Romų restorano savininkai – Ištvanas ir Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas bei muzikinio teatro „Sare Roma“ vadovas Veslavas Dudzinskis. Atidarę tradicinių romų patiekalų restoraną jie nori supažindinti žmones su savo tautos tradicijomis ir išlaikyti jas gyvas pačių romų bendruomenėje. Todėl restorane tradicijų griežtai laikomasi, pavyzdžiui, arbatą virti gali tik moteris.

„Romų arbatos ceremonija susideda iš tokių smulkių tradicijų – turi būti krištolinis indas, turi būti švieži vaisiai, turi paduoti jauna panelė. Jeigu ji yra vyresnė, tada jau jai turi paduoti“, – pasakoja restorano romų tema sumanytojai.

Restorane dirba Ištvano sūnus Michaelis, jo žmona Almaza ir vien romų tautybės žmonės, išskyrus administratorę Astą. Beje, padavėjos lietuviškai nemoka. Moka tik savo kalbą, rašoma LNK pranešime spaudai.

„Jie kalba romų kalba ir sutaria su visais klientais. Kartais pats klausiu, kaip jūs susikalbate? Sako, puikiai. Pas mus ateina klientai, apkabina, jaučiamės kaip namie“, – pasakoja Ištvanas Kvik.

Restorane patiekiame tik tradiciniai romų patiekalai, arba pagal romus interpretuoti patiekalai. Pavyzdžiui, paauksuoti cepelinai.

„Natūralu, kad mes, romai, mėgstame auksą. Kai lietuviai, pavyzdžiui, papuošia kažką auksu, išeina kičas, o pas mus tai nėra kičas, nes mes visur galime dėti auksą, jis mums patinka. Neseniai padarėme cepelinų su auksu. Skonis buvo labai įdomus, visiškai kitoks“, – pasakoja Ištvanas.

Labiausiai išskirtinis romų valgis yra keptas ežys. Jį delikatesu laiko viso pasaulio romai. Ištvano restorano meniu ežys taip pat yra. Tačiau netikras. Pagamintas iš jautienos, panašiai kaip mūsų „netikras zuikis“.

Keisčiausios romų tradicijos, juos supanti prabanga ir įdomiausių valgių degustacija – jau šį ketvirtadienio vakarą, laidoje KK2, 19.30 val. per LNK.

Restorano atidarymo akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)