„Rodos, vieną dieną esi normalus žmogus, gyvenantis įprastą gyvenimą, bet staiga, kitą akimirką, atsikeli apkarstytas įvairiausiais vamzdeliais ir apstatytas mirguliuojančiais monitoriais. Be abejo, gyvenimo būdas po tokios ligos pasikeičia. Kinta mityba, kinta fizinė veikla, tenka atsisakyti žalingų įpročių, kurių, šiaip ar taip, reikia visada atsisakyti. Dabar vaistai yra neatsiejama mano kasdienybės dalis. Iš pradžių, buvo sunku suvokti tokią gūdžią tikrovę, bet kito pasirinkimo nėra“, - laidoje „Sveikas rytojus“ pasakojo žurnalistas G. Drukteinis.

Santaros klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro ambulatorinės kardiologijos skyriaus vedėjos docentės Jūratės Barysienės teigimu, tikslus ir atsakingas vaistų vartojimas po tokių ligų, kaip infarktas, yra būtinybė norint gyventi pilnavertį gyvenimą, rašoma laidos kūrėjų pranešime spaudai.

„Po kardiovaskulinio įvykio vaistai yra būtini. Pirmiausia, reikalingi cholesterolio kiekį koreguojantys vaistai, tuomet, trombocitų agregaciją mažinantys vaistai ir dar pora vaistų grupių, kuriuos būtina gerti po infarkto. Tai yra 4 tabletės, kurias mes galėtume sudėti į vieną ar dvi tabletes ir taip išspręsti vaistų kiekio problemą. Visas pasaulis jau ne vienerius metus kalba apie vaistų derinius. Turime pakankamai vaistų derinių, tokių kaip politabletės, kuriose yra vaistai tiek hipertenzijai gydyti, tiek cholesteroliui mažinti skirti statinai. Vaistų kompensavimo sistema tam yra labai palanki, tad naudokimės tuo“, - laidoje apie po infarkto būtinus vartoti vaistus pasakojo gydytoja kardiologė J. Barysienė.

Docentė nuogąstauja, kad ne visi pacientai drausmingai laikosi gydytojų rekomendacijų, o tai gali turėti labai skaudžių pasekmių.

„Dalis pacientų tikrai klauso visų mūsų patarimų, geria vaistus, bet yra dalis pacientų, kurie neįvertina, kokia yra tų, atrodo, paprastų, priemonių svarba. Vaistus reikia gerti ne tada, kai pakyla kraujospūdis, ne tada, kai yra aukštas cholisterolis, o nuolatos. Tai yra lėtinis procesas. Jeigu atsiranda skausmas krūtinėje, dusulys, greitas ir neritmiškas širdies plakimas, silpnumas, galvos svaigimas, nepamirškime, kad yra greitoji medicinos pagalba. Juk kardiovaskulinis įvykis keičia visos šeimos gyvenimą“, - ragino kardiologė J. Barysienė.

G. Drukteinis itin pareigingai laikosi visų gydytojų nurodymų, tačiau žinomas žurnalistas pripažįsta – po tokių ligų kyla ne tik daug klausimų apie fizinę sveikatą, bet ir apie emocinę.

„Nors ta klinikinė mirtis tau buvo lengva ir paprasta, prabudęs pamatai artimųjų žmonių veidus, kupinus sielvarto, širdgėlos, nerimo... Aš tikrai buvau pasirinkęs labai blogą elgsenos strategiją. Abejingai žiūrėjau į sveikatos tikrinimąsi. Visiškai ignoravau patarimus sekti savo cukraus kiekį, o apie cholesterolį, iš viso, žinojau tik tiek, kad jis panašus į sviestą“, - savo asmenine patirtimi dalinosi etiketo ekspertas G. Drukteinis.

Neatsitiktinai G. Drukteinis įkūrė labdaros fondą „Po infarkto“. Vyras siekia, kad kuo daugiau žmonių niekada nepatirtų infarkto ir, kad kuo daugiau žmonių, patyrusių ir išgyvenusių infarktą, jo niekada vėl nebepatirtų bei gyventų kokybišką, pilnavertį gyvenimą. Nuo to priklauso ir tų žmonių artimųjų gyvenimo kokybė.

„Labdaros fondas „Po infarkto“ yra orientuotas į infarktą išgyvenusius ir rizikos grupėje esančius žmones bei jų artimuosius. Pavyzdžiui, provincijose gyvenantys artimieji dažnai neturi galimybių tiesiog nuvykti iš taško A į tašką B, aplankyti, pabūti su savo mylimais, artimais žmonėmis ligoninėje. Norime jiems padėti. Žinoma, fondas užsiima ir edukacine bei prevencine veikla. Po infarkto žmonės susiduria su psichologiniais iššūkiais, jau pakilę iš palatos lovos ir išėję į platųjį pasaulį. Neaišku, kas juos turi spręsti. Kartais, psichologinių problemų sprendimas susideda iš paprasto buvimo tarp žmonių. Net ir nebūdamas gydytoju, pakalbi su kitu žmogumi, ir jam jau yra geriau. Po infarkto suvokiau dar vieną dalyką - kaip brangiai kainuoja sistemai, pastatyti ant kojų, tokį žmogų, kaip aš“, - apie labdaros fondo „Po infarkto“ veiklą laidoje „Sveikas rytojus“ pasakojo infarktą išgyvenęs žurnalistas G. Drukteinis.

Fondas „Po infarkto“ finansuoja po infarkto išgyvenusių žmonių savitarpio pagalbos grupės „Po infarkto“ renginius, informacijos sklaidą bei paramą, todėl bet koks indėlis yra labai svarbus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)