Paminėti Spaudos atgavimo dieną kviečia Lietuvos televizijos antrasis kanalas – gegužės 7 dieną 21.05 val. bus rodoma lietuviško vaidybinio filmo „Knygnešys“ premjera (rež. Jonas Trukanas, scenarijaus autorius Simonas Jatkonis). Praėjusiais metais festivalyje „Kino pavasaris“ „Knygnešys“ buvo apdovanotas žiūrovų simpatijų prizu.

„Knygnešiai – istorinis Lietuvos fenomenas. Tai žmonės, kurie spausdintu lietuvišku žodžiu, o ne kardu kovojo už lietuvybę ir Lietuvos nepriklausomybę. Ši tema pasirinkta neatsitiktinai. Globalėjančiame ir vienodėjančiame pasaulyje mažos tautos susiduria su rimtais savo unikalios kultūros išsaugojimo iššūkiais. Tad šiandien knygnešių kaip kovotojų už teisę būti lietuviais tematika tampa tokia pat aktuali kaip 19-ame amžiuje“, – sako filmo kūrėjai.

Filmas pasakoja apie Lietuvą carinėje Rusijoje. 1869-ieji, lietuviškas raštas uždraustas, tačiau represijos susilaukia netikėto atsako – visoje Lietuvoje išplinta slaptos lietuviškos mokyklos, o lyg iš niekur atsiradę knygnešiai pradeda platinti lietuvišką raštą. Nors didelė dalis visuomenės – dar abejinga lietuvybei, knygnešių gretos auga...

Spalvingas 19 a. Lietuvos kaimo gyvenimas, humoras, nuotykiai, pavojai ir sunkūs pasirinkimai – tik menka dalelė to, su kuo susiduria plevėsa Jurgis, susipažinęs su knygnešiu Mažvydu.

„Knygnešys“ – pirmadienį, gegužės 7 d. 21.05 val. per Lietuvos televizijos antrąjį kanalą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją