dabar, nors iš šalies atrodo, kad Sezzy lietuviškai kalba puikiai, jis neretai jaučiasi nejaukiai dėl savo daromų klaidų, rašoma spaudos pranešime.

Dabar Sezzy – žinomas didžėjus, tačiau to, kad pasirinks būtent tokį gyvenimo kelią, buvo galima tikėtis jau nuo mažų dienų. „Vaikystėje mes veikėme du dalykus: visada žaisdavome futbolą ir dainuodavome. Visi man jau tada sakydavo, kad užaugęs būsiu arba futbolininkas, arba dainininkas“, – prisiminimais dalinsis jis.

Sezeras Saylikas, geriau žinomas kaip Sezzy

Tačiau net ir dabar, Lietuvoje gyvendamas daugiau nei 20 metų, gimtosios Turkijos didžėjus nepamiršta, o ir savo namiškius kartais palepina tradiciniais patiekalais. Turkiškas maistas, anot Sezzy, pasižymi riebumu ir yra gardinamas daugybe prieskonių. „Labiausiai mėgstu gaminti ryžius, pavadinimu „Pilav“, kurie šiek tiek primena lietuvišką plovą. Taip pat mėgstu mėsą, tačiau dėl tikėjimo nevalgau kiaulienos. Vietoje to renkuosi jautieną, vištieną“, – sakys jis.

Nelengva buvo priprasti ir prie kai kurių lietuviškų tradicijų, o ypatingai – prie tokių patiekalų, kaip šaltibarščiai. „Iš pradžių man buvo labai keista. Buvau nepratęs, nes turkiškos sriubos yra raudonos, gaminamos su pomidorų padažu. Tačiau dabar šaltibarščius labai mėgstu – tai vienas iš mano mėgstamiausių lietuviškų patiekalų. Taip pat man patinka ir cepelinai su jautiena“, – pasakos Sezzy.

Laidos vedėjos Ilonos paklaustas, kokio patiekalo gyvendamas Lietuvoje pasiilgsta labiausiai, vyras drąsiai sakys, jog tai – turkiški kebabai. „Lietuvoje sunku rasti skanų, tradicinį turkišką kebabą, tad grįžęs namo į Turkiją, iškart vykstu į restoraną jų valgyti. Labiausiai mėgstu „Iskender“ – tai pita su plonai pjaustyta mėsa, sviestu, pomidorų padažu bei jogurtu“, – pasakos jis.

Kadangi dėl savo darbo subtilybių Sezzy neretai tenka dirbti naktimis, tai atsiliepia ir didžėjaus mitybos įpročiams. Tiesa, jis šypsosi – net jei ir nedirbtų naktį, vis tiek vėlyvu metu užkandžiautų. „Negaliu eiti miegoti nepavalgęs. Esu „jogurtų žmogus“ – labai juos mėgstu, tad renkuosi juos kaip užkandį prieš miegą, kad ramiau miegočiau“, – sakys pašnekovas.

Kol Ilona su Sezzy jaukiai šnekučiuosis, laidos šefas, kepsninių virtuozas Robertas Svetlauskas, paruoš labai gardų ir abejingų nepaliekantį patiekalą – mėsainį su rūkyta paprika ir čederio sūrio padažu.

Kulinarinių pokalbių laida „Virtuvės istorijos“ – šeštadieniais, 10 val. per TV3!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją