„Jam apsispręsti reikėjo per kelias sekundes – arba dabar, arba niekados... Tą akimirką jis sprendė ne paprastesnį klausimą nei Hamletas: būti ar nebūti. Tačiau kitos progos jam galėjo niekad nebepasitaikyti“, – apie susitikimą su ko gero vienu žymiausiu pasaulyje bėgliu lietuviu pasakoja laidos „Istorijos“ redaktorius Vitalius Zaikauskas.

Tas bėglys - dabar jau visiems laikams į Lietuvą sugrįžęs Simas Kudirka. 1970-jų rudenį, pačiame šaltojo karo įkarštyje, Simas Kudirka dirbo žvejybiniame laive. Palei JAV krantus jis nuo savo laivo peršoko į greta stovėjusį amerikiečių pakrančių apsaugos laivą ir apie 10 valandų tokiu būdu buvo JAV teritorijoje. Po tų dešimties įtampos ir svarstymų valandų amerikiečiai Simą Kudirką visgi grąžino rusams....

„Nors jau buvo seniai po Stalino mirties, rodos, politinio kalinio gyvenimas kaip ir nebeturėjo būti toks beprotiškai žiaurus tikrąja šio žodžio prasme – tačiau Simo Kudirkos pasakojimo klausyti baisu ir sunku. Slegiantis įspūdis, kai stotingas vyras net po tiek metų vis dar negali pasakoti ramiu balsu ir nebraukdamas ašarų“, – pasakoja Vitalius Zaikauskas.

Pasakojimas apie Simą Kudirką verčia susimąstyti ką mes gyvenime vadiname smulkmenomis ar atsitiktinumais. Šioje istorijoje buvo net du „atsitiktinumai“, kurie jo pakeitė visų įvykių eigą. Laidoje išgirsite, kodėl amerikiečiams visgi nepavyko nuslėpti nuo pasaulio visuomenės, jog jie taip išdavikiškai Simą Kudirką grąžino rusams ir nesuteikė politinio prieglobsčio ir, antra, kodėl jis, nuteistas 10 metų kalėjimo, iš jo buvo paleistas po ketverių, ir su savo dviem vaikais, žmona ir motina visai oficialiai išvyko gyventi į JAV.

Šio sekmadienio „Istorijose“ – toli gražu ne romantiška ir ilgesinga legenda apie jūreivio nuotykius, bet rūstus ir kupinas žiaurumų pasakojimas apie Simo Kudirkos gyvenimą. Šio žmogaus likimas padarė didžiulį įspūdį visam pasauliu - vyko demonstracijos, rašomos peticijos, jis daugybę kartų dalyvavo pagrindinių JAV televizijų laidose. 1978 metais sukurtas televizijos filmas, laimėjęs du „Emi“ apdovanojimus, plačiai rodytas kino festivaliuose.

„Istorijos“ su Daiva Tamošiūnaite – sekmadienį, 17. 50 val. per LNK

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)