Serialo „Nekviesta meilė“ kalbą kalbos inspektoriai tikrino nebe pirmą kartą. Tačiau pastebimų teigiamų pokyčių personažų kalboje – vis dar nėra.

Anot R. Kanišauskaitės, susidaro įspūdis, kad serialo kūrėjai neskiria reikiamo dėmesio kalbai. „Didelis serialo populiarumas neskatina kūrėjų ką nors juose keisti. O tai, kad filmai turi tiek daug žiūrovų, rodo, jog jų veikėjų kalba žiūrovus tenkina. Mes šio serialo kūrėjams turime nemažai pastabų“, – Lietuvos radijui sakė R. Kanišauskaitė.

Ji sutinka, kad meniniuose filmuose neįmanoma išvengti žargono: jis naudojamas kaip personažų charakterizavimo priemonė, rodo personažo priklausymą kuriai nors socialinei grupei.

Tačiau R. Kanišauskaitė pastebi, kad labai dažnai žargonu serialuose piktnaudžiaujama. „Žargoną pastebime ne tik „Nekviestoje meilėje“, bet ir kitame lietuviškame seriale „Moterys meluoja geriau“. Dažnai filmo kūrėjai žargonu bando pateisinti elementarias kalbos klaidas.

Bet iš tiesų niekaip negalima pateisinti žodžių reikšmės klaidų, netaisyklingos bendraties, linksnių, prielinksnių vartojimo“, – atkreipia dėmesį R. Kanišauskaitė.

Ji pateikė kelis netaisyklingos kalbos lietuviškuose serialuose pavyzdžius: kaip čia išsireiškėt (turi būti keičiama į kaip čia pasakėt); prašau praeiti į kambarį (reikia keisti prašau užeiti į kambarį); jeigu parodyt Mėtą psichiatrams (taisytina į jeigu parodytume Mėtą psichiatrams); bus geresnėje nuotaikoje (= bus geresnės nuotaikos); reikalų visokių pas jį yra (= jis turi visokių reikalų).

Pasak R. Kanišauskaitės, tokios kalbos klaidos nesuteikia nei įtaigumo, nei daugiau spalvų kuriamam personažui.

„Lyginant lietuviškų ir užsienio serialų kalbą, lyginimas būtų lietuviškų serialų nenaudai. Užsienietiškus serialus žiūrovai išvysta ne tik išverstus į lietuvių kalbą, bet ir suredaguotus, filmus įgarsinantys aktoriai dažnai gauna jau sukirčiuotą tekstą, o lietuviški serialai nepatenka į redaktorių rankas“, – sakė R. Kanišauskaitė.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, darančiuosius tokių klaidų Valstybinė kalbos inspekcija gali būti nubausti 300–600 Lt bauda.