„Kiekvienais metais atrankos sulaukia didelio visuomenės dėmesio. Tačiau žinodami, koks sunkus šis periodas muzikos industrijai, su nerimu laukėme dalyvių paraiškų. Labai džiaugiamės, kad atlikėjai ir grupės nepabūgo ir, įvertinę visą situaciją, gana aktyviai teikė paraiškas. Taigi žiūrovus galėsime džiuginti tikrai kokybiškais ir skirtingais pasirodymais per atrankas“, – sako LRT vyriausias prodiuseris Audrius Giržadas.

Praėjusiais metais konkursą vedusius Gabrielę Martirosian ir Giedrių Masalskį šiemet keičia Ieva Stasiulevičiūtė ir Vytautas Rumšas jaunesnysis. Na, o komisiją kalbina nebe Ieva Zasimauskaitė, o Vaidas Baumila.

Komisijos kėdes užėmė grupės „Skylė“ vokalistė Aistė Smilgevičiūtė, atlikėjas ir dainų autorius Jievaras Jasinskis, muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys ir garsus kompozitorius Vytautas Bikus.

Vakaro eiga

Ant scenos savo sėkmę šeštadienį išbandė dešimt dalyvių, o kaip kviestinės žvaigždės pasirodė duetas Beissoul ir Einius.

Atranką atidariusi grupė „Black Spikes“ su Indre Launikonyte uždegė sceną ugningu roko muzikos šou. Trys merginos pasakojo, kad susitiko specialiai šiai atrankai. „Mes einame rimtai parodyti, kad „chebra, traukitės“, – sakė grupės merginos, pristačiusios dainą „Don't tell me“.

Dainininkės sako stojančios prieš stereotipus ir tikina: „Ne vien pupytės gali stovėti ant scenos. Mes esame tokios ir ne kitokios. Priimkite mus arba atsitraukite“.

„Tai buvo gera šoko terapija, nesitikėjau, kad „Eurovizijos" atrankos prasidės tokiu numeriu. Tačiau man sudėtinga buvo priimti agresiją, kuri sklinda iš dainos“, – komentavo A. Smilgevičiūtė.

„Tas piktumas man pasirodė pakankamai tikras, o ne komercinis. Nors man patiko, tačiau vokalo prasme norėtųsi įdomesnių sprendimų“, – komentavo Jievaras.

„Man dainoje pritrūko kažkokio kabliuko, turinio, dėl kurio norėtųsi prisiminti tą dainą“, – sakė Ramūnas.

„Tai visiškai ne mano žanras, todėl visą dainą laukiau, kada bus tas cinkelis. Dainos viduryje jis atsirado. <...> Aš nuoširdžiai bijočiau sutikti šias merginas dabar koridoriuje su tais visais nagais“, – komentavo I. Narkutė.

"Black Spikes" pasirodymas

Antrasis ant scenos žengė atlikėjas, menininkas ir kompiuterinių žaidimų kūrėjas Thomukas1. Vaikinas pristatė dainą „Wish“.

„Anksčiau dalyvavau įvairiuose šou, bet ten turėdavau dainuoti kažkieno kito dainas. Dabar aš pats kuriu ir noriu atlikti savo kūrybą“, – sakė Thomukas1.

„Kai išgirdau vyrišką falcetą, pagalvojau – ar tikrai bus gerai? Nes vyriškas falcetas – labai pavojinga. Ne visur jis buvo pakankamai tikslus, reikėtų atidirbti“, – patarė J. Jasinskis.

„Tai yra jaunosios kartos atstovas, jaunatviško maksimalizmo pavyzdys. Tačiau atrodė, kad to atsipalaidavimo kai kur per daug. Kai kur reikėtų drausmės, pavyzdžiui, aranžuotėje“, – komentavo V. Bikus.

Thomukas

Paskui ant scenos žengė grupė „Be U“. Iš Šilutės atvykusi kompanija pristatė dainą „Love yourself“. Grupę kartu su pritariančiuoju vokalistu sudaro penki vaikinai ir mergina. Šilkinio balso vokalistę vyrukai šmaikščiai vadina „mamule“.

„Visai džiaugiuosi išgirdęs „Be U“, man patiko skambesys, aranžuotė. Buvo ir smagių sceninių ėjimų. Galvoju, kad tai yra viena tų grupių, į kurias žmonės po pasirodymo atkreips dėmesį“, – komentavo R. Zilnys.

„Daina man pradėjo patikti tik nuo antrojo stulpelio. Kai prasidėjo 80-ųjų funk‘as. Taip pat patiko vokalas, daugumoje vietų jis buvo profesionalus“, – grupę vertino J. Jasinskis.

BE U pasirodymas

Paskui jautrią dainą „No“ ant scenos pristatė pusbroliai Titas ir Benas.

„Mes esame kaip šeima ir susiliejame kaip į vieną. Kartais mums ir kalbėti nereikia. Ir nėra jokio nejaukumo“, – prieš lipdami į sceną kalbėjo šou „X Faktorius“ puikiai pasirodę vaikinai.

„Puiki eurovizinė daina, man labai patiko aranžuotė. Gal vietomis buvo perteikta per daug skausmo“, – sakė V. Bikus.

„Daina reikalauja įspūdingų vokalų. Jie buvo geri, tačiau galbūt kažkiek to įspūdingumo pritrūko“, – komentavo Jievaras.

„Pritarčiau Jievarui dėl balsų įspūdingumo, tačiau galbūt reikėtų papildymo pačioje aranžuotėje. Jeigu su kuo ir reikėtų keistis, tai tik su šiais dviem vyrukais“, – atsakydama į V. Baumilos klausimą, su kuriais pasirodžiusiais dalyviais norėtų keistis dainomis, patikino I. Narkutė.

Titas ir Benas

Po Tito ir Beno ant scenos pasirodė Martyna Jezepčikaitė, pristačiusi dainą „Thank you very much“.

„Manau, kad tai yra pats reikalingiausias žingsnis mano gyvenime“, – kalbėjo mergina, įvairiuose konkursuose dalyvaujanti nuo 15 metų.

Komisijos nariai gyrė ir merginos išvaizdą, ir šiuolaikišką vokiečių, danų bei švedų sukurtos dainos skambesį.

„Ji atrodo kaip Ariana Grande, manau, tai jau yra gerai. Tačiau greičiausiai pasirodymo koją jai kiek kišo jaudulys, nes trijuose priedainiuose viena ir ta pati vieta nuskambėjo netiksliai. Tačiau visur kitur ji dainuoja gerai, manau, kaltas jaudulys“, – komentavo V. Bikus.

Martyna Jezepčikaitė

Paskui dainą „The way I am“ pristatė populiari atlikėja Donata Virbilaitė. „Nors pasaulis gana seniai pradėjo kovą prieš nelygybę dėl žmogaus išvaizdos, lyties, orientacijos, religijos ar tiesiog požiūrio į gyvenimą, tokie žmonės, kaip šio klipo herojai, vienu ar kitu gyvenimo atveju vis dar patiria patyčias, yra nesuprasti ar nuvertinti“, – sakė dainininkė, pristatanti kūrinį „The way I am“.

„Didelė šios dainos dalis yra tekstas. Manau, kad Donata, kalbėdama su žurnalistais, turėtų plačiau apie tai papasakoti“, – pabrėžė V. Bikus.

„Vokaline prasme daina buvo išpildyta labai gerai. Dažnai kalbame apie minusius šiuo klausimu, tad kartais norisi ir pagirti“, – sakė Jievaras.

„Manau, kad priedainį reikia kirsti per pusę. Kadangi antroje priedainio dalyje yra pakartojama tai, kas buvo dainuota prieš tai“, – pasiūlė Ieva.

Pirmasis nacionalinės “Eurovizijos” atrankos “Pabandom iš naujo!” fillmavimas

Tuo tarpu neretai šmaikščiomis dainų temomis žiūrovus džiuginanti grupė „Twosome“ pristatė kūrinį „I love my bear“.

„Daina yra apie mūsų draugą meškiną, kurį mes labai mylime. Kūrinys atspindi kiekvieno iš mūsų lyrinį aš. O tas mūsų lyrinis aš – yra grupės narys Justinas. Jis atspindi dabartinę liūdną situaciją, tai, kokia šiuo metu yra Lietuva, o mes... Mes – pasaulis (juokiasi.). <...> Mums svarbu, kad žiūrovai gerai leistų laiką“, – šmaikščiai komentavo grupės nariai.

Vis dėlto komisijos nariai vyrukų humoro nesuprato.

„Nenorėdamas nieko įžeisti sakau, kad man „Twosome“ yra tarsi dėdė, kaskart atvažiuojantis į giminės balius ir pasakojantis tuos pačius anekdotus. Pirmą kartą juokinga, antrą kartą jau nelabai, o trečią kartą tik iš mandagumo kažkas nusišypso. Esu už humorą dainose, tačiau norėtųsi, kad viskas būtų padaryta skoningiau. Mano manymu, šios dainos priedainis yra puikus“, – kalbėjo V. Bikus.

„Nežinau, kaip kitiems, bet man nebuvo juokinga“, – patikino Jievaras.

"Twosome" pasirodymas

Na, o garsioji vizažistė, neseniai vėl į sceną sugrįžusi Milita Daikerytė į atranką žengė su daina „Shadows“.

„Dabar sugrįžau į muziką, tačiau kažkada su ja atsisveikinau būtent po atrankos į „Euroviziją“. Prisimenu, atsikėliau ryte prieš pasirodymą visiškai be balso ir tai supratau kaip ženklą, kad reikia atsitraukti“, – kalbėjo neseniai nuaidėjusiame šou „X Faktoriuje“ nugalėjusi Milita Daikerytė.

„Militą pavadinau šio vakaro eurovizine diva. Nors tai buvo vienas žmogus, nebuvo nuobodu žiūrėti“, – pasidžiaugė A. Smilgevičiūtė.

„Tai šį vakarą yra visiškai kitas lygmuo. Manau, kad tai yra daina, kuri turi keliauti toliau“, – gyrė R. Zilnys.

Milita Daikerytė

Tamsiu gobtuvu prisidengus į sceną su lietuviška daina „Sit down“ žengė Amerikos lietuviams puikiai pažįstama atlikėja Aldegunda.

„Aš tikiuosi, kad kiekvienam ši daina bus apie tai, kas jiems šiandien svarbiausia“, – sakė atlikėja.

„Buvo smagu išgirsti lietuvių kalbą, tik nežinau, ar ta angliška frazė, kuri kartojasi dainoje, yra reikalinga“, – komentavo J. Jasinskis.

„Reikia atsiminti, kad Aldegunda ne vienerius metus gyveno užsienyje. Tad nenuostabu, kad ji ne visus šiuos niuansus žino. Galbūt tie angliški žodžiai skamba išties provincialiai. Tačiau tai dar ne viskas. Man šioje dainoje nelabai patinka stilistinis chaosas. Nors Aldegunda išties gerai dainuoja ir tikrai galėtų atlikti ir sudėtingesnes dainas, jai jau nebe pirmą kartą nesusiklijuoja tas eurovizinis receptas. Tokiu atveju gal tiesiog reikėtų palinkėti pabandyti kitą kartą“, – kalbėjo R. Zilnys, nesuteikdamas atlikėjos kūriniui daug vilčių.

Aldegunda

Paskutinis atrankos scenoje pasirodė žinomas dainininkas Voldamars Petersons.

„Jau kelias vasaras iš eilės groju pajūry. Visą mėnesį po šešias-septynias valandas atidainuoju. Na tai va, iš ten keliuosi į eurovizinę sceną“, – sakė savo kūrybos dainą „Never fall for you again“ pristatęs profesinės mokyklos mokytojas ir žinomas atlikėjas V. Petersons.

„Mačiau, kad dalis mūsų, klausydami Voldemaro, judėjo. Ganėtinai užvedantis gabalas“, – komentavo A. Smilgevičiūtė.

„Viskas gerai, man tik pasirodė, kad priedainio, nors jis buvo geras, buvo kiek per daug“, – komentavo J. Jasinskis.

Voldemars Petersons

Iš viso bus parodytos keturios „Pabandom iš naujo“ laidos – dvi atrankinės laidos, pusfinalis ir finalas. Į pusfinalį šiandien iš dešimties pasirodžiusių dalyvių keliauja tik penki.

Susumavus komisijos ir žiūrovų balsus paaiškėjo, kad į kitą etapą keliauja daugiausia komisijos balsų surinkęs Voldemars Petersons, Titas ir Benas, daugiausia žiūrovų balsų surinkusi Martyna Jezepčikaitė, Milita Daikerytė ir grupė „Be U“.

Likę dalyviai su konkursu atsisveikino iki kitų metų.

„The Roop“ keliauja tiesiai į finalą

Finalinėje laidoje dainą atliks ir dėl teisės dalyvauti „Eurovizijos“ konkurse varžysis šių metų nugalėtojai „The Roop“, kurie dėl susiklosčiusios situacijos ir atšauktos „Eurovizijos“ neturėjo progos pasirodyti ant didžiosios scenos. Buvo kilę diskusijų, ar kitų metų konkurse teisę dalyvauti turėtų gauti šių metų nugalėtojai, bet Europos transliuotojų sąjunga (angl. European Broadcasting Union) nurodė, kad konkurso taisyklės nebus keičiamos, todėl šiais metais išrinktos dainos kitais metais varžytis „Eurovizijoje“ negali. Tačiau vertinant praeitų metų „The Roop“ įdirbį ir atsakingą pasiruošimą, grupei iškart skiriama vieta atrankų finalinėje laidoje.

Laimėtoją bendrai išrinks televizijos žiūrovai ir komisija, kurios 5 nariai keisis per kiekvieną laidą. Kol kas komisijos narių pavardžių nacionalinės atrankos rengėjai neatskleidžia. Kaip balsavo komisija, bus skelbiama laidos pabaigoje, taip siekiama, kad komisijos vertinimai nedarytų įtakos žiūrovų balsavimui.

Nacionalinės atrankos procesą prižiūri specialiai tam suburta 9 specialistų darbo grupė – LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas, LRT popmuzikos redaktorius Ramūnas Zilnys, LRT TV vyr. prodiuseris Audrius Giržadas, LRT radijo departamento programų vadovas Giedrius Masalskis, LRT OPUS vyresnysis redaktorius Darius Užkuraitis, LRT komunikacijos ir rinkodaros departamento vadovė Rūta Putnikienė, LRT viešųjų ryšių ir rinkodaros projektų vadovė Justina Sokolovskė, TV režisierius Povilas Varvuolis ir dainų autorius, kompozitorius Vytas Bikus.

Darbo grupės nariai vertina kūrinio originalumą, atlikimo kokybę bei potencialą varžytis didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje. Taip pat siekiama scenoje užtikrinti muzikinių stilių įvairovę, atskleisti šiuolaikinio Lietuvos muzikos pasaulio pulsą. Siūloma daina turi atitikti tarptautinės „Eurovizijos“ dainų konkurso taisykles.

Kas atstovaus Lietuvai „Eurovizijoje“, vyksiančioje gegužės 18–22 dienomis Roterdame (Nyderlanduose), paaiškės vasario 6 dieną nacionalinės atrankos finalo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)