Nors kasmet veikiančios prevencinės programos tampa vis efektyvesnės, savižudybė vis dar yra antra dažniausių 15-64 metų vyrų ir septinta moterų tos pačios amžiaus grupės mirties priežastis, rašoma TV8 pranešime spaudai. Valstybinio psichikos sveikatos centro savižudybių prevencijos biuro vadovas Marius Strička laidoje pasakos, jog pagrindinė valstybės užduotis yra sukurti tvirtą pagalbos grandinėlę, lengvai prieinamą kiekvienam.

„Svarbiausia laiku atpažinti žmogų, kuris išgyvena savižudybės krizę, o atpažinus, mokėti suteikti pirmąją emocinę pagalbą ir perduoti informaciją į pirminio lygio sveikatos priežiūros centrą, kuris užtikrins tęstinę pagalbą“, - laidoje pasakos M. Strička.

Laidoje itin atviram interviu ryžosi ir teatro bei kino aktorė Janina Matekonytė, kuriai savižudybės tema – itin artima. Prieš daugiau nei tris dešimtmečius, būdama vos 16-iolikos, iš gyvenimo pasitraukė Janinos dukra Akvilė.

Žinoma moteris neslepia, jog netekties žaizdos niekada neužgis ir klausimas „kodėl?“ kamuoja ligi šiol.

„Mes visuomet pastebėdavom jos ypatingą jautrumą. Ženklus apie išgyvenamas mintis atradau tik po jos mirties, kuomet atverčiau jos rašytus rašinius, pieštus piešinius. Man jos trūksta kasdien, kiekvieną minutę... Aš neneigiu savo kaltės, kad galbūt kažką pražiūrėjau kaip mama, bet buvo tokių dalykų, kurie nuo mūsų nepriklausė. Juk tokio amžiaus vaikai jau tampa savarankiški, negali būti šalia kiekvieną minutę“, - itin jautriu pasakojimu laidoje dalinosi J. Matekonytė.

Nors, anot aktorės, žmogų, tvirtai apsisprendusį žengti lemtingą žingsnį, sunku perkalbėti, tačiau žinojimas, kad jis nėra vienas, kad gali sulaukti pagalbos, bent priverčia susimąstyti apie kitokį problemų sprendimo būdą.

„Mes būtinai turime padėti vieni kitiems, nes jeigu mes šalia esančio nesuprasime, neišklausysime jo, nepadėsime, tai labai jam bus sunku. Tačiau negali priversti jo išsikalbėti, jisai turi pats norėti to. Šiandien, manau, jog mūsų visuomenė yra pasikeitusi, pasikeitė požiūris į psichologus, į psichiatrus. Reikia nebijoti kreiptis, kai to reikia“, - teigė J. Matekonytė.

Anksčiau norint patekti pas psichologą tekdavo konsultacijos laukti savaitę ar net ilgiau, tačiau šiandien, remiantis teisės aktais, žmogus, išgyvenantis savižudybės krizę ir besikreipiantis pagalbos, ją turi gauti tą pačią dieną, ne vėliau kaip per 12 valandų nuo kreipimosi.

Prieš pusmetį Lietuvoje startavo Nacionalinės savižudybių prevencijos platforma „Tu esi“, kur kiekviena tikslinė grupė gali rasti informacijos apie rizikos ženklus, priežastis ir mitus apie savižudybes, pagalbos įstaigų sąrašą ir praktiškus patarimus, kaip suteikti pirmąją emocinę pagalbą kitam bei sau.

Medicinos laida „Sveikatos medis“ - sekmadieniais, 15 val. per TV8.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)