Vilniaus Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos abiturientai atskleidžia, kad jie šiemet planuoja net tris skirtingas išleistuves. Apie tai buvo pasakojama LNK laidoje „KK2“.

„Pusė mokinių išleistuvių dieną išsinuomavo „Party bus‘ą“ (liet. vakarėlių autobusas), tada turės fotosesiją ir vėliau restoraną. Dar kiti – važiuoja į Turkiją atostogauti išleistuvių proga“, – pasakojo viena abiturientė.

Merginos teigimu, vakarėlio autobuso nuoma kartu su fotosesija žmogui atsieis 25 eurus, sodybos nuoma apie 50 eurų, o kelionė į Turkiją – 625 eurus. Vadinasi, tie, kas norės sudalyvauti visose išleistuvių pramogose, turės susimokėti apie 800 eurų.

Pati dvyliktokė pasirinko dvi išleistuvių šventes: važiuos vakarėlių autobusu į fotosesiją ir skris į Turkiją. Viso į Turkiją keliaus keturios mokyklos dvyliktokės ir šeši dvyliktokai.

„Iš tiesų, idėją davė auklėtoja, dar pačioj mokslo metų pradžioj, sakė: čia kažkuriais metais taip važiavo, galėtumėt ir jūs. Aš tada prisiėmiau visą atsakomybę susirasti viešbutį, viską. Tai mes pasiėmėm, aišku, ultra viskas įskaičiuota, savaitę, penkios žvaigždutės“, – atviravo mergina.

Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazija – švęs kiek kukliau. Dvyliktokų puota vyks sodyboje Elektrėnuose.

Abiturientė Kristina Švilpauskaitė „KK2“ laidoje teigė, jog jų laukia išties rimtas vakarėlis. Kiek jis kainuos?

„Girdėjau, kad daug kam brangoka, bet aš suprantu dėl ko taip, nes, iš tikrųjų, nuomotis ir vedėją, ir didžėjų – tikrai atsieina brangiai“, – atviravo ji.

Kristinos teigimu, tokios išleistuvės žmogui kainuos nuo 100 iki 150 eurų.

Didelę dalį išleistuvių kainos sudaro šventės vietos nuoma, o ir jaunimas nebenori švęsti paprastoje pirtelėje. Nori kuo prabangiau.

„Pačioje mokykloje dabar švęsti jau tapo arba nemadinga, arba tapo nebegalima. Čia, Vilniuje, teko dirbti ir rotušėje, ir parodų centre“, – atskleidė renginių vedėjas Giedrius Leškevičius.

„Tėveliams per kišenę turbūt labiau kerta, bet tikrai smagu, kad visi nori švęsti gražiau, prabangiau, ištaigingiau. Tai yra nuostabu. Dvarų mada – jau ji yra labai seniai. Kadangi aš ne vienerius metus dvare dirbu, tai vienam, tai kitam, bet visada dvaruose turėdavome išleistuves“, – pasakojo dvaro savininkas Rokas Galvonas.

Dvaro nuoma vienam žmogui atsieina apie 40–50 eurų.

„Tėvai visada viską suderina nuo A iki Z, o tada jau švenčia visi kartu. Iš tikrųjų, sunkiausia yra tėvams, dėl to, kad tėveliai labai skirtingų yra nuomonių, visi su savo skirtingais įnoriais, o šiais laikais juk visi yra asmenybės, tai daug, labai daug pykčių matau tarp tėvelių, tiesiog nesutarimų. Jiems tas derinimas yra daug sunkesnis nei paprasto banketo“, – teigė R. Galvonas.

Nors per išleistuves įteikiami mokyklos baigimo diplomai, tą dieną svarbiausia būna būtent vakarėlis. Anot R. Galvono, svarbiausia visų išleistuvių nakties dalis yra būtent saulės pasitikimas.

„Be septynių ryto niekada nesibaigia šventė. Visi apeina ir prūdus, ir apeina visą parką septintą ryte, tai, iš tikrųjų, mes ryte pradedam tvarkytis ir po truputėlį skirstyti jau“, – juokavo dvaro savininkas.

Abiturientų šventes šiais laikais veda garsiausi renginių vedėjai, o dainuoja populiariausios žvaigždės. Per dvyliktokų šventę šiemet dirbs ir atlikėjas Gabrielius Vagelis.

Dainininkas laidoje teigė neabejojantis, kad šventės metu linksminsis ne tik patys mokiniai, bet ir tėveliai, ir mokytojai.

„Kiek esame moksleivių renginiuose, tai visiškai pasiskirsto žmonės, nes yra ir jaunimas, kuriam labai patinka, ir yra visi tėveliai, ir mokytojai, kurie matosi, kad taip pat yra girdėję mano dainų ir jas užsileidę ne vieną, ir ne du kartus“, – dalinosi G. Vagelis.

„Dažniausiai tai yra tos vadinamos „koverių“ grupės, bet tenka matyti ir tokių atlikėjų išleistuvėse kaip „Baltasis kiras“, Justinas Jarutis. Tai šie mūsų A lygio atlikėjai – jie irgi koncertuoja išleistuvėse“, – atskleidė renginių vedėjas G. Leškevičius.

Didžiausių žvaigždžių koncertai brangūs, ne visi tėvai gali mokėti tokius pinigus, todėl abiturientai patys sukasi iš padėties.

Atlikėjas G. Vagelis teigė, kad jo pasirodymas abiturientų šventėje gali kainuoti iki 4000 eurų. Laidoje jis atviravo, kad jam pačiam yra tekę susidurti su atveju, kuomet abiturientai patys bandė drauge užsidirbti pinigų, kad į šventę galėtų pasikviesti būtent šį atlikėją.

„Pinigų ir biudžeto jie neturėjo labai didelio, ir dėl to jie susiorganizavo būtent savo kepinių šventę, kurios metu ir tėvai, ir vaikai kepė įvairius pyragus, kepinius. Jie pardavinėjo juos, surinko pinigus ir tiesiog taip aš ten ir dainuosiu tose išleistuvėse“, – pasakojo jis.

Ką tik į suaugusiųjų pasaulį įžengusiems jaunuoliams, išleistuvių dieną labai svarbus ir transportas. Visi nori į šventę atvažiuoti ypatingai.

„Turbūt įspūdingiausia, ką teko matyti, kaip abiturientai atvažiuoja į savo išleistuves, tai buvo troleibusas. Patys jie per visus tuos mokymosi metus dažniausiai važinėjo troleibusais, jiems buvo patogu atvažiuoti ir atvažiavo į šventę troleibusu, troleibusas buvo papuoštas balionais, kaspinais“, – apie įsimintiną abiturientų kelionę pasakojo G. Leškevičius.

Sakoma, kad jei jūsų namuose subrendo ne abiturientas, o abiturientė, tai tėveliams – dar daugiau galvos skausmo. Šventės suknelės išrinkimas – itin svarbus žingsnis merginoms, dėl kurio gali net tekti gailėtis visą likusį gyvenimą.

„Praeitais metais baigiau mokyklą ir, žiūrint į šių metų abiturientes, matau, kad jau renkamasi pastelinės spalvos, o praeitais metais buvo būtent tokios ryškios spalvos. Aš pati buvau pasirinkusi raudoną spalvą ir, iš tikrųjų, nebūčiau dabar taip dariusi“, – dalinosi praeitais metais mokyklą pabaigusi Meda.

Ryškios spalvos išleistuvėse jau išėjo iš mados. Madoje dabar – subtilumas. Drabužių ir avalynės parduotuvės savininkė Patricija Paulonytė–Petronė LNK laidoje „KK2“ teigė, jog šiais metais itin populiari yra šviesiai alyvinė spalva.

„Šiais metais merginos renkasi jau tokį subtilesnį stilių. Kulniukas, sakyčiau, iki dešimties centimetrų, tikrai ne kažkokios aukštos, penkiolikos centimetrų platformos. Taip pat nesirenka blizgių suknelių, nors šiais metais jos tikrai yra labai madingos, bet, atsižvelgiant į tai, kad tai yra, vis dėlto, mokyklos šventė ir joje gausu mokytojų ir kitų visų asmenų, prieš kuriuos galbūt nederėtų rengtis kažkokių labai trumpų, su iškirptėmis suknelių“, – patarimais dalinosi moteris.

Atėjusi subtilumo mada – brangesnė. Šiemet pasipuošti išleistuvėms kainuoja daug daugiau nei pernai.

P. Paulonytės–Petronės teigimu, jeigu praeitais metais abiturientės tam skyrė iki 100 eurų, tai šiemet įvaizdžiui tenka paaukoti ir 150, ir net 200 eurų.

„Aišku, padarė įtaką ir tai, kad, vis dėlto, Lietuvoje yra ir infliacija, bet abiturientės nori gražiai atrodyti. Smagu yra ir tai, kad jos atkreipia dėmesį į tai, kad tą rūbą galėtų vėliau kažkur panaudoti“, – pasakojo moteris.

Vilniaus Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos abiturientė laidai „KK2“ atskleidė, kad savo šventės įvaizdžiu ji jau pasirūpino.

„Aš, iš tiesų, suknelės jau labai ilgai ieškojau, nes visą laiką norėjosi tos tobulos suknelės išleistuvėms, nes išleistuvės yra vieną kartą ir norisi atrodyti tobulai. Aš suknelę nusipirkau už 85 eurus, bateliai – 60, makiažas – 50, nagai – 40, aksesuarai vėl 50 ir taip susidaro suma apie 300 vien tik įvaizdžiui“, – dalinosi mergina.

Dvyliktokei Kristinai suknelės paieškos virto tikru košmaru, bet, vis dėlto, viskas baigėsi gerai, pigiai ir labai ypatingai – mergina per išleistuvės dėvės mamos suknelę.

„Važiavau ieškoti suknelės. Deja, nieko neradau. Aš aukštas žmogus, tai viskas man arba per trumpa, arba dar kažkas, tai paprašiau mamos, kad galbūt ji turi kokią nors suknelę. Ji man parodė, kokias turi ir ten buvo tokios suknelės, kurias aš pirmą kartą gyvenime mačiau“, – pasakojo abiturientė.

Dabar Kristina savo pasirinkimu labai džiaugiasi.

Į makiažą ir šukuoseną Kristina pinigų taip pat neinvestuos.

„Šiaip mes su draugėm mėgstam labai tiesiog prieš kažkokį vakarėlį ar dar ką susirinkti kartu ir viską daryti pačios. Ta prasme, padėti viena kitai plaukus pasidaryti, makiažą. Man atrodo, tai yra viena fainiausių dalių viso to pasiruošimo, dėl to toliau tęsime šią tradiciją ir dar labai sutaupysime“, – dalinosi ji.

Pinigai šiais laikais labai daug lemia, bet galima išsisukti ir be jų. Galima smagiai ir prasmingai atšvęsti be balinių suknių, žvaigždžių ir be limuzinų.

Renginių vedėjas G. Leškevičius dalinosi išskirtine patirtimi, kurią jam teko matyti vienoje Kaišiadorių gimnazijoje.

„Ten vaikai, jaunimas ir suaugusieji šoko, linksminosi pagal lietuvių liaudies tradicijas. Nuo pradžios vakaro iki galo jie tiesiog judėjo, šoko ir didelę vakaro dalį sudarė lietuviški šokiai. Na, ne tik tokie, kaip polka, valsas, bet ir „Malūnėlis“, „Oira“, „Dirižablis“, – pasakojo jis.

Jau greitai į suaugusiųjų pasaulį pabirs nauja jaunoji karta. Linkime sėkmingų egzaminų, kad išleistuvės nebūtų liūdnos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)