E. Čekuolienė sako pati ne kartą įsitikinusi, kad Kalėdos – tikras stebuklų metas.

„Gal trečias Kūčias atsitinka taip, kad pagalvoji ir išsipildo. Prieš dvejus metus Algimantas buvo ligoninėje. Mes ėjome ten švęsti, aš nešiau maistą ir supratau, kad neturiu kalėdaičio. Galvoju – negaliu dabar su viskuo važiuoti į bažnyčią... Kaip bus, taip bus. Atvažiuoju į ligoninę, nueinu pas Algimantą, o ten sėdi kunigas Doveika. Sako – pamačiau eidamas ir atėjau aplankyti, atnešiau jums kalėdaičių. O aš tik pagalvojau apie tai...“ – prisimena E. Čekuolienė.

Dabar žinomos poros Kūčios – visai kitokios. Anksčiau, teigia E. Čekuolienė, jiedu buvo pasidavę masinei psichozei, ruošdavo ir ragaudavo dvylika patiekalų. Tačiau šiemet turbūt pirmą kartą jiedu prie Kūčių stalo sės dviese – ir tai, anot A. Čekuolio žmonos, didžiausia dovana.

„Man nereikia jokios ypatingos eglutės ar puošmenų. Kodėl? Man jau 87-os Kūčios“, – sako A. Čekuolis.

Netikėtą ligą priėmė kaip gyvenimo pamoką

Psichologė E. Čekuolienė neslepia – šie metai nebuvo lengvi. Netikėta diagnozė išgąsdino ir ją pačią, ir vyrą. Tačiau E. Čekuolienė apie ligą kalba be savigailos – psichologiją išmananti moteris neleido sau pasiduoti ir priėmė tai kaip gyvenimo pamoką.

„Tai vėžys, ne paslaptis. Jis buvo išplitęs, ketvirta stadija. Esu dėkinga gydytojams ir artimiesiems, kurie darė viską, kad padėtų man suprasti, kas aš esu ir kodėl man taip atsitiko, – pasakoja ji. – Labai greitai supratau, kiek nedaug turiu laiko. Suvokiau, jog gavau gyvenimo pamoką, bet dar turiu laiko viską, ką ne taip dariau, ištaisyti.“

E. Čekuolienė sako, jog po paskutinio chemoterapijos seanso ypač blogai jautėsi, ėmė savęs gailėti ir nebenorėjo gyventi. „Pasižūrėjau į suknelę, ji vasarinė. Pagalvojau, o gal numirsiu iki kitos vasaros. Ir jos nepirkau“, – atsimena ji. Tačiau gydytoja osteopatė, kaip teigia E. Čekuolienė, išspardė jai užpakalį.

„Ji pasakė – tu ne vargšelė, tu jau viską įveikei. Ir aš supratau, kad turiu daryti viską, ką noriu, ko anksčiau atsisakydavau. Aš ne vargšelė, o tobulas Dievo sutvėrimas“, – mintimis dalijasi A. Čekuolio žmona. Ir vilties jai netrūksta: „Manau, kad iš karto po Kūčių sužinosiu, jog esu sveika.“

Algimantas Čekuolis, Edita Čekuolienė

Meilės trikampyje televiziją pakeitė literatūra

Iš E. ir A. Čekuolių optimizmo, veržlumo ir tvirto charakterio galėtų pasimokyti kiekvienas. Prieš porą metų A. Čekuolis susižeidė šlaunikaulį, trauma privertė sulėtinti gyvenimo tempą, tačiau su lazdele po namus vaikštantis žurnalistas šypsosi – juk atsirado dar daugiau laiko knygoms rašyti.

„Man literatūra dabar kaip virvė, už kurios aš laikausi. Pastebėjau, kad jei nerašau ilgesnį laiką, imu sirgti, net smegenys aptemsta. Ir šlubuoju, nes kritau smegenims aptemus“, – kalba pašnekovas.

Nauja A. Čekuolio knyga „Kur Velnias nenešioja“ bus išleista 2019 m. Autorius teigia, jog atidavęs rankraštį iškart pradėjo rašyti kitą knygą. „Savęs nestabdau, tai yra laukinės svajonės: atsiraitoju rankoves ir darau. Tokiu būdu dresuoju savo pasąmonę“, – įsitikinęs ilgametis laidų vedėjas.

E. Čekuolienė juokauja, kad jos vyrui savo noru palikus televiziją, pastarąją meilės trikampyje pakeitė literatūra.

„Kiekvieną dieną sėdi, rašo, nėra išeiginių. Jei rašyti negali, tada nerimauja. Jis turi dirbti – iš pradžių aš bandžiau tai pakeisti, mano tokia specialybė, aš žinau, kad žmogus turi ilsėtis ir turi dirbti. Tačiau supratau, kad šis žmogus dirbdamas gauna energijos. Bandau prie to prisitaikyti“, – pasakoja ji.

A. Čekuolis tikina, jog darbas televizijoje išmokė disciplinos, kuri ir šiandien praverčia, o savo laidos „Popietė su Algimantu Čekuoliu“ pasiilgsta iki šiol.

Algimantas Čekuolis

Kūčios prasideda nuo šampano taurės

Žinomai porai Kūčios ypatingos ir dėl kitos priežasties. Prieš 20 metų tądien jiedu įteisino savo santuoką. Tokią dieną Čekuoliai pasirinko dėl ilgamečio televizijos laidų vedėjo populiarumo. Tą kartą nė vienas žurnalistas nesužinojo apie įvykusias slaptas poros vestuves.

„Kūčias pradedame neįprastai. Ne nuo liūdesio, kad gal paskutinį kartą visi kartu, o nuo šampano taurės ir sumuštinio su ikrais“, – teigia žinoma pora.

Pora turi ir daugiau šeiminių ritualų ir tradicijų – jas teko kurti kartu, mokytis būti drauge, kad ištirptų sutuoktinius skiriantys 23 metai. Tačiau, pabrėžia E. Čekuolienė, pirmiausia ji iš vyro gavo gyvenimo išminties.

„Ritualus, tradicijas kuria ir palaiko moteris. Vyras kartais net vaikų gimtadienių neprisimena. Supratau, kad turiu rodyti tai, ko noriu. Jei nepasakydavau, kad noriu gėlių, tai jis užmiršdavo. Paskui pradėjau pirkti gėles, kurios man patinka, jis irgi pradėjo jas pirkti“, – prisimena E. Čekuolienė.

Anot A. Čekuolio žmonos, ją vyras taip pat išmokė nelįsti į kitų reikalus. „Man, kaip moteriai, viskas įdomu. Jis sakydavo, ar vėl lendate į spintą, pilną griaučių? Ar jūs tikrai norite apie tuos griaučius sužinoti?“ – pasakoja ji.

Vienas į kitą kreipiasi „jūs“

Sutuoktiniai prisipažįsta, jog per 20 santuokos metų neprireikė gesinti šeimos gaisrų. Ir nors jųdviejų santykiuose dominuoja ironija, viską valdo pagarba vienas kitam. Jau nieko nebestebina, kad vienas į kitą Čekuoliai kreipiasi „jūs“. Be to, A. Čekuolis tikina, metams bėgant keičiasi ir sutuoktinių vaidmenys šeimoje.

„Aš noriu pasakyti jaunavedžiams, jog visada pirmus metus vyras bus gaspadorius namuose. Antrus, trečius dar būsi namų šeimininkas, bet kuo toliau, tuo labiau žmona perims valdžią į savo rankas. Kas svarbiausia liūtų šeimoje? Liūtės. Jos medžioja ir dalija maistą“, – sako A. Čekuolis.

Ilgametis laidų vedėjas juokauja – nors ir paėmusi valdžią į savo rankas, žmona nesimuša. „Aš truputį pabandau su Edita ginčytis, bet nustoju“, – juokauja jis.

Prieš daugiau nei mėnesį A. Čekuolis atšventė 87-ajį gimtadienį. Žinomas žurnalistas tikina jau seniai išmokęs ne laukti švenčių, o tiesiog daryti staigmenas tiek sau, tiek žmonai. Vasarą jie abu keliavo į Ispaniją, kur gyvena A. Čekuolio dukra.

„Aštuoniasdešimt septyneri metai praėjo kaip akimirka. Turėkite omenyje, jūsų kūnas pasens, o dvasia bus kaip dabar – bus keista, kai sakys: „Seneli, užleisim vietą troleibuse.“ Aš iš pradžių sakydavau, kodėl man užleidi vietą? Paskui įpranti, bet vis tiek jauti, jog esi jaunas kaip velnias“, – mintimis dalijasi ilgametis LRT televizijos laidų vedėjas, žurnalistas A. Čekuolis.