Viena žinomiausių Lietuvos sportinių šokių porų Gintarė ir Tomas Slausgalviai teigia, jog labai svarbu, kad šokdamas žmogus pasinertų į jausmus ir išgyventų malonias akimirkas. Anot poros, jog tik gaminantis laimės molekules gali būti sveikas.

Šį sekmadienį TV8 televizijos laidoje „Sveikatos medis“ šokėjai sutiko atvirai papasakoti apie šokio suteikiamą džiaugsmą ir deja, bet profesionaliame sporte patiriamas neišvengiamas traumas, rašoma spaudos pranešime.

„Mes, kaip turintys patirtį ir mokinantys kitus, suvokiam, kad pirmiausiai žmogus turi turėti stiprią vidinių raumenų struktūrą, kuri laiko sąnarius ir kaulus teisingose pozicijose, leidžia visam kūnui normaliai funkcionuoti. Mūsų laimei, jog galvodami apie šokių specifiką, treniruojam visą kūną: šokant juda ir klubai, ir rankos, ir pečiai, ir nugara, ir kojos“, - laidoje pasakojo Tomas.

Visgi, ten kur siekiamos sportinės aukštumos, dažnai neišvengiamos yra ir traumos. Tomas atviravo, jog jam teko patirti itin nemalonią traumą, dažnai pasitaikančią būtent šokėjų gyvenime.

„Mano atveju tai buvo stresinis lūžis arba ta trauma, kuri patiriama ne dėl to, kad būčiau griuvęs ar kritęs, o dėl to, kad per laiką, toje kūno vietoje susiformavo per didelis krūvis ir organizmas nebeatlaikė. Man lūžo padikaulyje esantis mažas kauliukas sezamoidas“, - atviravo Tomas.

Traumos neaplenkė ir Tomo šokių partnerės, žmonos Gintarės. Moteris pasakojo, jog per skaudžią gyvenimo pamoką išmoko auksinę taisyklę, kurią dabar skiepija ir savo mokiniams.

„Treniruotė, o ypač aukšto meistriškumo sportininkų, negali prasidėti be geros mankštos. Pati esu turėjusi skaudžią patirtį, kuomet patyriau raumens traumą dėl to, jog nebuvau gerai apšilusi ir mane tempė daryti špagatą, gerokai per stipriai, gerokai per greitai“, - pasakojo Gintarė.

Nuolatinis didelis fizinis krūvis ir patiriamos traumos kenkia raumenims ir kaulams bei juolab juos jungiančioms jungtims – sąnariams. Sąnarys, atsakantis už kaulų paslankumą ir judesių amplitudė, kraujotakos neturi ir minta aplink jį esančiu skysčiu, kurio gamyba priklauso tik nuo paties žmogaus gyvenimo būdo, kuriam įtakos turi ir mitybos įpročiai. Atsižvelgiant į tai, kad visuomenėje tik maža dalis žmonių laikosi subalansuotos mitybos gairių, mokslininkai tiesia pagalbos ranką, kurdami specialiai sąnariams skirtus maisto papildus, kurių sudėtyje yra I ir II tipo kolageno bei vitamino C.

„Ką mes dedam į save, tai lemia mūsų gerą savijautą, o jau tuomet, kai gerai jaučiamės, galime ir sportuoti. Mes stengiamės rinktis aukštesnės kokybės maisto produktus ir papildom savo organizmą mikroelementais, papildais sąnariams“, - pasakojo Gintarė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)