Sunku suprasti, ką Berneen sako

Berneen kalba nedaug, todėl gramatikos ir leksikos klaidų jos kalboje nėra daug, tik pasitaikantys netaisyklingai sukirčiuoti žodžiai, tačiau didžiausia problema – tartis.

„Dėl tarties sunku suprasti, ką ji sako ir kaip ji sako, - pasakojo Valstybinės kalbos inspekcijos vyresnioji inspektorė Eglė Bondzinskienė. - Žmogui, atvažiavusiam iš užsienio, tartis – sudėtingas dalykas, ne po metų ir ne dviejų galima pradėti kalbėti taisyklingai“.

Tiesa, Berneen susilaukė pagyrimo už tai, kad kiti laidų vedėjai, taip pat skaitantys išmoktą tekstą, sugeba privelti dar ir daugybę kitų klaidų.

N.Zvonkė - puiki mokinė

Pasak inspektorės, N. Zvonkė beveik nedaro klaidų. Aišku, kartais tartis nėra puiki, kaip ir kitų laidų vedėjų, ne žurnalistų, tačiau iš anksto parašytą tekstą ji išmoksta puikiai.

Patirties televizijoje turintis laidos kolega Rimas Valeikis taip pat ne tik taisyklingai kalba, bet ir tartis jo gera.

R.Vilkončius – pavyzdys visiems

E. Bondzinskienė nuramino, kad labai gerai ar labai blogai kalbančių laidų vedėjų nėra: „Daugelis per vieną laidą padaro ir didžiųjų, ir kirčiavimo kalbos klaidų“.

Pasak jos, geriausiai kalba tie, kurie turi daug patirties televizijoje. „Nors laida nauja, bet jeigu vedėjas turi patirties televizijoje, jis kalba visiškai gražiai bei gerai. Ir kirčiavimas neblogas, ir tartis gera. Ypač, jeigu toks žmogus yra dirbęs Lietuvos televizijoje“, - pasakojo vyresnioji inspektorė.

Paklausta, ar tik ne apie Rolandą Vilkončių kalbanti, pašnekovė atsakė teigiamai. Anksčiau vedęs įvairias tiesioginio eterio laidas, šiuo metu žinomas žmogus dirba LNK laidoje.

V.Grigaravičius pranoksta G.Jaunių

Tiesa, ši taisyklė galioja ne visiems. Pavyzdžiui, ne vienerius metus televizijos eteryje dirbantis Gediminas Jaunius laidoje „Kriminaliniai tyrimai“ padaro ne mažai kalbos klaidų. „Ne visiems ta patirtis padeda. Sunku pasakyti, kodėl. Galbūt trukdo nenoras ar atsainumas, gal tiesiog nežinojimas“, - svarstė E. Bondzinskienė.

Tuo tarpu jo kolega sulaukė kalbos inspektorės pagyrimų: „Neseniai ekrane pasirodęs Vytautas Grigaravičius padaro didžiųjų kalbos klaidų, tačiau jo tartis visai nebloga ir kirčiavimas neblogas“.

Naujas televizijos veidas, laidos „Juoda – Balta“ vedėjas Linas Kontrimas, kaip ir visi kiti, pridaro ir kirčiavimo, ir leksikos klaidų.

O štai LNK žaidimo „Vienas prieš visus“ vedėjui Arnoldui Lukošiui sunkiai sekasi kirčiuoti žodžius, tad daug jų privelia.

TV3 laidos „Skylė sienoje“ vedėjai Aistei Paškevičiūtei vertėtų atkreipti dėmesį į tarties klaidas. O jiems abiems su kolega Džiugu Siaurusaičiu reikėtų stengtis taisyklingiau kirčiuoti žodžius ir vengti ne tik mažesnių gramatikos klaidų, bet ir didžiųjų kalbos klaidų.

TV3 laidos „Iki pergalės. Virėjų kovos“ vedėjas debiutantas Vytautas Rumšas susilaukė mažiau kritikos nei televizijos senbuvis Vytautas Radzevičius, kurio balsą girdime už kadro.

Anot E. Bondzinskienės, ruošiant kalbą iš anksto, galima būtų pasistengti ir nedaryti tiek daug kirčiavimo ir didžiųjų kalbos klaidų.

Pasak inspektorės, visos klaidos yra neleistinos, tik vienos – baustinos, kitos – rekomendacinio pobūdžio.

E. Bondzinskienė pastebėjo, kad šį sezoną vyrauja dvi itin pastebimos laidų vedėjų klaidos: vietoj neseniai vartojama žodis nesenai, o vietoj gana – pakankamai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją