Žinomas vyras, kalbėdamas apie dažnai socialinėje atskirtyje atsiduriančių aklųjų ir silpnaregių integraciją į visuomenę, turėjo griežtą nuomonę.

„Bet koks dialogas tarp abiejų stovyklų – tų, kurie gali gyvenime matyti ir tų, iš kurių atimta regos dovana – yra labai teisingas žingsnis. Tik kas dieną bendraudami mes galime suprasti kito – kitokio – žmogaus realybę ir sugriauti susidariusias stigmas. Tik tada, kai žmonės nustos vadovautis stereotipais, ką gali ir ko negali daryti žmogus su negalia, kur jis gali filmuotis, kur jis gali dainuoti, ką jis gali veikti gyvenime, sumažės socialinė atskirtis mūsų visuomenėje“, – aiškino J. Didžiulis.

Pasak Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Vilniaus filialo pirmininko Algimanto Arbočiaus, tokių projektų kaip LNK realybės šou-eksperimentas „Tamsoje“ ateityje galėtų būti ir daugiau. „Ir anksčiau televizijose buvo mažų bandymų integruoti neregius, tarkime, į muzikines laidas. Tačiau tai buvo daroma dirbtinai siekiant iššaukti gailestį. Projektas „Tamsoje“ – fantastiška laida, nes joje negalia neafišuojama. Nesu praleidęs nė vienos serijos“.

Jau trečią savaitę Šventojoje įkurtuose apartamentuose visiškai aklinoje tamsoje gyvena projekto dalyviai, nuolat stebimi naktinio matymo filmavimo kamerų. Pusė dalyvių – realiame gyvenime matantys, kita pusė – neregiai ir silpnaregiai. Pasak muzikanto J. Didžiulio, realybės šou-eksperimentas perteikia itin svarbią žinutę žaidimo forma.

„Toks tamsos eksperimentas leidžia žiūrovams bent dalele suprasti, kaip jaučiasi aklas žmogus kasdien. Vis dar atrodo, kad lietuviams sunku prieiti prie aklo žmogaus, nedrąsu pasiūlyti savo pagalbą, apskritai mano, kad bet kokia negalia yra tema, kuria negalima kalbėti. O juk turėtų būti atvirkščiai! Dalinkimės istorijomis, užmegzkime dialogą, suraskime draugą tamsoje, pamatysime, kad aklumas – tik buitinis apribojimas“, – įsitikinęs J. Didžiulis

Garsiam muzikantui pritaria ir Aklųjų ir silpnaregių sąjungos Vilniaus filialo pirmininkas. A. Arbočius, kuris džiaugiasi ir projekto dalyviais neregiais. „Jie skirtingi, jie asmenybės – kiekvienas su savo istorija ir charakteriu. Girdėjau atsiliepimų, kad nereikėtų neregiams dalyvauti tokio pobūdžio šou. Nesutinku, gyvename laisvoje šalyje ir reikia gerbti tuos žmones, jeigu jie apsisprendė šiam gyvenimo nuotykiui. Jeigu neleistume neįgaliems žmonėms elgtis kaip jie nori, juos diskriminuotume. Juk nenorime grįžti į tarybinius laikus, kai neregiams buvo skirta Vilniaus Skroblų gatvė, ir tik ten galėdavome jaustis gerai. Užteks teliūškuoti savame bliūde. Projektas „Tamsoje“ parodo, kad neįgalieji gali sėkmingai integruotis į visuomenę“.

LNK – pirmoji televizija Lietuvoje, pradėjusi kasdieną rengti laidas su audiodeskripcija – garsiniu vaizdavimu. Kiekvieną neregiams ir silpnaregiams pritaikytą „Tamsoje“ seriją galima rasti internete, naujas.lnk.lt puslapyje. Taip pat čia talpinamos ir klausos negalią turintiems žmonėms skirtos laidos su titrais. Neįgaliesiems adaptuotos laidos peržiūrimos po kelis tūkstančius kartų.

O tiems, kas nori sužinoti, kas šiuo metu vyksta tamsos namuose nelaukdami kasdienių projekto dienoraščių, rodomų per LNK televiziją pirmadieniais-ketvirtadieniais 20 val., ar savaitės finalų, kurie tiesiogiai transliuojami sekmadieniais 19.30, siūlome žiūrėti kiaurą parą vykstančią transliaciją internetu, kurią galite matyti lnk.lt, projekto „Tamsoje“ polapyje, o taip pat čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)