Po iškilmingo Seimo posėdžio – trys dokumentiniai filmai. 11.30 val. prasidės 1990 m. sukurtas režisieriaus Vidmanto Puplauskio „Pastabos žemėlapių pakraščiuose“, pasakojantis apie istorines ir šiandienines Lietuvos sienas, Klaipėdos ir Vilniaus praradimą bei šių kraštų likimą.

1993 m. režisieriaus Petro Abukevičiaus filmas „Gėlė ant kelio“ (12 val.) atskleidžia dviejų šimtmečių kataklizmus, ištikusius Lietuvą 1795, 1831, 1863, 1918 ir 1941 metais.

2007-aisiais sukurtas Agnės Marcinkevičiūtės dokumentinis filmas „Nesulaužyti priesaikos“ (12.55 val.) pasakoja apie dar vieną Lietuvos partizaną – Tauro apygardos Žalgirio rinktinės kovotoją Juozą Armonaitį.

Pokario metais aktyviai su ginklu rankose kovojęs prieš sovietų okupaciją, o sužeistas ir pakliuvęs į nelaisvę, jis ištvėrė žiaurius kankinimus, nesyk žvelgė mirčiai į akis. Filmo autoriai gilinasi ne tik į to meto įvykius, bet ir į nepalaužiamo žmogaus psichologiją, bandydami atskleisti šio partizano stiprybės fenomeną.

19.45 val. – speciali Kovo 11 skirta „Savaitės atgarsių“ laida, kurią veda Virginijus Savukynas. Kokios buvo tarptautinės politikos peripetijos bei užkulisiai 1990-ųjų kovo 11-osios išvakarėse? Ką pasaulio galingieji kalbėjo apie Lietuvą už uždarų durų?

Prancūzijos prezidentas Francois Mitterrandas, Lietuvai paskelbus nepriklausomybę, privačiai yra išsitaręs:„Lietuviai viską sužlugdys. Jie beveik niekada nebuvo laisvi. Kai buvo, tai režimas – diktatūra. Pasigailėjimo verti žmonės. Suprasčiau, jei Gorbačiovas turėtų griebtis jėgos“.

Signataras, buvęs premjeras Gediminas Vagnorius „Savaitės atgarsiuose“ prisimins, kaip telegramomis įrodinėjo Sovietų Sąjungos vadovybei, jog leisti atsiskirti Baltijos šalims jai būtų naudinga. Taip pat papasakos, kaip JAV pasiuntinys perspėjo apie galimą armijos panaudojimą prieš pat sausio 13-ąją.

Buvęs Aukščiausio Tarybos pirmininko pavaduotojas Česlovas Stankevičius atskleis Prancūzijos ir Vokietijos vadovų Francois Mitterrando bei Helmuto Kohlio laiško Vytautui Landsbergiui, kuriame kviečiama derėtis su Sovietų sąjunga, atsiradimo aplinkybes. Pasak Č. Stankevičiaus, 1989 metais Michailo Gorbačiovo ir George‘o Busho susitikime buvo susitarta dėl to, jog Sovietų Sąjunga Lietuvoje nenaudos smurto, o G. Bushas laikysis santūriai Lietuvos nepriklausomybės atžvilgiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją