Tai grubiai pažeidžia „Eurovizijos" taisykles, pagal kurias daina pretendentė negali būti viešai atlikta iki praėjusių metų spalio 1 d. „Be abejonės - daina atlikta viešai, net gi transliuota per televiziją... Tiesa, kitu pavadinimu, todėl LATGA-A bylose ir praslydo. Vienareikšmiškai, labai gaila, bet teks diskvalifikuoti... Dar laukiame pačio atlikėjo pasiaiškinimo, bet, greičiausiai, jo pasirodymas yra baigtas“, - neslėpdamas liūdesio ir nuostabos DELFI tvirtino nacionalinės atrankos prodiuseris Audrius Giržadas.

Jis negalėjo patikėti, kad D.Montvydas buvo toks naivus ir kvailas, jog manė, kad šiame technologijų amžiuje, jo pasirodymas užsienio scenoje nebus susektas. „Juk tai ne tas pats, kas sugroti dainą, kuriame nors klubelyje... Tada gal niekas nesužinotų ir įrodymų nebūtų“, - drauge su padėjėjais vis peržiūrėdamas internete esantį nelabai kokybišką įrašą iš Bosnijos ir Hercegovinos teigė jis. Prodiuseris atmetė tikimybę, kad dainininkas galėjo nežinoti atrankos taisyklių ir netyčia suklysti.

D.Montvydas nacionalinėje atrankoje dalyvavo ne pirmą kartą. Pernai jis užėmė antrąją vietą, tik per plauką atsilikęs nuo laimėtojo Sashos Song. Puikiu „Eurovizijos“ taisyklių išmanymu pažymi ir jo vadybininkas Martynas Tyla, kuris yra ir pernykščio nugalėtojo Sashos Song vadybininkas.

D.Montvydą DELFI pagavo išsyk po jo pokalbio su A.Giržadu. Dainininkas jau žinojo, kad yra pašalintas iš nacionalinės atrankos. Nors dar prieš mėnesį DELFI teigė, kad į atranką ateina būti geriausiu , t.y. laimėtoju, dabar sužinojęs triuškinančias naujienas dainininkas buvo stebėtinai atsainus. „Nieko tokio. Ką padarysi...Kuriu dainas kaip ir kursiu. „Eurovizija“ ateis ir kitais metais“, - ramiai teigė jis. Paklaustas, kaip jis gali būti toks šaltas, kai ką tik sugriuvo viena jo svajonių, D.Montvydas bandė filosofuoti ir tikino, kad vis dėlto taisyklių iki galo nesupratęs. „Pirmą kartą man taip gavosi, pačiam šiek tiek gaila. Per savo tikriausiai kvailumą iki galo neišsiaiškinau, kaip įrašas viešai negali skambėti. Aš iki šiol nežinojau, kad įrašas skambėjo per televiziją, nes tas festivaliukas buvo labai mažas. Atvažiavome, padainavome ir išvažiavome. Nemačiau, kokios ten kameros ir ką filmuoja. Man pačiam keista, kad atsirado ir įrašas. Man gaila, kad tą dainą parodžiau tame festivalyje...Nustebino mane šiandien iš ryto viskas...“, - įsikalbėjęs nuoširdžiau prabilo D.Montvydas.

Jo vadybininkas M. Tyla, kuris šiuo metu drauge su Sasha Song vieši Sankt Peterburge, DELFI tikino, teikdamas atrankai dainą „Running Fast“, iš D.Montvydo girdėjęs, kad šis kūrinys buvo atliktas užsienio festivalyje, bet to nesureikšmino. Pro jo akis praslydo ir faktas, kad jame kūrinys turėjo kitą pavadinimą. „Su D.Montvydu, kaip vadybininkas, pradėjau dirbti maždaug prieš mėnesį iki nacionalinės atrankos. Daug atsakomybės palikau jam, bet, žinoma, dabar pripažįstu ir savo klaidą“, - sakė M.Tyla. Jis tikino, kad buvo tikras, jog pagal „Eurovizijos“ taisykles dainą galima atlikti koncerte, kas yra pasitaikę ir kitiems buvusių atrankų dalyviams, bet negalima jos įrašyti ir išleisti kompaktinėje plokštelėje arba transliuoti per radiją ar televiziją. Pamanęs, kad festivalio niekas nefilmavo, M.Tyla nemanė, kad taisyklės bus pažeistos.

Tiesa, dėl to paties dar neprasidėjus nacionalinei atrankai iš jos buvo pašalinta grupė „Laiptai“, nes jos daina „Tikiu“ iki 2009 spalio 1 d. buvo atlikta viešai. Taisyklė, kuri jau ne pirmą kartą pakiša koją dalyviams skamba taip: „Dalyvaujantys kūriniai (žodžiai ir muzika) neturi būti komerciškai išleisti ir/ar viešai atlikti, ištisai ar dalinai, iki 2009 metų spalio 1d.“ („The entries (lyrics and music) must not have been commercially released and/or publicly performed, in full or in part, before 1 October 2009“, Rules for the Eurovision Song Contest 2010 Oslo, 25, 27 and 29 May 2010.)

2002-aisiais grupė „Bavarija“, jau laimėjusi nacionalinę atranką, buvo diskvalifikuota dėl po paties pažeidimo. Daina „We all“ prieš atrankos terminą lietuvišku pavadinimu „Mes čia“ ir tekstu gimtąja kalba buvo išleista grupės albume. Tą sykį skandalas buvo tarptautinis, nes kažkas laimėtoją paskundė „Europos transliuotojų asociacijai“ (EBU). Buvo kalbama, kad tai padarė antros vietos laimėtojo Aivaro Stepukonio prodiuseriai.

Palyginimui - D. Montvydo pasirodymas šeštadienį transliuotoje nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje ir vasarą vykusiame konkurse „Europe Sings 2009“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją