Už įspūdingų kūrinių slepiasi ne ką mažiau patyrę jų kūrėjai, rašoma pranešime spaudai Vienas tokių – skulptorius Donatas Jankauskas, menininkų pasaulyje plačiau žinomas Duonio pseudonimu. Pasaulyje D. Jankausko pavardė garsiai nuskambėjo po Vienos meno mugės, kuomet jis pristatė savo skulptūrą „Tonis Soprano”. Beveik šešių metrų aukščio skulptūra neliko nepastebėta ir buvo aptarinėjama daugelio šalių meno mylėtojų ir kritikų. Menininkas ne vienerius metus kuria ne tik skulptūras ar menines instaliacijas, bet ir glaudžiai bendradarbiauja su teatrais. Būtent Donatas sukūrė įsimintiną šunį Oskaro Koršunovo spektaklyje „Išvarymas” ir žiurkę to paties režisieriaus spektaklyje „Hamletas”.

„Kurti kostiumus televizijos projektui yra įdomus iššūkis. Nors galim semtis įkvėpimo iš kitose šalyse jau pagamintų kaukių, bet norisi įnešti ir kažką savo, asmeniško, įpinti savo braižo, detalių. Tik tempas yra labai didžiulis, laiko, atrodo, visada trūksta, – pasakoja savo paties darbų parodai besiruošiantis Donatas. – Ne vienerius metus dirbau su režisieriais, kūriau kostiumus ar personažus spektakliams, tai žinau, kad kaukės turi būti patvarios ir tuo pačiu patogios, kad žmogus, kuris ją vilkės, gerai jaustųsi, atliktų viską, ką yra suplanavęs scenoje ir tuo pat atrodytų įspūdingai. Tai nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti, bet viskas įmanoma”.

Keletą kaukių kuriantis menininkas į pagalbą pasikvietė ir tėvo pėdomis žengiantį sūnų. Jie abu, dalindamiesi patirtimi ir kūrybinėmis idėjomis, gamina kostiumus pasirodymams.

„Pirmiausia formą lipdai iš molio, tada naudoji tam tikras technologijas, kad išgautum pačią kaukę, o galiausiai jau visi puošybos, grožio elementai. Kas gausis, pamatysite scenoje”, – šypsosi menininkas.

Kitas kaukių kūrimo komandos narys – Aurimas Akšys. Skulptoriaus specialybę turintis kūrėjas yra dirbęs su pasaulyje garsiais atlikėjais, tokiais kaip Dita Von Teese, Plan B, grupės „Stratovarius” vaizdo klipais, taip pasaulinę šlovę pelniusių serialų „Černobylis” ar „Karas ir taika” komandose. Aurimas buvo ir filmo „Šventasis” dailininkas. Kurti kaukių menininkas į pagalbą pasikvietė žmoną, dizainerę Agnę Biskytę. Būtent jų dirbtuvėse ir gimė įspūdingai atrodanti ir daugybės atgarsių jau dabar sulaukusi veidrodžiais puošta lapė ar ryškus, vienaakis monstras.

„Kai kurie dalykai, naudojami kuriant kaukes, yra mano technologinės paslaptys, todėl jų nerodysiu ir neatskleisiu, svarbiausia – galutinis rezultatas”, – paslaptingai šypsosi Aurimas Akšys.

Dideli, ryškūs ir specifiniai kostiumai jam ne naujiena, todėl, kad į Aurimą dažnai kreipiasi ne tik kino ar vaizdo klipų kūrėjai, bet ir reklamų užsakovai. Jų dirbtuvėse gimė ne vienas personažas. Šiuo metu Aurimas su Agne susikoncentravę ties kostiumų užbaigimu.

„Nekantraujam pamatyti, kaip personažai atrodys eteryje”, – sako Aurimas su žmona.

Dar vienas „Kaukės” projekto kostiumų kūrimo komandos narys – didžiulę patirtį televizijoje turintis ir ko gero daugiausiai Lietuvos žvaigždžių aprengęs dizaineris ir stilistas Ruslanas Rybakovas.

„Prigalvoju įvairiausių detalių, noriu, kad šie kostiumai pranoktų patys save, nes šiame projekte jie bus labai svarbūs ir daugiausiai matomi, todėl nežinau, ar užteks laiko viskam įgyvendinti”, – sako R. Rybakovas. – Jau daug metų dirbu prie įvairių projektų, bet toks mano karjeroje, kaip ir lietuviškose televizijose – pirmasis. Tai bus grandiozinis šou su įspūdingiausiais kostiumais”.

„Kaukių“ premjera, ryškūs personažai ir labai netikėti dalyviai – jau labai greitai naujame 25-metį švenčiančios LNK sezone.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)