Po ilgų kovų jau šį šeštadienį paaiškės, kas iš finalininkų su daina „Attention“ atstovaus Lietuvai Kopenhagoje. Dėl geriausiojo vardo finale susirungs trys dalyviai: Vilija Matačiūnaitė, Vaidas Baumila ir Mia.

V. Matačiūnaitė šypsosi, jog bet kuriuo atveju vyks į Kopenhagą, jeigu ne kaip laimėtoja, tai kaip laimėjusios dainos autorė – palaikyti Lietuvos atstovo. Tačiau pripažįsta bijanti, jog nelaimės atrankos ir jos kūrinį atliks kitas dainininkas.

„Čia kaip savo vaiką atiduoti kažkam išvežti globoti į užsienį. Aš to nenoriu, nemeluosiu, tikrai nenoriu“, – atvirauja V. Matačiūnaitė. Ji mano, jog dainuoti savo ir kito autoriaus kūrinį – du absoliučiai skirtingi dalykai.

„Tai – mano daina, mano įsitikinimai, mano požiūris. Ir aš nežinau, ar kas kitas sugebės taip perteikti ir ar žmonės sugebės tą priimti ir išgirsti. Galbūt pats vokalinis atlikimas techniškai bus geresnis, bus pasiruošta, bet man svarbu, kad ir daina nuskambėtų, nes man atrodo, kad ji yra šauni“, – kalba dainininkė.

Atlikėjos teigimu, ši daina yra manifestas ir šūkis vyrams, kad yra moterų, kurios žino savo vertę ir yra vertos pagarbos. „Mes šiek tiek atitolom nuo tų vertybių, tiesiog skatinu jas prisiminti ir pažvelgti į moterį šiek tiek pagarbiau“, – dainos prasmę atskleidžia V. Matačiūnaitė.

Dainos kūrėja teigia, kad siūlydama kūrinį iš karto bandė ją įsivaizduoti didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje ir bendrame konkurso kontekste. Jos manymu, ši daina tikrai išsiskirtų. „Norėčiau, kad tai būtų didelis šou – Lietuva atvažiuotų ir patrepsėtų“, – kaip visada šypsosi atlikėja.

Dainą „Attention“ konkurso finale teks atlikti ir dainininkui V. Baumilai. „Ši daina tokia vilijiška, ji tikrai yra Vilijai ir, kad ir kas kitas ją atliktų, jaučiasi, kad ne taip“, – sako jis. Dainininkas prisipažino, jog šią dainą bet kokiu atveju turėtų atlikti merginos. Tačiau „Eurovizijos“ pokyčiais atlikėjas džiaugiasi.

„Labai džiaugiuosi, kad keičiasi taisyklės, kad prodiuseriai eksperimentuoja su pačiu konkursu ir suteikia galimybę pasireikšti atlikėjams įvairiais aspektais bei atrasti tą savo dainą ir savo skambesį, kuris tiktų „Eurovizijai“, – mano V. Baumila.

Komisijos narys, muzikologas Darius Užkuraitis jau atrankų metu neslėpė savo simpatijų kūriniui „Attention“. „Pirmas įspūdis yra svarbus ir man jis, kaip popmuzikos kūrinys, iš tikrųjų padarė įspūdį, tai pakankamai moderni daina, tai šių dienų popsas“, – pažymi muzikologas.

Dainos modernumu ir išskirtinumu džiaugiasi ir muzikos prodiuseris Lauras Lučiūnas. „Jei tik dainą norima pritempti prie kažkokių „Eurovizijos“ standartų, tai ji nieko verta, aš manau, kad reikia eiti drąsesniu keliu ir nebijoti eksperimentuoti. Panašių atliktų dainų „Eurovizijos“ konkurse aš neatsimenu“, – kalba L. Lučiūnas.

Kompozitorius Deividas Zvonkus, kalbėdamas apie kūrinį, išlieka diplomatiškas ir įvardina tiek pliusus, tiek minusus. „Pagrindinė „Eurovizijos“ publika yra popmuzikos gerbėjai, jiems ši daina gali pasirodyti piktoka, tai gali būti minusas. Tačiau pliusas būtų, kad tokių dainų, ko gero, nebus labai daug, todėl ji kažkiek išsiskirtų ir galėtų taikyti į komisijos balus, nes didžiojoje „Eurovizijoje“ taip pat balsuos ir komisija“, – analizuoja D. Zvonkus.

Tuo metu komisijos narys, žurnalistas Ramūnas Zilnys mato ir kitų neigiamų kūrinio aspektų. Jo manymu, daina „Attention“ yra kiek per sudėtinga, kad žiūrovas įsimintų ją per tris minutes. „Mes jį jau girdėjome daug kartų, esame prie kūrinio įpratę, todėl galvojame, kad tai yra geras pasirinkimas. Tačiau mano nuomonė ir šiandien nepasikeitė, klausydamasis aš galvoju, kad tai gali būti truputėlį per sudėtinga“, – svarsto R. Zilnys.

Visose konkurso laidose dalyvavęs komisijos narys Edmundas Seilius optimizmu dėl išrinktos dainos taip pat nespinduliuoja. „Man tai daugiau klubinės kultūros kūrinys. Manau, muzikine prasme buvo turtingesnių kūrinių“, – mano jis. E. Seilius neslėpė, jog sirgo už kitą dainą, o laimėjęs kūrinys atsidūrė jo trejetuko pabaigoje. Operos solistas teigė mėgstantis melodingesnius, įvairesnius kūrinius, tačiau „Attention“ visiškai taip pat nenuvertino. „Tai nėra pilkas kūrinys, jis turi savo skambesį ir polėkį. Gal kažkuo ir išsiskirskime“, – teigiamų žodžių rado operos solistas.

Muzikos prodiuseris M. Tyla prisipažįsta sutikęs su komisijos nuomone ir labiausiai palaikęs kūrinį „Take a look at me now“. Tačiau žiūrovų pasirinkimo jis taip pat nepeikia. „Ši daina man piktoka, tačiau sutinku, kad ji tikrai išsiskiria. Tikiuosi, kad mes galėsime su ja puikiai pasirodyti. Prie šios dainos dabar rankas galės pridėti garsūs muzikos aranžuotojai“, – pasakoja M. Tyla.

Muzikos prodiuserio teigimu, „Eurovizija“ yra nenuspėjama: vieną kartą laimi visiškai neišsiskirianti daina, kitą kartą yra aiškus lyderis. Bet kokiu atveju, sako jis, reikia įdėti daug darbo ne tik atlikėjui, bet ir komandai. Prie „Eurovizijos“ atrankos prisidedantis prodiuseris pažadėjo, jog šiemet dės visas pastangas, kad atlikėjas pasirodytų kuo geriau.

M. Tyla sako, kad visi atlikėjai yra skirtingi, visi turi pliusų ir minusų, idealaus atlikėjo nėra. „Vilija turi savo specifinį braižą, jis gal kiek kietesnis. Mia priimtinesnė masėms tiek išvaizda, tiek atlikimu“, – vardija prodiuseris. V. Baumila, jo nuomone, viešojoje erdvėje yra nustumtas į šoną. „Tačiau aš dažnai vadovaujuosi posakiu: kur du pešasi, trečias laimi“, – intrigą kursto M. Tyla.