Laisvės gynėjų dienos išvakarėse, sausio 12 d. 19.30 val. kviečiame žiūrėti dokumentinį filmą „Sausio mūšis“ – apie tai, kas vyko LRT pastate kruvinąją naktį ir ko nematė televizijos žiūrovai. Koridorių, kuriuos Sausio 13-osios naktį trypė iki ausų ginkluoti „Alfa“ būrio smogikai, TV studijos, iš kurios Sausio 13-osios simbolis Eglė Bučelytė kalbėjo tol, kol jos durų neišlaužė desantininkai, parklupdytų prie lifto tuometinės „Panoramos“ žurnalistų...

Taip pat didvyriškos istorijos, kurios herojus – paprastas LRT vairuotojas, sugebėjęs išsaugoti žiūrovams kilnojamąją TV stotį. Filme kalba tuometinis Lietuvos televizijos direktorius Algirdas Kaušpėdas, Lietuvos radijo diktorė Bernadeta Lukošiūtė, „Panoramos“ žurnalistės Eglė Bučelytė, Nijolė Steiblienė ir Vanda Preidytė, Audrius Siaurusevičius ir kiti žiniasklaidos didvyriai, išgyvenę karo sąlygomis.

Filmo autoriai – ilgamečiai LRT darbuotojai TV naujienų žurnalistė Virginija Motiejūnienė ir režisierius Juozas Sabolius. Filmas sukurtas 2011 m.

Kadrai iš filmo:


Sausio 13-ąją per Lietuvos televiziją kviečiame žiūrėti:

10.00
Iškilmingas Laisvės gynėjų dienos 21-ųjų metų sukakties minėjimas Seimo Kovo 11-osios salėje. „Laisvės premijos“ įteikimo ceremonija. Tiesioginė transliacija. Premija bus teikiama garsiam rusų disidentui Sergejui Kovaliovui, kuris tapo pirmuoju šios Seimo įsteigtos premijos laureatu. Minėjimą tiesiogiai transliuos ir Lietuvos radijas. Lietuvos televizijos antrasis kanalas sausio 13 d. 20.10 val. šia proga siūlo prisiminti interviu, kurį S. Kovaliovas davė Leonido Donskio laidai „Be pykčio“.

12.00
Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija sostinės Nepriklausomybės aikštėje. Tiesioginė transliacija. Dalyvaus LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Transliacija ir per Lietuvos radiją.

12.20
„Lietuva. Sausis“. Dokumentinis filmas. 1991 m. N-7. Rež. Regina Stadalnikaitė.

13.00
Už jūsų ir mūsų laisvę. Koncertas Nepriklausomybės aikštėje.

17.00
„Sausio 13-oji“. Dokumentinis filmas. 2001 m. N-7. Scen. aut. Vytautas V. Landsbergis. Rež. Ramunė Rakauskaitė, Donatas Ulvydas.

17.30
Laisvės gynėjų diena. Šv. Mišių transliacija iš Vilniaus arkikatedros bazilikos. Transliuos ir LRT programa „Klasika“.

19.00
„Laisvės varpas“. Dokumentinis filmas. 2000 m. N-7. Rež. Vidmantas Puplauskis.

19.30
„Laisvės trajektorijos“. 2011 m. N-7. Aut. Jonas Ohman, Juozas Sabolius. Tai naujas Lietuvos televizijos dokumentinis filmas apie pusę amžiaus – nuo 1940 iki 1990 m.– trukusią Lietuvos okupaciją. „Laisvės trajektorijas” kūrė lietuvių režisierius Juozas Sabolius kartu su švedu Jonu Ohmanu filmas. „Laisvės trajektorijos“ pasakoja apie praėjusio amžiaus antroje pusėje Lietuvos patirtas fizines ir dvasines netektis, apie tremtį, holokaustą, sovietizaciją ir laisvės vilties netekimą. Kita vertus, filmas kalba ne tik apie netektis, bet ir atskleidžia žmonių ryžtą apginti save ir savo įsitikinimus, apie ginkluotą ir neginkluotą pasipriešinimą iki Sąjūdžio ir laisvės susigrąžinimą – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą.

Filme daug nematytų kadrų, ypač iš sovietinių archyvų. Kalbinami Vytautas Landsbergis, Emanuelis Zingeris, Kęstutis Girnius, tragiškų įvykių dalyviai bei liudininkai. Lietuvos kova už laisvę atskleidžiama švedų dokumentalisto, žurnalisto, vertėjo Jono Ohmano lūpomis. J. Ohmanas jau daugelį metų gilinasi į XX amžiaus Lietuvos istorijos paslaptis ir siekia jas pristatyti plačiajai visuomenei.

Lietuvos televizijos antrasis kanalas sausio 12 d. kviečia žiūrėti:

18.00
Jonas Sakalauskas. „Noktis“. Kantata chorui, orkestrui ir solistams. Tiesioginė transliacija iš Lietuvos radijo ir televizijos centro (LRTC).

18.30
„Lietuvos kronikos“. Sausio 13-osios įvykiai. 1991 m.

19.00
„Lietuvos prisikėlimas“. Dokumentinis filmas. 2000 m. Rež. A. Žebriūnas, A. Jančoras.

20.00
Koncertas „In memoriam“ G. Rossini „Stabat Mater“ Vilniaus akademinėje Šv. Jonų bažnyčioje. Tiesioginė transliacija.

21.00
„Nerimo poezija“. Literatūros vakaras Sausio 13-osios aukų atminimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją