Artėjant Tarptautinei kosmonautikos ir aviacijos dienai, šį sekmadienį Lietuvos televizija pristato premjerą – Editos Mildažytės dokumentinį filmą „Solo virš Atlanto“. Tai pasakojimas apie Amerikos lietuvį pilotą Feliksą Vaitkų, kuris 1935 m. rugsėjį vienmotoriu lėktuvu sėkmingai perskrido Atlantą, tačiau dėl oro sąlygų nepasiekęs Kauno buvo priverstas nutūpti Airijoje.

„Šiandien jo žygis įtrauktas į šios šalies mokyklinius vadovėlius, o Lietuvoje net prakutę žmonės nėra apie tai girdėję. Būsiu laiminga, jeigu po filmo premjeros tokių bus mažiau, o mano darbas papildys seniai puoselėjamą nacionalinių vertybių sąrašą“, – sako filmo autorė E. Mildažytė.

Po 1933-aisis įvykusios „Lituanicos“ tragedijos lietuviai nenurimo. Amerikoje buvo surinktos lėšos antrajam transatlantiniam skrydžiui – šįkart vienmotoriu lėktuvu „Lituanica II“ turėjo skristi vienas žmogus. F. Vaitkaus pilotuojamas lėktuvas 1935 m. rugsėjo 21 d. pakilo Niujorke ir be nusileidimo turėjo tūpti Kaune, kur Lietuvos vardą garsinančio didvyrio jau laukė tūkstantinė minia. Deja, dėl blogesnių, negu tikėtasi oro sąlygų lėktuvas ledėjo ir Feliksas Vaitkus buvo priverstas leistis vakarų Airijoje, Balinroubo miestelyje. Pernai rudenį šio įvykio 75-metį Airija minėjo ypatingomis iškilmėmis.

Airiai juokauja, kad Klungaulos (Cloongowla) pieva šalia Balinroubo, kurioje 1935 m. rugsėjo 22 d. nusileido apgadinta “Lituanica II“, gal net labiau išgarsėjo pasaulyje negu Boniton Muro laukymė Škotijoje, kur 1941 m. gegužės 10 d. nukrito žinomo Vokietijos nacionalsocialistų veikėjo Rudolfo Hesso, atskridusio į Didžiąją Britaniją su taikos pasiūlymais Londonui, asmeninis lėktuvas „Messerschmitt Bf 110“.

Portalas lizdas.lt pateikia įvykio liudininkų prisiminimus. Buvęs Balinroubo advokatas ir archyvaras Patsy Murphy tuomet, 1935-aisiais, buvo smalsus devynerių metų vaikas. Jis kuo puikiausiai prisimena savo pokalbį su F.Vaitkumi, išsiropštusiu iš aplamdyto lėktuvo. „Aš paklausiau F.Vaitkaus, kodėl jis nebandė nutūpti netoliese esančiame nedideliame aerodrome, kuris priklausė Guinnessų šeimai – juk ten buvo įrengtas pusėtinas lėktuvų pakilimo-nusileidimo takas ir pastatytas angaras orlaiviams. Amerikietis lakūnas šypsodamasis atsakęs, kad jis apsuko keletą ratų virš vietinio aerodromėlio, tačiau aplinkui ganėsi labai daug galvijų, todėl pabijojęs kurį nors jų užmušti leisdamasis, nes neturėjęs pinigų atlyginti ūkininkams už padarytą žalą“, – airių žurnalistams papasakojo dabar jau devintąją dešimtį pradėjęs P. Murphy.

Filme „Solo virš Atlanto“ panaudota F. Vaitkaus šeimos archyvinė medžiaga, liudininkų pasakojimai, ekspertų pasisakymai, iškilmių Airijoje momentai bei gyventojų interviu ir ypač vertinga iš užsienio prodiuserių įsigyta archyvinė medžiaga.

„Solo virš Atlanto “ – balandžio 10 d. 12.30 val. per Lietuvos televiziją. Kartojimas – balandžio 12 d. 23.30 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją