Vienas iš 100 įtakingiausių pasaulio žmonių daktaras Mehmetas Ozas amerikiečiams jau seniai tapo sveiko gyvenimo guru. Jis veda JAV populiarią pokalbių laidą apie sveikatą „Daktaras Ozas. Šeimos gydytojo patarimai“ („The Dr. Oz Show“), kurią šiokiadieniais 16 val. rodo TV1.

„Valentino diena – meilės šventė, tad valgykite tai, kas sveika širdžiai ir skanu!“ - sako daktaras Ozas.

Lašišoje gausu omega tys riebalų rūgščių, kurios mažina širdies ligų riziką, o sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis ramina širdies ritmą. Žuvies riebaluose yra dokozaheksaenono rūgšties ir eikozapentaeno rūgšties, kurios stabdo širdies ligų grėsmę. Širdžiai sveika ir žalumynai, sojos pupelės, šalto spaudimo alyvuogių aliejus.

Afrodiziakai. Kas gali būti geriau už sveiką Valentino šventės vakarienę, kuri dar ir sužadins geismą? Pagardinkite patiekalus kapsicinu. Jis aktyvina simpatinę nervų sistemą (gerina širdies veiklą, kvėpavimą, skatina prakaitavimą, spartina kraujotaką), kitaip tariant sužadina į seksualinį susijaudinimą panašias organizmo reakcijas.

Ženšenio arbata stiprina libido. Tradicinėje kinų medicinoje ženšenis daugelį amžių laikomas afrodiziaku. Neseniai Amerikoje atlikti tyrimai parodė, kad ženšenis skatina moterų seksualinį susijaudinimą ir yra naudingas erekcijos sutrikimų turintiems vyrams.

Kiti afrodiziakai: garžgarstės, avokadai, šparagai, bananai, bazilikai, morkos, kiaušiniai, pankolis, figos, česnakas (jame yra alicino, kuris gerina kraujotaką lytiniuose organuose), imbieras, svogūnas, austrės, kedro riešutai, ananasai, vanilė, vynas.

„Jei norite pasilepinti ar palepinti savo Valentiną, štai keli patarimai, kaip pasimėgauti, nepadarant žalos sveikatai“, - kviečia daktaras Ozas.

Šokoladas. Kokia Valentino dienos šventė be šokolado? Na ir nereikia jo atsisakyti. Juodasis šokoladas – labai sveika, tik nesukrimskite visos plytos. Flavonoidai, kurių daugiausiai juodajame šokolade, yra antioksidantai, jie gerina širdies veiklą, aktyvina trombocitus, skatina azoto oksido sintezę endotelyje, kuri praplečia kraujagysles. Tamsusis šokoladas mažina cholesterolio lygį. Rinkitės šokoladą, kuriame mažiausiai 60 proc. kakavos. Atsiminkite – kartaus juodojo šokolado daug nė nesuvalgysite. Pasilepinkite šaldytomis vyšniomis ar braškėmis su šokoladu.

Kitokie pasilepinimai. Pėdų masažas gerina kraujotaką, atpalaiduoja raumenis. Širdžiai mielos, išliekančios dovanos parodys, kad žmogus jums brangus ir kad galvojate apie jį. Romantiškas pasivaikščiojimas sveika širdžiai, be to, proga pabūti dviese.

Kokteiliai ir gėrimai. Užuot gėrę saldžius kokteilius su sirupais ar grietinėle, pagardinkite kokteilius granatų sultimis (gausu antioksidantų, jos stabdo kraujagyslių kalkėjimą bei prostatos vėžio vystymąsi) ar spanguolių sultimis (tikras antioksidantų šaltinis, jose gausu fitocheminių medžiagų, stabdančių vėžio ląstelių augimą, o flavonoidai mažina aterosklerozės riziką). Pagardinkite kokteilius cinamonu. Atsiminkite, kad didelis alkoholio kiekis veikia kaip migdomieji. Tikriausiai nenorėtumėte užmigti per anksti?

Raudonasis vynas. Saikingas alkoholio kiekis mažina kraujospūdį, sveika širdžiai (naudingi raudonajame vyne esantys polifenoliai, ypač antioksidantas resveratrolis), o besaikis vartojimas didina insulto, kepenų ligų riziką.

„Pasidalinkite patiekalą perpus. Tai ne tik romantiška, bet ir apsaugo nuo persivalgymo“, - Šv. Valentino dienai skirtus patarimus reziumuoja „Daktaro Ozo“ vedėjas Mehmetas Ozas. TV1 jo pokalbių laidą rodo šiokiadieniais 16 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją