Pirmojoje aklųjų perklausų laidoje laukiamas ir „Kelyje į žvaigždes“ išgarsėjusios Donatos Virbilaitės sugrįžimas jau su savo auklėtinėmis, rašoma pranešime spaudai.

Niekada negalvojo tapti mokytoja

Donata Virbilaitė prisipažįsta, kad apie galimybę tapti pedagoge anksčiau niekada negalvojo. „Mano mama – pradinių klasių mokytoja, todėl žinau, kokia tai sunki profesija. Kaip bebūtų, mama savo darbą labai mylėjo ir vis užsimindavo, kad ir man būtų verta rinktis tą patį kelią. Na, o aš nebūčiau aš, jeigu nebūčiau maištavusi prieš viską, kas man primetama“, – juokiasi charizmatiškoji atlikėja.

Vis dėlto, ji prisipažįsta, kad bėgant metams ir kaupiantis patirčiai suprato, kad ja būtina pasidalinti.

„Buvau gavusi pasiūlymų dirbti muzikos mokytoja mokyklose, bet mane labiausiai domino kūrybinė pedagoginio darbo pusė, tai yra galimybė padėti atsiskleisti asmenybėms – man norisi atrasti išskirtinius talentus ir padėti jiems sužydėti, vietoje to, kad ugdyčiau savo ar sistemos klonus.“ Šis kirbantis noras netruko įgauti formą ir šiandien Donata – vokalo mokytoja.

„Negaliu atsidžiaugti galimybėmis, kurias dabar galime išnaudoti. Juk kai pati mokiausi dainuoti, mes net neturėjome mikrofonų, aparatūros, įrašų galimybės. Rasti solo vokalo mokytojus buvo be galo sunku – tą darydavo dažniausiai tik operos solistai“, – prisimena atlikėja, kuri taip norėjo dainuoti, kad į muzikos mokyklą užsirašė pati, būdama vos septynerių metų.

„Pamenu, kad užsirašiau neklausus mamos, o jai po visko tik įteikiau čekį, sakiau – mama, noriu dainuoti, mokėk! – juokiasi Donata. – O tada prasidėjo vienuolika metų muzikos mokykloje, tada muzikos akademijoje – dirbau ir ariau labai, labai daug“.

Jauni atlikėjai pamiršta svarbius šou elementus

Paklausta, ar geresnės techninės galimybės mokantis vokalo paslapčių atneša ir geresnius rezultatus, Donata sako, kad atsakymas yra dviprasmis: ir taip, ir ne.

„Pastebiu, kad šiandien eidami į TV konkursus jaunuoliai linkę greitai „užmigti ant laurų“. Gal dėl projektų gausos jie nebejaučia tokios konkurencijos ir labiau atsipalaiduoja, gal yra ir kitų klaidingų įsitikinimų, tačiau dažnai pastebiu savotišką atsainumą. Tai ne tik girdisi, bet ir matosi: pavyzdžiui, pamirštama, kad buvimas scenoje yra visapusis šou, todėl joje vis dažniau karaliauja balti sportbačiai ir nutrinti pilki megztiniai. Tai nėra tinkamas požiūris, jeigu nori tapti žvaigžde, jeigu nori išlikti scenoje“, – pastebi Donata ir papildo, kad būtent todėl ji labai vertina visus „Lietuvos balso“ projektus. „Jie apgalvoja kiekvieną smulkmeną, todėl išlaiko labai aukštą kartelę kuriant šou, kuriant šventę publikai“.

Naujas pirmas kartas

Projekte „Lietuvos balsas. Kartos“ Donata planuoja pasirodyti su savo mokinėmis Lukne ir Juste. Tiesa, iki pat galo išliks intriga, ar Donatai pavyks palaikyti savo auklėtines – dėl nenumatytų priežasčių, iki beveik paskutinės akimirkos jos nežinos, ar mokytoja galės kratu su jomis lipti ant scenos.

„Sužinoję apie atrankas, apie naują projekto formatą mano mokiniai ir jų tėvai be galo norėjo dalyvauti, bet nesugalvojo, kas gi galėtų tapti tos kitos „kartos“ atstovu ir dainuoti scenoje kartu su mergaitėmis. Pagalvojome, kodėl to padaryti negalėčiau aš – juk esame jau skirtingos kartos“, – šypsosi atlikėja.

Donatos teigimu – abi jos auklėtinės be galo unikalios. „Luknė užaugo Didžiojoje Britanijoje, todėl ji ypatinga ne tik savo balsu, bet ir vidine laisve, ji turi kažką, ko neturime mes. Iš kitos pusės – ji labai geras, kuklus, sąžiningas žmogus, aš nenustoju stebėtis, kaip tokiam iššūkių pilname šiuolaikinio paauglio pasaulyje ji gali išlikti tokia nesugadinta. Na, o Justė – ne tik gera dainininkė, bet ir perspektyvi jauna muzikos kūrėja – noriu padėti jos talentui atsiskleisti kuo labiau“, – pasakoja Donata.

Ir nors scena Donatai puikiai pažįstama, ji neslepia, kad merginos užkrečia jauduliu iš naujo. „Labai keistas jausmas – iš vienos pusės žinau kiekvieną niuansą, pažįstu visus veidus, netgi operatorių. Iš kitos pusės, merginų emocijos persiduoda ir man, suprantu, ką jos išgyvena“.

Paklausus, kokius patarimus jau ne kaip vokalistė, o tiesiog žinomas žmogus Donata perduoda savo mokiniams, ji pabrėžia, kad tai – pamokos, kaip pamilti save.

„Mokau pasitikėjimo savimi, meilės sau. Nes jeigu nepamilsi savo balso, nepamilsi savęs – liksi tik pilkas peliukas, neišliksi. Svarbiausia – drąsiai eiti savo svajonės link, nebijoti ieškoti, eksperimentuoti, klysti“, – sako atlikėja, kuri pati beveik dešimt metų kaupė savo muzikinę patirtį ne tik Lietuvoje, bet ir Londone ar net Turkijoje. „Nesigailiu nieko – visi ieškojimai, eksperimentai, sprendimai kažkur atvedė, kažko išmokė“.

Šeimas, kolegas, draugus, mokytojus ir mokinius sujungsiantis projektas „Lietuvos balsas. Kartos“ LNK ekranuose startuoja jau šį sekmadienį 19.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją