„Bandydami suskaičiuoti, kelinti šiemet bus „Auksiniai svogūnai“ – pasimetėme. Tačiau, kaip ir kasmet, šiemetiniai bus jubiliejiniai. Pirmą kartą istorijoje ceremonija vyks Kėdainiuose! Būtų galima sukurti begalę sąmokslo teorijų, kodėl būtent šiame mieste, tačiau priežastis labai paprasta: geriausias Svogūno draugas yra Agurkas“, − anksčiau yra sakęs šventės autorius Arūnas Valinskas.

Arūnas Valinskas ir Algis Ramanauskas-Greitai

2014-ųjų „Auksinių svogūnų“ nominacijos:

1. Metų mistika – Vytautas Šustauskas. Dėl šios nominacijos taip pat varžėsi Agnė Zuokienė („už tai, kad tokio liberalo vyro žmona nuėjo į kairę – pas socialdemokratus“) bei Algirdas Butkevičius („Už tai, kad savo pavyzdžiu įrodė, kas anksčiau atrodė visiškai neįmanoma. Pasirodo, jog įmanoma net tris kartus per dieną pakeisti savo nuomonę, netgi jei jos ir neturi“). Apdovanojimo į sceną atsiimti lipo pats V. Šustauskas.

2. Metų muzikos atradimas – Metų šokėja Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė apdovanota „už geriausią visų laikų šokį Seimo kordebalete pagal Viktoro dūdelę“. Šioje kategorijoje į visas tris pirmąsias vietas pretendavo viena ir ta pati atlikėja − Loreta Graužinienė. Ji taip pat galėjo tapti ir metų vokaliste „už naujo muzikinio stiliaus – Konstitu-ti-tu-ticinio repo – sukūrimą.“ 

Apdovanojimo į sceną atsiimti lipo Kultūros ministras Šarūnas Birutis. „Kaip jūs žinote, valstybė prasideda nuo kultūros. Ačiū komisijai, niekas nesitikėjo, kad tokioje įnirtingoje kovoje teks laimėti, bet ačiū visiems“, – juokavo ministras. Tai bus pirmasis Seimo vadovės apdovanojimas.

3. Metų dizaineris – Petras Gražulis apdovanotas už tai, kad pirmasis sugalvojo džinsus, kuriuose užtrauktukas reikalingas net tik prispyrus reikalui, bet ir politinėms pažiūroms demonstruoti. Jais taip pat pretendavo tapti Aleksandras Pogrebnojus („Už tai, kad parodė, jog tikrasis dizaineris pasaulį pradeda gražinti nuo žmonos veido“) ir Waldemaras Tomaszewskis („už kuriamą naują Lietuvos vėliavos dizainą – lieka tik raudona spalva, o žalią ir geltoną keičia balta“).
"Auksiniai svogūnai"

„Aš taip pat įsteigiau prizą“, – teikdamas A. Valinskui marškinėlius su legendine fraze „Už Lietuvą, vyrai“ tarė P. Gražulis. – Kadangi vyksta rinkimai į EP, tai žinokite, kad mano džinsai ten bus populiaresni. Bet ten daug brangiau pardavinėsiu. Jau užpatentavau. Dabar jau su patentu pardavinėsime“, – juokavo Seimo narys. Tai jau ne pirmas svogūnas skandalingais pareiškimais ir aršia kova prieš homoseksualus garsėjančio politiko kolekcijoje.

4. Metų vaiduoklis – Naglis Puteikis, „kuris šiek tiek pasivaideno Klaipėdoje, šiek tiek tarp konservatorių, o dabar nutarė, kad geriau žmones gąsdinti individualiai.“ Jis nušluostė nosis Žilvinui Grigaičiui („ilgą laiką vaidenęsis elito vakarėliuose Lietuvoje, buvo išsiųstas į Australiją aborigenams įrodyti, kad yra ir liūdnesnių dalykų už miškų gaisrus“ ir Juliui Pankai („pasirodo kartą per metus, Kovo 11-tą, pasivaidena kelias valandas Gedimino prospekte ir vėl tyliai dingsta visiems metams“.)

„Norėčiau būti ne vaiduokliu, o fokusininku. Tą fokusą norėčiau pademonstruoti antrame ture“, – lakoniškas buvo Prezidento rinkimuose dalyvausiantis N. Puteikis.

5. Metų apsėdimas – Petras Gražulis, kuris nugalėjo ir Egidijų Vareikį ir Dailį Alfonsą Barakauską. „Už Lietuvą, vyrai“, – lyg „Oskaro“ statulėlę gavęs džiaugėsi parlamento atstovas.

6. Metų poltergeistas – Viktoras Uspaskichas, kuris apdovanotas už gebėjimus stumdyti Seimo pirmininkų kėdes. Antrasis pretendentas buvo Artūras Paulauskas. „Ir dienomis, ir naktimis stumdo save patį, kad tik kas paimtų. Priglauskite dūšią be vietos“, – prašė ceremonijos rengėjai. Trečiasis – Algimantas Salamakinas, kuris buvo nominuotas už tai, kad būdamas „tik tekintoju sugeba iš Lietuvos kūno Ševrono dvasią išvaryti“.

V. Uspaskichas pasidžiaugė, kad šventė vyksta jo mylimiausių kėdainiečių akivaizdoje.

7. Metų laumė – Birutė Vėsaitė. Laumių laumės titulas jai suteiktas už tai, kad ji net iš kostiumėlio išsinėrė beviliodama į pirtį Petrą Gražulį. Ji nurungė ir Kristiną Brazauskienę, ir Aušrinę Mariją Povilionienę.

„Kaip muilas yra kūnui, taip juokas yra sielos švarai“, – sakė B. Vėsaitė, nepabijojusi pasijuokti pati iš savęs ir užlipusi į sceną atsiimti simbolinės statulėlės.

8. Metų gyvūnas – minotauras Artūras Zuokas: „pusiau meras, pusiau jautis, pastatė tokį skolų labirintą Vilniuje, kad pats iš jo kelią mato tik per Daukanto aikštę“. Dėl šio apdovanojimo jam teko susikauti su trigalviu cerberiu Broniumi Bradausku ir feniksu Rolandu Paksu.

9. Metų patarlė – „Kiek patarėją beatleidinėsi, jis vis tiek į prezidentūrą žiūri“. Jos herojus, Seimo narys Linas Balsys laimėjo prieš verslininką Vilių Kaikarį ir Ireną Degutienę.

10. Už viso gyvenimo nuopelnus „Auksiniams Svogūnams“ įvertintas buvo Viktoras Uspaskichas. Daugiausia kartų „Auksinių svogūnų“ scenoje dainavęs, šokęs, deklamavęs politikas neliko nepastebėtas.

Renginyje dalyvavo ir iš savęs pasijuokti neišsigando Petras Gražulis, Viktoras Uspaskichas, Eligijus Masiulis, Dangutė Mikutienė, Kristina Brazauskienė, Artūras Paulauskas, Dalia Teišerskytė, Šarūnas Birutis ir kiti valdžios atstovai.

Ceremonijos akimirkos – DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (277)